Un an de mandat cu Dominic Fritz primar si administratie USRPLUS la Timisoara, intre promisiunile din campania electorala si realitate

TIMISOARA. Un nou inceput pentru Timisoara. Asa suna sloganul cu care Dominic Fritz i-a convins pe 49.191 de timisoreni sa-l voteze. Alegatorii si-au pus toata increderea in aceea ca, odata cu preluarea de catre Dominic Fritz a destinelor orasului, intr-adevar va avea loc o schimbare in bine. Nimeni nu se gandea ca promisiunile cu care Fritz a defilat in campanie aveau sa fie, in marea lor majoritate, doar… electorale.

In 27 septembrie se implineste exact 1 an de cand useristul Dominic Fritz sarbatorea, printr-o baie de multime, victoria in cursa pentru Primaria Timisoara.

Cu ce ne-am ales noi, timisorenii, dupa acest moment? Cu o multime de balbe, cu promisiuni si idei, dar si multe postari pe Facebook-ul primarului.

E timpul ca Timisoara sa infloreasca din nou cu o administratie inovativa, deschisa si profesionista„, sta inca scris pe site-ul de campanie al tanarului primar. Insa, intre timp, Timisoara s-a cam ofilit, si la propriu si la figurat.

Orasul florilor a fost lasat cu jardinierele si ghivecele goale, cu parcurile din centru in santier, cu Coltermul pe un butoi cu pulbere, cu lucrari in intarziere.

Iata ca s-a scurs deja un an si, daca tragem linie, vedem ca Dominic Fritz a reusit doar sa le arate timisorenilor ca la noi nu-i ca-n Germania.

Sa luam pe rand decalogul angajamentelor electorale facute de Dominic Fritz si USRPLUS, sub sloganul ‘Fara promisiuni goale‘.

1. Digitalizam si eficientizam administratia locala

Dominic Fritz vede probabil ca pe o mare reusita faptul ca, la un an de cand a preluat fotoliul de edil al Timisoarei, a reusit sa adauge cateva ‘butoane’ in plus paginii de internet a Primariei. Mai exact, niste sectiuni, una in care sunt prezentate statisticile privind pandemia de COVID 19, cea destinata Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara, dar si un capitol in care sunt prezentate platile pe care Primaria Timisoara le face luna de luna, insa incomplet. ‘Agenda primarului’ a suferit modificari dupa ce din martie pana in august n-a mai fost postat absolut nimic. Iar pagina s-a mai imbogatit cu o statistica live a calitatii aerului si o sectiune de sesizari de la cetateni. Un an insa n-a fost de ajuns pentru ca timisorenii sa obtina online orice document de la primarie sau sa gaseasca tot ceea ce ii intereseaza pe site.

2. Atragem profesionisti in primarie

Vom face o prioritate din atragerea de profesionisti in primarie – din Timisoara si nu numai. Vom angaja pe baza unor concursuri adevarate, nu pe baza de pile si cunostinte„, anunta Dominic Fritz in campania electorala, dar si in alte randuri, dupa ce a devenit primar. Cum stau lucrurile in fapt?

Unul dintre primii ‘profesionisti’ pe care administratia Fritz i-a adus pentru a se ocupa poate de cea mai spinoasa si mai importanta problema a Timisoarei, compania de termoficare, Bogdan Nanu, s-a demonstrat a fi condamnat penal chiar pentru evaziune fiscala. Or, el fusese adus la Colterm tocmai pentru a scoate firma din falimentul spre care se indreapta.
Apoi tot in baza unui ‘concurs serios’, de competente, seful USR Timisoara Dan Resitnec avea sa devina seful de cabinet al lui Dominic Fritz.
O alta situatie in care edilul si-a impus ‘omul’ in conducerea unei institutii aflata in subordinea Primariei a avut loc de curand, la Filarmonica Banatul. L-a ‘executat’ pe Ioan Garboni, cel care a condus institutia timp de zeci de ani, impunand in juriul pentru evaluarea activitatii acestuia un consilier local USRPLUS, veterinarul Razvan Stana, care i-a dat cea mai mica nota directorului Garboni, astfel incat acesta sa nu mai poata sa depuna un nou proiect de management.
Apoi, a organizat un ‘concurs’, ce avea sa fie suspendat de instanta, iar cel care nu a reusit sa indeplineasca nici macar conditiile minime impuse pentru a-si depune dosarul, Ovidiu Andris, a fost pana la urma numit director interimar , in detrimentul cunoscutei mezzosoprane Aura Twarovska, careia Dominic Fritz i-a spus ca… nu este pe placul lui.

