Carte din secolul al XVI-lea, exponatul lunii la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Un volum tiparit in secolul al XVI-lea si restaurat de specialistii Muzeului National al Banatului este exponatul lunii martie.

CITESTE SI: Conacul Mocioni, intr-o expozitie eveniment in Islanda. Operele vor putea fi admirate si la Timisoara 

Cartea se numeste ‘Concionum de tempore’, si este o reeditare unei colectii de predici ale calugarului dominican Luis de Granada.

Teologul s-a nascut in 1504 in Granada, Spania, si murit la varsta de 84 de ani pe 31 decembrie 1588 la Lisabona in Portugalia si a fost un predicator important al secolului al XVI-lea. Volumul „Concionum de tempore” (tradus „Prelegeri despre timp”) a fost tiparit in 1581 la Antverpiae, la celebra tipografie Ex officina Christophori Plantini Architypographi Regij, marcand o piatra de hotar in literatura religioasa.

Cartea a fost restaurata de specialistii Muzeului.

Aceasta tiparitura rara se remarca prin calitatea executiei: cerneala tipografica neagra pe file de 14 x 8,5 cm, legata in scoarte de carton multistratificat, cu o cusatura efectuata continuu pe gherghef, patru nervuri geminate si doua lantisoare marginale. Coperta din piele de vitel maro roscat, ornamentata cu imprimare la cald cu foita aurie, adauga un plus de valoare si estetica.
Restaurarea acestui pretios volum s-a efectuat in cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare al muzeului, punand accent pe fiecare detaliu: de la desprafuire si curatare umeda, pana la consolidarea legatoriei si completarea zonelor deteriorate, fiecare pas a fost efectuat cu grija si respect pentru original„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Mai multe detalii despre acest volum se pot gasi pe site-ul Muzeului National al Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.