Locul prin care soarele patrunde doar 2 zile pe an poate fi vazut langa Timisoara in cel mai vechi sanctuar din Romania. Se deschide in prag de echinoctiu

TIMISOARA. Punctul Muzeal de la Parta, acolo unde se afla o replica 1:1 a Sanctuarului Neolitic gasit pe malul raului Timis, se va deschide in aceasta luna.

CITESTE SI: Conacul Mocioni, intr-o expozitie eveniment in Islanda. Operele vor putea fi admirate si la Timisoara 

Acesta va fi deschis doar in weekenduri, incepand cu 8 martie, de vineri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

 

”In prag de echinoctiu, cand ziua se impleteste cu noaptea intr-un dans al echilibrului cosmic, Punctul Muzeal de la Parta va invita sa retraiti istoria prin ochii stramosilor neolitici. Aici, sapaturile arheologice au dezvaluit o lume demult uitata, marcand situl ca un punct crucial in intelegerea neoliticului din regiunea noastra. Sanctuarul Neolitic de la Parta, cu cei 6.000 de ani de mister si cunoastere, va deschide drumul catre cel mai vechi sanctuar de pe teritoriul actual al Banatului”, a transmis Muzeul National al Banatului.

Echinoctiul de primavara are loc in data de 20 martie, atunci cand incepe primavara astronomica.

Intrarea este gratuita.

Sanctuarul Neolitic de la Parta reprezinta un sit arheologic remarcabil, datorita complexitatii si integritatii artefactelor descoperite aici. Printre cele mai impresionante descoperiri se numara grupul statuar de aproximativ 2 metri inaltime, dintr-un singur bloc, reprezentand doua siluete, dintre care una feminina si alta avand cap de taur.

Aceasta piesa centrala a stravechiului templu de la Parta, replicata in punctul muzeal, subliniaza importanta ritualurilor care aveau loc in incaperea sacra, accesibila doar celor initiati.

Un aspect fascinant al sanctuarului este orificiul din peretele vestic, prin care lumina soarelui patrundea doar in doua zile ale anului, la echinoctii, evidentiindu-se astfel importanta sa in cadrul practicilor si credintelor neolitice.

FOTO: Travel Caffeine

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Au 100 de muzeografi care stau degeaba sau se plimba prin centru…poate sa detașeze unul la Parta….