CITESTE SI: Aura Twarowska, una dintre cele mai titrate si apreciate mezzosoprane din Romania, solista a Operei din Viena, respinsa de Dominic Fritz pentru a prelua interimatul la conducerea Filarmonicii din Timisoara. Primarul prefera un tobosar respins deja la concursul pentru sefia institutiei

Tot primarul Dominic Fritz ‘flutura’ live pe Facebook, in primavara, un teanc cu sute de CV-uri din care, spunea el, avea sa aleaga cel mai competent city-manager pentru Timisoara.  ‘Castigator’, la ceva timp dupa acest moment, era declarat Matei Creiveanu, un bancher din Bucuresti, despre care insa in mai multe cercuri, cu saptamani inainte, se vorbea ca avea sa-i fie trimis drept sprijin din capitala de seful de partid.
Un alt ‘concurs pe bune’ era declarat cel pentru arhitect-sef al orasului. Si numele lui Gabriel Almajan era, insa, stiut cu 2 luni inainte de anuntul facut de Dominic Fritz.
Planeaza suspiciuni si asupra altor angajari facute in ultimul an in institutia de pe C.D. Loga, despre care presa a scris pe larg.

3. Combatem coruptia cu transparenta

Ambitia noastra este sa construim o ”primarie de sticla”: Vom publica contractele incheiate de institutiile publice locale. Toate contractele, toate anexele, caietele de sarcini, referatele si rezultatele din arhiva primariei din ultimii ani vor fi publicate in regim de date deschise. Pe pagina web, cetatenii vor putea vedea constant ce sesizari exista in cartierul lor, ce proiecte sau ce lucrari de mentenanta sunt in derulare. Deplasarea vehiculelor (transport in comun, masini de gunoi sau de curatenie) va putea fi urmarita in timp real„, promitea Fritz inainte de a ajunge in fotoliul de primar.

Doar ca… n-au prea fost spalate geamurile la ‘Primaria de sticla’, astfel ca nu se pot vedea de-afara multe dintre cele de mai sus. Va propunem in acest sens un exercitiu de cautare pe primariatm.ro.

Cand, dupa luni de zile, a fost intrebat de mult clamata… transparentizare, edilul s-a aratat iritat.  „Am promis sa construiesc o primarie cu pereti de sticla, nu am promis ca sunt magician si o constructie o pot face in trei luni. (…) Nu se intampla pur si simplu pentru ca eu imi doresc asta, ci este nevoie de sisteme, este nevoie de oameni care sa implementeze aceste sisteme, este nevoie de consultare, este nevoie, in unele cazuri, si de context legislativ si orice constructie nu se face in trei luni”, a raspuns Dominic Fritz.

4. Consultam si implicam cetatenii

Macar in acest caz, primarul s-a tinut de cuvant. Dupa ce si-a dat seama ca bugetul institutiei nu este sac fara fund, edilul a incercat, in repetate randuri, sa adune in jurul lui voluntari care sa lucreze fara bani in folosul primariei. Insa nu i-a gasit.

CITESTE SI: Dominic Fritz cauta iarasi voluntari. A lansat un nou ‘call’ si cauta oameni care sa-l reprezinte in scolile si gradinitele din Timisoara

CITESTE SI: Daca n-a mers cu voluntari, merge cu continuitate, de pe vremea lui Ciuhandu. Primaria Timisoara plateste aproape 25.000 de euro pentru intretinerea site-ului institutiei, dupa ce nimeni nu s-a oferit sa lucreze gratis

Pe de alta parte, incepand din vara, Dominic Fritz a iesit cu echipa de consilieri in mai multe cartiere din oras, pentru a discuta cu oamenii. Au fost organizate si sondaje online pentru valorificarea unor sugestii din partea cetatenilor.

