TM2023: Timisoara, capitala teatrului romanesc, deschiderea Muzeului Apei, festivaluri. O saptamana plina de evenimente

Două festivaluri, expoziții, povești și patrimoniu, petreceri. O lectură publică la care sunt așteptați sute de cititori, rock în curtea Cazarmei U sau curse trăsnite pe Bega. 

Cel mai important eveniment din lumea teatrului românesc, precedat de trei seri speciale, inclusiv într-un spațiu deschis în premieră publicului. Lansări de carte, explorări sonore ale malului Begăi și un festival de folclor cu invitați de renume. Și nu uitați de deschiderea Muzeului Apei, la fosta uzină din Urseni.

Aveți de unde alege, în funcție de preferințe. S-ar putea să vă fie greu să vă hotărâți unde mergeți mai întâi, fiindcă sunt multe lucruri faine care se întâmplă la aceeași oră. 

Timișoara e vie și se bucură de ce i se întâmplă. Depinde numai de voi dacă vreți să vă alăturați sărbătorii. Important e, așa cum spunem în fiecare săptămână, să nu stați în casă.

calendar

Evenimentele săptămânii

Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.

12

IUN

Gala Premiilor UNITER, după șase ani, din nou la Timișoara

12 iunie, ora 19
Teatrul Național Timișoara, str. Mărășești 2

Fabrica de Decoruri a Teatrului Național din Timișoara devine, în premieră, spațiu de spectacol. Se întâmplă cu ocazia Galei Premiilor UNITER, care revine, după șase ani, la Timișoara. Gala va avea loc la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” luni, 12 iunie, de la ora 20. Ea va fi precedată de câteva zile pline pentru iubitorii de teatru. Vor fi prezentate, în perioada 7-10 iunie, trei dintre cele mai bine cotate spectacole de teatru ale anului 2022, nominalizate la premiile UNITER. Reprezentațiile vor fi urmate de sesiuni QA cu spectatorii.

În premieră, publicul va putea intra în Fabrica de Decoruri a Teatrului Național, aflată în Parcul Industrial Freidorf, care va fi deschisă ca spațiu de spectacol.

Program

7 iunie, orele 18 și 21, Sala 2

„Oedip Rege”, de Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod, producător Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

8 iunie, ora 19 & 9 iunie, ora 16, Fabrica de Decoruri

„Antonin Artaud. Familia Genci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, producător Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

9 iunie & 10 iunie, ora 19, Sala 2

„Seaside Stories”, de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, producător Teatrul de Stat Constanța

9 -11

IUN

launmomentdat în parc: muzică, viniluri, artiști

9 – 11 iunie, orele 11 – 23
Parcul Regina Maria

launmomentdat în parc a ajuns, în acest an, la ediția a șasea. Festivalul va reuni artiști din Japonia, Cuba, Mexic, Maroc, Italia, Spania, Elveția, Marea Britanie, Olanda, Franța, Serbia și România. 

În Parcul Regina Maria vor fi de văzut spectacole de teatru clasic, teatru non-verbal, one man show-uri, teatru-dans, spectacole de copii, teatru studențesc și teatru de amatori. Tot aici, sâmbătă și duminică, de la ora 21,30, vor putea fi văzute filmele franțuzești „Les Magnétiques” și „Presque”.

Festivalul găzduiește un Pop Up Fair și un târg de viniluri, deschise de vineri până duminică, între orele 12 și 20. La Pop Up Fair veți găsi bijuterii și obiecte de design unicat, îmbrăcăminte și accesorii creative. Intrarea la festival este liberă.

Embargo Fest: Remember the 90’s

Dacă vă era dor de o petrecere ca-n anii ’90, la finele acestei săptămâni pașii trebuie să vă poarte neapărat către Muzeul Satului Bănățean. Embargo Fest, ediția 2023, îl are ca invitat special pe Dr. Motte (DE), fondatorul celui mai mare festival de trance din lume – Love Parade Berlin. Dr. Motte susține înscrierea culturii techno în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO și organizează evenimentele Rave the Planet.

