Cutit facut de maestri armurieri in secolul al XIX-lea, expus la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Un cutit faurit de armurieri in urma cu aproape 150 de ani, poate fi vazut in mansarda Bastionului Theresia, la Timisoara.

CITESTE SI: Expozitie inedita la Timisoara. Crampeie identitare: farmecul vietii svabesti, un eveniment marca Initiativa in Educatie 

Arma alba se numeste bichaq si a fost creata la Sarajevo in 1879, insa a ajuns in colectia Muzeului National al Banatului in 1959. Cutitul face parte din categoria celor de mici dimensiuni, create in Peninsula Balcanica de-a lungul dominatiei otomane.

Dintre toate aceste arme albe de mici dimensiuni, singurul care a fost produs pe scara larga in Balcani si asupra caruia mesterii locali si-au lasat amprenta in timp este cutitul simplu, bichaq-ul. Bichaq-ul realizat in spatiul bosniac, mai cu seama in centrul armurier de la Sarajevo, se caracterizeaza printr-o serie de particularitati: manerul era placat cu plasele din fildes, imitand la o scara mult redusa plaselele de iatagan, cu mici „urechiuse” in partea superioara a capului manerului si multiple incrustatii din alama sau alte metale in corpul piesei. Teaca unui astfel de bichaq balcanic era faurita din lemn si placata in intregime cu tabla de alama gravata simplu, in zig-zag, sau decorata prin batere. Deseori pe lamele acestor cutite erau damaschinate decoruri orientale, fiind trecut de asemenea numele centrului armurier si anul fauririi piesei„, tranmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Bichaq-ul este expus printre alte arme din colectia Muzeului, care gazduieste expozitia „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colectia Muzeului National al Banatului”, ce poate fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.