Durerile inghinale. Nu neglijati simptomele, consultul unui specialist este necesar!

Ridicarea de greutati, constipatia cronica sau tusea de dupa fumat poate conduce la hernie. Cateva dureri in zona inghinala, carora nu le acordam prea mare atentie pot fi, de fapt, semne ale unei probleme de sanatate care, neglijata, poate avea urmari dintre cele mai nefericite.

Chirurgii recomanda un consult la un medic specialist care poate sa identifice cauza acestora. Printre cele mai comune asemenea cauze se numara hernia inghinala. Simptomele acesteia sunt urmatoarele: prezenta unei umflaturi in zona inghinala – care poate sa apara progresiv, in cateva saptamani sau luni sau poate sa apara brusc, dupa ridicarea de greutati, tuse, aplecare, incordare sau ras – disconfort sau durere in zona inghinala sau la nivelul scrotului – ce creste la aplecare sau la ridicarea de greutati si se remite in pozitie culcat – senzatie de greutate, umflare, de tinere sau de arsura in zona herniei, a scrotului sau a interiorului coapsei. In cazul in care simtiti o durere inghinala, este cazul sa apelati la un chirurg sau urolog.

„Este mai indicat sa mergeti la un chirurg generalist. Acesta, in urma consultatiei, poate determina cel mai bine despre ce afectiune este vorba. Daca avem de-a face cu o problema urologica, el va poate dirija spre un urolog“, indeamna Speranta Ionica, medic de familie din Timisoara. Medicul de familie ne sfatuieste sa apelam cu incredere la un specialist inainte de a purta un corset sau un brau pentru hernie. Aceste proceduri nu sunt recomandate pentru tratarea herniilor si uneori pot face mai mult rau decat bine, spune aceasta.

Cum se trateaza

Interventia chirurgicala este singura posibilitate terapeutica ce vindeca hernia inghinala. Operatia nu este intotdeauna strict necesara. Unele hernii raman mici si niciodata nu vor determina simptome. in ceea ce priveste interventia chirurgicala, exista doua tipuri de operatii: cea deschisa – o singura incizie la nivelul zonei inghinale. Este o operatie sigura, eficienta, utilizata de mai multi ani si interventia laparoscopica – o metoda mai noua de corectare a herniilor inghinale la adult.

Astfel, printr-o incizie destul de mica, chirurgul introduce in abdomen un instrument subtire, iluminat, numit laparoscop si corecteaza situatia fara a face prea multe taieturi. in acest caz, perioada de refacere este mai scurta, iar durerile post-operatorii, mult mai reduse.

Dar durerile inghinale pot fi confundate si cu dureri abdominale, in unele cazuri, ne asigura medicii. Cele mai multe din cazurile durerilor abdominale nu reprezinta urgente. Un consult este insa varianta cea mai buna pentru pacient, mai ales daca nu se poate misca fara ca durerea sa se intensifice sau nu poate sta jos si nu isi poate gasi o pozitie confortabila.

„De asemenea, e bine sa se solicite consult medical, daca durerea este insotita de alte semne si simptome ingrijoratoare, cum ar fi diareea cu sange sau durerea toracica“, spune medicul timisorean. Acest tip de durere poate fi determinata de apendicita; intinderea sau ruperea muschilor abdominali; gastroenterita virala (inflamatia stomacului) etc., insa refacerea nu presupune, de cele mai multe ori, interventie chirurgicala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.