Tu stii ce inseamna spaghetti al dente? Iata cativa termeni importanti din dictionarul bucatarilor profesionisti!

Vrei sa fii mai stapan pe tehnicile de gatit?  Sa intelegi retetele si sa stii ce sa-ti comanzi atunci cand ajungi intr-un restaurant sofisticat? Este important sa cunosti limbajul folosit de bucatarii profesionisti.

Iata mai jos cativa termeni din vocabularul bucatarilor de elita!

Al dente: Pastele, asa cum le consuma italienii, sunt gatite „al dente”. Literal aceasta inseamna „la dinte” sau usor ferme la mestecat. In mod ideal, acestea pot fi gustate direct din vasul in care fierb si cand consistenta optima este atinsa iar apa scursa, ar trebui mutate in tigaia in care se fierbe sosul.

Burrata: este un sortiment de branza facut din mozzarella si smantana. Exteriorul este solid, in timp ce interiorul moale este aproape lichid.

Caramelizare: procesul prin care se topeste zaharul pana devine un sirop in nuante de auriu pana la maro inchis. Fructele si legumele ce contin zaharuri naturale pot fi caramelizate prin sotare, la gratar sau la cuptor. Iata, de exemplu, cum sa faci ceapa caramelizata.

Confit: in traducere din franceza ar insemna “conservat”, dar culinar vorbind se refera la prepararea carnurilor, legumelor sau fructelor la temperaturi joase fie in grasime, fie intr-un sirop de zahar concentrat. De obicei, in meniu vei gasi confit de rata. Practic, este vorba de carne de rata gatita in grasimea proprie pentru fragezire. Un confit de legume este pregatit in ulei, in timp ce un confit de fructe este preparat intr-un sirop gros de zahar.

Gastrique: este o variatiune pe tema reductiei, iar lichidul in cauza este o combinatie de otet si zahar. Sosul dulce acrisor format este infuzat apoi cu diverse arome: de la citrice, pana la lichioruri si ierburi.

Lardo: este denumirea mai sofisticata pentru slanina pe care o stii din bucataria romaneasca. Vei gasi acest termen intr-un meniu dintr-un restaurant italian.

Reductie: este un procedeu ce presupune fierberea lichidului pana la reducerea cantitatii si ingrosarea lui.

Saute: este o tehnica de gatit ce presupune prepararea legumelor sau a carnurilor prin prajirea rapida intr-un strat subtire de grasime, la temperatura mare, fara capac.

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.