Șuie Paparude, cea mai cunoscută trupă de muzică electronică din Romania, va urca pe scena principală a festivalului, alături de artiști precum R.O.A., Canaf, Țapinarii, Woodstock Barbies (HU), Zbogom Brus Li (SRB) sau The Midnight Vortex (UK). Line-up-ul este completat de trupe și DJ-i locali.

Va fi și teatru, vor fi și alte surprize și, ca de fiecare dată la Embargo Fest, nu vor fi uitate tradițiile minorităților din Banat.

Revista Heritage of Timișoara, la numărul al treilea

Ziua Mondială Art Nouveau este dedicată unuia dintre cele mai relevante ansambluri ale arhitecturii Secession din Timișoara. Revista Heritage of Timișoara, ajunsă la numărul al treilea, are în centru Piața Victoriei. În cele 104 pagini ale revistei, care are în premieră o ediție bilingvă, româno-engleză, sunt prezentate istoria și povestea fiecărei clădiri, însoțite de fotografii actuale și de epocă. Veți putea afla cum a apărut ceea ce numim astăzi Piața Victoriei, dar și cum ar fi putut să afle, dacă altele erau vremurile.

Revista Heritage of Timișoara, numărul 3, va fi lansată la Librăria Cărturești Victoriei.  De la ora 17 sunt programate serie de scurte prezentări dedicate stilului Secession, susținute de prof. univ. dr. Ileana Pintilie, dr. arh. Mihai Opriș și Mihai-Claudiu Moldovan. De la ora 18 vă veți putea întâlni cu echipa proiectului.

Muzeul Apei se deschide oficial

Uzina de apă de la Urseni devine oficial, din această săptămână, Muzeul Apei. Acesta va deveni, în următoarele luni, un spațiu alternativ pentru ateliere de copii, expoziții, concerte sau spectacole new media art. 

Principala clădire a vechii Uzine de apă nr. 1 este monument de arhitectură industrială, construit în stil Secession, după planurile arhitectului Székely László. Uzina a fost dată în folosință în 1914, ca parte a proiectului de alimentare cu apă și canalizare a orașului, realizat de Stan Vidrighin, și a funcționat ca atare până în 1991. De atunci a intrat în conservare. Fosta uzină a fost readusă la viață de Aquatim, printr-o lucrare amplă de intervenție și reabilitare.

Fundația Aquatim se va ocupa de proiectul „Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei”. În perioada 17 – 30 iunie, noul muzeu va putea fi vizitat în zilele de marți, orele 15 – 18, respectiv sâmbătă, orele 11 – 14. Din luna iulie, programul de vizitare va fi extins, urmând a fi anunțat pe parcurs. Accesul va fi gratuit.

calendar

Calendar

Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.

07

IUN

Ana Blandiana – De ce să vrem să ne amintim?

7 iunie, ora 19
Universitatea de Vest, bd. V. Pârvan

Sunteți așteptați la o întâlnire în care puteți descoperi, alături de Ana Blandiana, misterele și frumusețea poeziei, într-o seară plină de inspirație și reflecție. Mircea Mihăieș va modera o discuție interactivă și provocatoare.

08

IUN

Muzicon Showcase #3 Cristina Lupu & Dudewithvinyl

8 iunie, ora 19
FABER, str. Peneș Curcanul

Cristina Lupu aduce Satellite la Timișoara! Acesta este primul single de pe viitorul album al artistei, Sweet Amnesia. Dudewithvinyl, aka Radu Moraru, este omul din spatele proiectului Spinnin’ TiMe, unde promovează muzică pe vinil.

08

IUN

Concert Cargo, în grădina urbană

8 iunie, ora 20
Codru Urban Garden, Cazarma U

Trupa Cargo cântă din nou acasă, la Timișoara, de această dată într-un loc inedit. Adică, în curtea Cazarmei U din Piața Mărăști, transformată în grădină urbană, spațiu de relaxare peste zi și zonă de concerte seara. În deschidere, trupa Pandora.