5. Punem cartierele in centrul atentiei

Vom restructura Primaria pentru a fi mai aproape de nevoile reale ale timisorenilor, de exemplu, prin desemnarea unor manageri de cartiere„, anunta candidatul Dominic Fritz in campania electorala. Zis si facut. In noua organigrama prezentata de primarul Fritz au fost create si cateva posturi de manageri de cartier, care, practic, ar urma sa se ocupe de ceea ce faceau candva Consiliile Consultative de Cartier, infiintate inca din vremea primarului Gheorghe Ciuhandu. Insa, avand in vedere ca, la scurta vreme dupa restructurarea primariei anuntata de Dominic Fritz, mai multi functionari au dat in judecata institutia, posturile de manageri de cartier nu pot fi ocupate pana la finalizarea proceselor, noua organigrama fiind suspendata. Deocamdata e socotita ilegala de catre judecatori.

CITESTE SI: Organigrama lui Dominic Fritz, declarata ilegala de instanta. Deciziile primarului, deocamdata, suspendate. Oamenii se intorc pe posturi 

6. Reechilibram bugetul spre investitii

Vom reorienta bugetul orasului (unde momentan 85% din bani sunt cheltuiti pentru functionare) spre investitii care vor aduce plus-valoare Timisoarei pe termen lung„, spunea candidatul Fritz in campanie.

In realitate, insa, si anul acesta, cea mai mare parte a bugetului intocmit de administratia Fritz a mers tot spre functionare (790 de milioane de lei), in timp ce pentru dezvoltare a fost prevazuta o suma mai mica (620 de milioane de lei). In plus, putine proiecte concrete au fost cuprinse in bugetul de anul acesta, majoritatea sunt studii si continuarea lucrarilor ramase din „greaua mostenire”. Documentatiile/hartiile ‘inghit’, teoretic, 7 milioane de euro in bugetul pe acest an.

CITESTE SI: E oficial. Timisoara are buget pe 2021. Este asemanator cu cel de anul trecut si e bazat pe fonduri europene deja atrase si bani din Planul National de Redresare si Rezilienta

7. Facem zona metropolitana functionala

Vom intensifica colaborarea cu comunele din jur pentru a crea o zona metropolitana functionala si vom dezvolta un masterplan metropolitan. Astfel vom oferi servicii publice eficiente si vom putea atrage fonduri suplimentare pentru modernizarea transportului in comun din toata zona, nu in ultimul rand cu un tren metropolitan„, spunea Fritz inainte de a fi ales.

Deocamdata insa, administratia condusa de Dominic Fritz nu cade la un acord nici macar pentru colegul de partid, edil la Dumbravita, unde, pentru a se putea face lucrarile de largire la 4 benzi a drumului ce leaga Timisoara de autostrada, este nevoie ca Primaria Timisoara sa vrea sa mute stalpii ce sustin cablurile de alimentare pentru troleibuze de pe traseul ce traverseaza comuna.

CITESTE SI: Santierul pentru largirea la 4 benzi din Dumbravita, blocat de Primaria Timisoara. Dominic Fritz nu semneaza ordinul de indepartare a stalpilor pentru firele de troleibuz. UPDATE: Reactia edilului

Cat despre atragerea de fonduri pentru modernizarea transportului in comun, pana acum, niciun proiect nou menit sa imbunatateasca reteaua de transport nu a fost inca prezentat de administratia Fritz, care a dat insa asigurari in mai multe randuri ca lucreaza la mai multe planuri.

S-au extins, insa, autobuzele metropolitane de la Timisoara pana la granita cu Serbia, la Foeni, unde e primar USRPLUS. Totul din ordinul ‘incompetentului’ Ioan Goia, vesnicul director, seful SMTT, tinut in continuare in brate si de administratia Fritz.

8. Reconectam administratia timisoreana la Europa

Vom reinvia parteneriatele cu orasele infratite. Vom crea o unitate specializata pentru atragerea de fonduri europene. Vrem sa dublam suma fondurilor atrase pentru Timisoara„, anunta candidatul Dominic Fritz pentru primarie la punctul 8 din decalogul angajamentelor sale.

