„Desteptarea primaverii”, in „Orasul nostru” – premierele Teatrului National Timisoara la inceputul lui martie

Echipa de la Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara a decis ca stagiunea din acest an va fi una cu tenta sociala. Asta pentru a semnala ca si actorii sunt mai atenti la problemele care ne inconjoara. Spectacolele gandite vor sa dea un raspuns sau, cu putin noroc, o solutie la intrebarile cu care ne confruntam in fiecare zi. In acest sens, se lucreaza acum la doua spectacole pe care le veti putea vedea pe la inceputul lunii martie.

Primul este „Orasul nostru„, de Thornton Wilder. Romancier si dramaturg de referinta al literaturii americane, Wilder traseaza prin viata unui oras pierdut in geografie si-n istorie rute cu dus-intors intre fantastic si real, aglomerandu-le cu personaje, cu relatiile lor personale si sociale… care seamana izbitor cu ale noastre. Spectacolul aduce pe scena Teatrului National o echipa formata din actorii Alina Reus, Romeo Ioan, Valentin Ivanciuc, Ana Maria Cojocaru, Adrian Jivan, Daniela Bostan, Alecu Reus, Benone Viziteu, Calin Stanciu jr., Malina Manovici, Bogdan Spiridon, Cristian Szekeres, Paula Maria Frunzeti, Ioan Strugari, Ana-Maria Pandele, Nicolae Parvulescu, copiii Sabina Reus, David Popa si Filip Tatu si, un debut interesant, baritonul Cristian Rudic in primul sau rol de teatru, carora li se alatura scenografele Geta Medinski (decoruri) si Stela Verebceanu (costume), muzicianul Horea Crisovan, video-designerul Marius Matesan, coordonati de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

„Orasul nostru” exploreaza relatia dintre doi tineri, Emily Webb si George Gibbs, vecini in Grover’s Corners, un orasel pierdut in New Hampshire. In lipsa lor de tonuri acute, ei rezoneaza perfect cu lumea care populeaza inceputul de secol XX, in bucuriile si spaimele ei, in descoperirile si ignoranta ei, in inocenta si obtuzitatea ei.

Al doilea proiect, tot atat de amplu, este „Desteptarea primaverii„, de Frank Wedekind, un clasic, unul din marile texte ale teatrului universal. Contemporan cu Freud si la fel de scandalos ca teoriile acestuia la vremea aparitiei lor, Wedekind provoaca la reflectie privind adolescenta si adolescentii, felul in care isi percep instinctele si in care, la rindul lor, sint perceputi si analizati de o societate – atunci si mereu – intransigenta si ipocrita. Echipa acestui proiect este formata din regizorul Cristian Ban, scenografa Krisztina Nagy si actorii Malina Petre, Luminita Tulgara, Doru Iosif, Traian Buzoianu, Ana Maria Munteanu, Iuliana Craescu, Sabina Bijan, Calin Stanciu jr., Colin Buzoianu, Catalin Ursu si Victor Manovici.

Aceasta piesa l-a impus lumii pe Frank Wedekind. Autorul a completat titlul cu mentiunea ”o tragedie a copilariei”, dedicand textul tuturor profesorilor si parintilor, considerandu-i ignoranti si mental nepregatiti pentru a-si intelege si accepta copiii. Povestea se invarte in jurul unui grup de copii care descopera misterele vietii, urmarandu-i printre bucuriile si tristetile lor, printre sperantele si disperarile lor, in incercarile pe care le depasesc – sau nu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.