Noutati :

Festivalul Condeierii plugari in Banat are loc la Muzeul Satului Banatean din Timisoara

12 iunie, 2013 - 03:35 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Sezatori, expozitii, costume populare, spectacole folclorice, dar si premii, toate acestea vor putea fi vazute la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, in cadrul Festivalului Condeierii plugari in Banat.

Fenomenul condeierilor plugari reprezinta un unicat in Europa, prin manifestare si prin mesajul transmis. In nicio alta tara europeana nu exista o astfel de miscare. Tezaurul viu, venit din Oravita, inca dinainte de Unire, cu tarani publicisti, condeieri plugari, coristi, dirijori, compozitori plugari si tarani inventatori, se mai regaseste si astazi in cadrul Fenomenului pus in valoare de Muzeul Satului Banatean Timisoara.

Festivalul se desfasoara in perioada 15-16 iunie.

Sambata, 15 iunie, Festivalul incepe la ora 10:00, la Muzeul Satului Banatean Timisoara, iar in program sunt cuprinse: sezatoare populara, lansari de carte, expozitii. Participa creatori populari din toata tara si condeieri plugari din Banatul istoric, zonele etnografice fiind evidentiate prin frumoasele costume populare.

Duminica, 16 iunie, sarbatoarea continua in comuna timiseana Biled unde va avea loc o intalnire cu fii satului. De asemenea va avea loc un spectacol etno-folcloric si vor fi inmanate premii si diplome. Vor participa solistii vocali: Maria Tudor, Ion Bosioc, V. Tipa, Marius Matei precum si tinerii solisti: Mihaela Tirica, serban Vlad, Daniela Dudea. in program se regasesc si momente vesele cu Dan Liut.

Festivalul este organizat de Consiliul Judetean Timis, Muzeul Satului Banatean Timisoara si Primaria Biled iar coordonatorii proiectului sunt: Dr. etnolog Maria Mandroane si Prof. Lavinia Serban.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...