10

IUN

Make it! Race it! Recycle it!

10 iunie, ora 11
Parcul Alpinet

Cea mai trăsnită competiție… nautică din Timișoara se întoarce. Dacă vrei să participi, e simplu de tot: înscrie-ți compania, organizația, școala sau grupul de prieteni, construiește o ambarcațiune folosind materiale reciclabile, adu-o pe malul Begăi și hai să vedem dacă plutește.

10

IUN

Carillion. Despre balerine și cutii muzicale, altfel

10 și 11 iunie, orele 18, 19 și 20
Piața Unirii

Iubești sunetele pianului? Îți plac balerinele? Ai avut în copilărie o cutiuță muzicală de care nu te-ai putut despărți? Poți trăi o parte din poveștile copilăriei în spectacolul stradal Carillion, un performance  itinerant al unor artiști italieni.

10

IUN

Pe urmele literaturii germane din Ungaria și România

10 iunie, ora 18
Casa Adam Müller-Guttenbrunn

Asociația pentru Comunicare Vizuală Videovest desfășoară, în perioada iunie-noiembrie, Pproiectul „Literatura salvată. Pe urmele literaturii germane din Ungaria și România”, prin apelul European Echos, finanțat de Ministerul Culturii.



Alte evenimente

Marți, 6 iunie

Pe urmele Micului Prinț – atelier de lectură pentru copii, La Două Bufnițe, ora 18
Expoziția „Connected in Art”, Galeria Helios, ora 18
Simbioze | Zona Kinestezică – Atelier de explorare senzorială prin mișcare, Parcul Botanic, ora 19

The Diary of a Sleeping Muse, Casa cu Iederă, ora 19
Freak Show, Teatrul Național, ora 19
Spectacol de teatru – God by Woody Allen, În Spatele Casei, ora 20
Yoga in the Library, Biblioteca Universităţii Politehnica, ora 20

Miercuri, 7 iunie

ConCentrica, ediția a VIII-a, Piața Libertății, ora 11
Expoziția „Trei decenii de memorie. Memorialul Victimelor Comunismului și ale Rezistenței”, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, ora 12
Superhombre, Cinema Victoria, ora 14:30
Past • Future • memory as a creative refuge, Bastionul Theresia, ora 18
Time & Space – Visual vibes – Ioana Palicica și Loredana Tîrzioru, Bastionul Theresia, ora  18
Oedip Rege, Sala 2 a Teatrului Național, ora 18
Cu drag, Van Gogh, Cinema Victoria, ora 18
The Sun is Eating With a Thousand Mouths, MV Sci-Art, ora 18
Simbioze | Zona Kinestezică – Atelier de explorare senzorială prin mișcare, Parcul Botanic, ora 19
Turneele n’autor: Mihaela Buruiană și Bogdan Munteanu la Timișoara, Cărturești Piața Victoriei, ora 19
Ana Blandiana – De ce să vrem să ne amintim?, Universitatea de Vest, ora 19
Atelierele Lost Music: #2 Punk & Underground, Faber, ora 19
Henric al IV-lea, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ora 19
The Omnific (AUS) | Manufactura, ora 20
Clubul femeilor dezlănțuite II, Cinema Victoria, ora 20
Oedip Rege, Sala 2 a Teatrului Național, ora 21

