Muzeul National al Banatului prezent la expozitia internationala ‘First Royals of Europe’ din Canada

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului participa la o expoztiei organizata de Muzeul de Istorie al Canadei prin prezentarea unui exponat din singurul sanctuar neolitic din Romania.

CITESTE SI: Subprefectul de Timis, Sorin Ionescu, pleaca din functie si se intoarce la catedra. Va candida la alegerile locale 

Expozitia „First Royals of Europe” reuneste artefacte de la 26 de muzee din sud-estul Europei. Exponatele spun o poveste ce incepe cu 6500 de ani in urma, din epoca neolitica, pana in Epoca Fierului si nasterea primelor mari imperii.
Expozitia aduce pentru prima data in fata piblicului canadian peste 700 de piese.

Muzeul National al Banatului este prezent cu o replica a piesei centrale din Sanctuarul Neolitic de la Parta.

Sanctuarul de la Parta, aflat la nici douazeci de kilometri de Timisoara, este emblematic pentru modul in care stramosii nostri integrasera divinul in cotidian. Descoperit de arheologul Gheorghe Lazarovici, sanctuarul ofera o perspectiva asupra conexiunii ancestrale intre cer si pamant, prin artefactele sale unice, precum statuia dubla – un taur si o femeie cu fata acoperita de o masca rituala.
Participarea la „First Royals of Europe” subliniaza angajamentul Muzeului National al Banatului de a valorifica si promova comorile istorice, conectand trecutul la prezent si viitor. Este o celebrare a culturii si istoriei umane, o demonstratie a ceea ce am fost si a ceea ce putem fi cand ne orientam privirea impreuna spre stele„, au transmis reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Expozitia va fi gazduita de Muzeul de istorie al Canadei din oraselui Gatineau, in provincia Quebec, si va putea fi vizitata pana in 19 ianuarie 2025.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.