Se intampla lucruri uimitoare cand inginerii devin artisti. Sistem de iluminat performant pentru autobuze ori tractoare, produs de HELLA, vedeta intr-o instalatie de arta fascinanta, la Timisoara. Foto

TIMISOARA. O idee indrazneata a unui artist, careia inginerii i-au oferit o noua viziune si tehnologia potrivita sa prinda viata, a dus la realizarea unei opere de arta surprinzatoare la Timisoara.

Unul dintre produsele HELLA, fabricat la Lugoj, a fost inclus intr-o instalatie artistica expusa in Cazarma U, in cadrul proiectului CODRU Sustainart Village & Creative Sustainability Week.

Povestea produsului devenit opera de arta a inceput ca o provocare. Artista Elena Aronoaie – Adorian a luat legatura cu reprezentantii companiei si le-a propus ca elemente pur tehnice sa fie parte dintr-o instalatie artistica contemporana.

Prima interactiune cu Elena a fost un mesaj foarte scurt: avem un proiect in care vrem sa introducem un produs tehnic intr-o instalatie de arta. Pentru noi lumea tehnica e foarte aproape, arta e… un pic mai departe. Inginerii nostri sunt foarte stricti si pragmatici, insa am realizat, impreuna cu Elena, uitandu-ne la catalogul de produse, ca avem cateva elemente care se preteaza in instalatii artistice. Si produsul pe care il vedeti aici pe lateral este un produs foarte tehnic, are in spate tehnologii de ultima generatie. Este produs in Lugoj de catre noi, ajunge in toata lumea, si astazi a capatat o veleitate noua, care ne-a surprins si pe noi si arata foarte bine, nu ma asteptam. Si, avand acest punct comun, lumina, oarecum colaborarea a fost simpla, din momentul in care produsul a prins viata in ochii artistului„, spune Gabriel Sirbu, directorul centrului de proiectare si dezvoltare HELLA Special Original Equipment din Timisoara.

Si, astfel, LEDayFlexIII, o creatie pur tehnologica, a devenit vedeta intr-o instalatie artistica luminoasa, parte a unui proiect fascinant in Timisoara Capitala Europeana a Culturii intitulat In Sync – A Space of Synchronicity.

Dau viata operei nu mai putin de 120 de module LEDayFlexIII, care sunt folosite, in mod obisnuit, in sisteme de iluminat si avertizare pe vehicule precum tractoare, camioane, autobuze ori rulote.
Cu un design suplu si realizat cu tehnologie EdgeLight, sistemul dezvoltat in echipe globale HELLA si produs la Lugoj integreaza mai multe functionalitati (de la lumini de pozitie la lumini de indicare a directiei) intr-singur modul. Aspectul distinct si felul in care se pot pozitiona pe vehicul contribuie la siguranta in trafic.

Produsul poate fi customizat. In spate se pot introduce culori, leduri de culori diferite si el se poate monta in fata, in mai multe segmente, sau pe spate, da sculptura, da un pic de forma lampilor si poate servi mai multor functii. In momentul asta, are culoarea unei lumini de semnalizare, dar asta a fost aleasa la momentul respectiv si, zic eu, ca si-a capatat forma pe care ne-o dorim aici.
Aici am folosit 120 de module de lumina, in fiecare modul sunt 6 leduri, deci undeva la 720 de leduri. Sunt leduri de foarte mare eficienta, de aceea sunt atat de subtiri. Si particularitatea produsului este ca lumina circula prin corpul luminos in intregul ei. Daca te uiti in laterala nu observi, insa, din fata, e foarte puternica si e o inovatie in sine facuta de HELLA, astfel ca aducem si inovatia, si tehnica, si arta impreuna. Cred ca este o realizare extraordinara.
Lumina este si foarte ofertanta, iar noi ne preocupam de cum arata produsele pe vehicule, facem sisteme pentru vehicule speciale, tractoare, camioane, pe care oamenii nu le percep ca… elemente de styling. Dar, cand va uitati pe strada in ultimul timp, si aceste vehicule mari au anumite forme deosebite. Si cred ca, intr-o forma sau alta, si inginerii nostri tind sa fie putin artisti cand proiecteaza, cand trag liniile, sunt mai atenti la astfel de detalii„, a completat Gabriel Sirbu, sef al Departamentului de Dezvoltare HELLA.

Instalatia luminoasa a mai fost prezentata in acest an, in perioada 25 – 27 august, la Festivalul Codru, in padurea Bistra.

Din 6 octombrie si pana la finele lunii decembrie, In Sync – A Space of Synchronicity poate fi vazuta in Cazarma U din Piata Marasti, ca parte a programului Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Productie in Lugoj

In HELLA Lugoj, sunt realizate componente electronice, produse finite cu tehnologie LED, precum stopurile sau farurile, dar si piese care gestioneaza legatura dintre calculatorul masinii si lumini. Produsele sunt folosite atat la masini, cat si la vehicule speciale. O parte dintre produsele de aici sunt dezvoltate in divizia HELLA Special Original Equipment, unul din cele trei centre de cercetare si proiectare ale HELLA in Romania.
Peste 1200 de angajati isi desfasoara activitatea in HELLA Lugoj.

De 18 ani in Romania

HELLA este prezenta in Romania din 2005. Are cinci centre de proiectare si dezvoltare, un centru administrativ si trei unitati de productie în Timisoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea si Iasi. Peste 5000 de angajati lucreaza azi in HELLA Romania. In calitate de furnizor de top la nivel mondial, operational sub brand-ul umbrela FORVIA, HELLA dezvolta tehnologii inovatoare, contribuind la cresterea a trei tendinte majore din industrie: electrificarea si managementul energiei, conducerea autonoma in siguranta, precum si experienta unui habitaclu digitalizat si sustenabil.
Multe din produsele dezvoltate în centrele de proiectare romanesti sunt apoi fabricate in unitatile proprii din tara si din reteaua globala: componente si sisteme electronice, produse superioare de iluminat.

Despre HELLA

HELLA este o companie listata la bursa, operationala sub brandul umbrela FORVIA. In cadrul acestui grup, HELLA reprezinta inalta performanta in tehnologia de iluminat si electronica in industria auto. In acelasi timp, compania acopera un portofoliu larg de servicii si produse pentru ateliere si magazine de piese auto, precum si pentru constructorii de vehicule speciale prin intermediul Business Group Lifecycle Solutions. HELLA are 36.000 de angajati in mai mult de 125 de locatii in intreaga lume si a generat vanzari de 4,4 miliarde de euro, in anul fiscal scurt 2022 (iunie – decembrie).

Despre FORVIA

FORVIA imbina tehnologia complementara si avantajele industriale ale Faurecia si HELLA. Cu peste 300 de zone industriale si 77 de centre de proiectare si dezvoltare, 150.000 de angajati, printre care 35.000 de ingineri in mai mult de 40 de tari, FORVIA ofera o abordare unica si cuprinzatoare a provocarilor prezentului si viitorului din domeniu. Compusa din sase grupuri de business cu 24 de linii de produse si cu un portofoliu puternic de peste 14.000 de patente, FORVIA se pregateste sa devina un partener orientat in zona inovatiei si a integrarii pentru constructorii de top de masini din lume. FORVIA isi propune sa determine transformarea mobilitatii, prin proiecte vizionare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.