Joi, 8 iunie

Re-Fashion – Curs de modă sustenabilă, Facultatea de Arte si Design – UVT, ora 10
TechDay – Perspective de digitalizare, Iulius Congress Hall, ora 13
Screenings at Cinema Victoria II – Anticipation & Sighs, Bienala Art Encounters, ora 18
Share, Tag or Dye Again SHOW, Lapsus, ora 18
Lansare de carte: Ultimul tren spre Vest, de Jochen M. Richter, Cărtureşti Timişoara, ora 18
Pedagogia Sigma – experiment, studiu, cercetare, context, MV, ora 18
Evening Dance @ D’arc pe mal, ora 18
Timișoara 3D Art Meetup, Cuib d’Arte, ora 18:30
Muzicon Showcase #3 Cristina Lupu & Dudewithvinyl, Faber, ora 19
Festivalul Național de Folclor Petrică Moise, ediția a II-a, Sala Capitol, ora 19
Antonin Artaud. Familia Genci, Atelierele Fabrica de decoruri, ora 19
Concert Cargo @ Codru Urban Garden, ora 20
Stand Up Comedy with The Balkan Brain, Manufactura, ora 20
Victoria, Cinema Victoria, ora 20
Unde se întâlnesc râurile, Narațiuni sonore, ora 20
Cadre & Forme | Spectacol A Matter of Time, Faber, ora 20:30
Stand-up Comedy cu Gabriel Gherghe, Edi Vacariu, Paul Szabo și Nonic, StudentsPub, ora 20:30
Cocolicious Thursdays, Casa del Retro, ora 21
El Nino @ Berărescu, ora 22

Vineri, 9 iunie

Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 11
Târg de viniluri – Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 12
Pop Up Fair – Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 12
Embargo Fest, Muzeul Satului Bănățean, ora 15
Antonin Artaud. Familia Genci, Atelierele Fabrica de decoruri, ora 16
Fantasme în Poiana PeriFEERICĂ, Parcul Regina Maria, ora 17
Retro pe Mal, D’Arc pe Mal, ora 18
Tițian. Imperiul culorii, Cinema Victoria, ora 18:30
Simbioze | Zona Kinestezică – Atelier de explorare senzorială prin mișcare, Parcul Botanic, ora 19
WePerform – Ora la care nu știam unii de alții / Die Stunde da wir nichts voneinander wußten, Piața Sfântul Gheorghe, ora 19
Teatru independent – Launmomendat în parc, Parcul Regina Maria, ora 19
Smiling Back at Strangers – 10 years of Lateral ArtSpace [Book Launch], The Secret Garden Bookshop, ora 19
Atelier de nesupunere civică și luptă anti-extractivistă, Centrul Social Iedera, ora 19
Concert simfonic | Dirijor: SANDER TEEPEN, solist: SEBASTIAN BOHREN – vioară, Filarmonica Banatul, ora 19
Oameni. De vânzare, Teatrul German de Stat, ora 19
Seaside Stories, Sala 2 a Teatrului Național, ora 19
Miriam Kolev: Sunetul abandonului, Narațiuni sonore, ora 19

Draft #20 | Cătălina Joița | Emotional States, Bastion Colț, ora 19

Concert RockAbil, Porto Arte, ora 20
Confort nordic, Cinema Victoria, ora 20:30
Felix Blume: Son Seul / Wildtrack, Narațiuni sonore, ora 21:30
Abby Lee Tee & Andreea Săsăran: Syntopia, Narațiuni sonore, ora 21:30
Ivo Bystrican: Peisaje invizibile, Narațiuni sonore, ora 21:30
Manufactura presents: After Party @EMBARGO Fest, Muzeul Satului Bănățean, ora 23
Nexperimental w/Instrumental Acid Techno Session, Hamei, ora 23

Sâmbătă, 10 iunie

Father&Son/Daughter Challenge- Continental, Iulius Town, ora 8:30
Cadre & Forme  2023 | Atelier de Contact Improvisation cu Virginia Negru și Cătălin Diaconu. Casa Tineretului, ora 10
Ziua Internațională Art Nouveau la Timișoara: rolul patrimoniului în actul cultural, Muzeul Apei, ora 10:30
Atelier de aerial hoop și pole, CHECK All Art, orele 11 și 17
Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 11
Recital educativ | Destinații muzicale (12-18 ani), Grădina de vară Filarmonica Banatul, ora 11
Make it! Race it! Recycle it!, Parcul Alpinet, ora 11
Atelier / Cultivarea ciupercilor în grădină (Shiitake, Pleurotus și Stropharia Rugosoannulata), Grădinescu Timişoara – GreenFeel, ora 11
Târg de viniluri – Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 12
Pop Up Fair – Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 12
Embargo Fest, Muzeul Satului Bănățean, ora 15
Învățați limba germană de amorul artei, atelier cu Gavril Pop, Balamuc, ora 15
Viața e roz #launmomentdat în parc, Launmomentdat În Parc, ora 15
Mavka, zâna pădurii, Cinema Victoria, ora 15:30
Lansare numărul 3 al revistei Heritage of Timișoara, Cărtureşti Victoriei, ora 17
Vampiri vs. Zombi pe străzile Timișoarei, Piața Unirii, ora 17
Atelier de nesupunere civică și luptă anti-extractivistă, Centrul Social Iedera, ora 17
FAPT: Reconectare la Podul de Poveste | Atelier de croșetat cu Anca Mircu & Livia Mateiaș, Parcul Uzinei, ora 17
È pericoloso sporgersi, Cinema Victoria, ora 17:30
Saturdaying pe Mal, D’Arc pe Mal, ora 18
Literatura salvată. Pe urmele literaturii germane din Ungaria și România, Casa Adam Müller-Guttenbrunn, ora 18
Carillion | Flight Hidden Treasures, Piaţa Unirii, orele 18, 19, 20
WePerform – Percutissimo & Academica Brass, Parcul Copiilor, ora 19
WePerform – Casa, dolce casa | Spectacol de teatru-dans, Piața Traian, ora 19
Euphoria, Teatrul German de Stat, ora 19
Seaside Stories, Sala 2 a Teatrului Național, ora 19
Social by Day, Salsa Addicted, ora 19:30
The Lighthouse, Cinema Victoria, ora 20
Makonouchi Bento: Ca un greiere pe sticlă verde, Narațiuni sonore, ora 20
TEAMBUILDING PARTY / Sound delight by Stellarcompanion (RS) [ARTB], Aethernativ, ora 21
Sur Austru + Katara, Nemesis Art Club, ora 21
Trompetre: Sound of Unirii, Piața Unirii, ora 21
Seara filmelor franceze – Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 21:30
K-lu @Hamei fix după parc, Hamei, ora 23
B/plr. SUMMER – Traumer, Prichindel, Perpetual, Poligon AJVPS, ora 23
Launmomentdat noaptea – ALUR DUVAAL, NEEL & SO, Faber, ora 23:30

Duminică, 11 iunie

Cadre & Forme  2023 | Atelier de Contact Improvisation cu Virginia Negru și Cătălin Diaconu. Casa Tineretului, ora 10
Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 11
Atelier de aerial hoop și pole, CHECK All Art, ora 11
Târg de viniluri – Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 12
Pop Up Fair – Launmomentdat în parc, Parcul Regina Maria, ora 12
Ședință Extraordinară de Informare Publică [ARTB], Minitremu, ora 12:30
Embargo Fest, Muzeul Satului Bănățean, ora 15
Atelier de nesupunere civică și luptă anti-extractivistă, Centrul Social Iedera, ora 15
SuperMario Bros. Filmul, Cinema Victoria, ora 15:30
WePerform – The Romanian Flute Ensemble & Piano Evening, Piața Traian, ora 16
Flavours Studio Summer Show, Casa Tineretului, ora 16
Probă de microfon, Cinema Victoria, ora 17:30
Carillion | Flight Hidden Treasures, Piaţa Unirii, orele 18, 19, 20
Cânt și cuvânt în muzica franceză, Sala Barocă a Muzeului Național de Artă, ora 19
Saint Omer, Cinema Victoria, ora 20
The Father Of Serpents (Serbia) / Prematory (Serbia), Nemesis Art Club, ora 20:30

Luni, 12 iunie

Ciocanul satului, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, ora 19

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.