In noua organigrama, care momentan nu poate fi pusa in aplicare, primarul Dominic Fritz are in subordine Directia Incubator de Proiecte, care la randul ei este formata din Serviciul Fonduri Nerambursabile si Serviciul Documentatii Proiecte, ambele avand ca scop ceea ce Fritz promitea inca de dinainte de a ajunge la conducerea Primariei, respectiv atragerea de fonduri europene nerambursabile.
Deocamdata, edilul a tot anuntat ca si-a pus mari sperante in Planul National de Redresare si Rezilienta si sustine ca investeste in documentatii  pentru mobilitate urbana si transport in comun pentru a incuraja cetatenii sa foloseasca bicicleta, tramvaiele, troleibuzele si autobuzele, si mai putin masinile. Pentru ca la momentul oportun sa aiba studiile facute si sa poata depune proiectele pentru a obtine banii europeni.
Cat despre reinvierea parteneriatelor cu orasele infratite, pandemia a cam impiedicat-o.

9. Luptam pentru interesele Timisoarei pe plan national si european

Vom intari capacitatea primariei de a face lobby pentru proiectele strategice ale orasului, atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles. Primarul va deveni un ambasador activ pentru Timisoara„. Si asa a si fost. Cel putin in prima jumatate de an de la preluarea mandatului, primarul Dominic Fritz parea sa fie mai mult la Bucuresti decat la Timisoara. A inceput prin a ‘face’ guverne, participand la negocieri alaturi de seful sau Dan Barna, dupa care l-a insotit pe presedintele CJT Alin Nica pe la ministere.

Fritz a cerut bani de la Guvern pentru spitalele din Timisoara, pentru proiectul Timisoara – Capitala Europeana a Culturii sau pentru marile proiecte de infrastructura rutiera din oras si a spus, in luna martie, ca o parte i-a si primit, aproape 30 de milioane de lei, pentru finalizarea santierului de pe Maresal Averescu (fosta Lidia), pentru Grigore Alexandrescu si pentru terminarea Parcului Civic, care cuprinde parcul din spatele Ceasului Floral, cel din spatele Postei Mari si cel de pe Bratianu, toate inca in lucru.

10. Luam decizii bazate pe date si invatam constant

Nu vom face lucrurile niciodata doar ”pentru ca asa s-a facut mereu”, ci ne vom stradui sa imbunatatim constant calitatea actului administrativ si experienta cetatenilor cu Primaria Timisoara”.

Desi promitea ca nu va face lucruri pentru ca ‘asa s-au facut si inainte’, au fost situatii in care, dupa ce a constatat ca nu are sorti de izbanda, primarul Dominic Fritz a acceptat sa rezolve problemele pe ‘modelul vechi’. A continuat sa dea bani, spre exemplu, unei firme care asigura mentenanta pentru site-ul primariei inca din vremea lui Gheorghe Ciuhandu, pentru ca nu s-au gasit printre sustinatorii sai voluntari care sa faca asta… gratis.

O alta ‘meteahna’ a vechilor administratii este continuata cu succes si de Dominic Fritz: Nicio sedinta de Consiliu Local nu se tine fara ordine de zi suplimentara, proiecte de hotarari fiind inghesuite pe ultima suta de metri si supuse aprobarii consilierilor, acestia neavand adesea timpul necesar sa le parcurga ori sa le discute in comisii inainte. Si, mai mult, sedintele ‘de indata’, adica anuntate cu cateva ore inainte, tind sa devina o obsinuinta, mai ales atunci cand USRPLUS si Dominic Fritz au un interes in a-si ‘promova’ oamenii.

Cat priveste invatarea, recent, primaria a anuntat ca unul dintre consilierii personali ai edilului va participa timp de 6 luni la un program international de guvernanta participativa, alaturi de colegi din alte orase din SUA, Canada, Nepal, Ecuador sau Argentina, la finalul caruia administratia se va alege cu un Plan de Actiune Locala prin care sa deschida procesele de decizie catre cetateni. Iar in aceste zile, angajati de la Directia Infrastructura Verde si muncitori care se ocupa de spatiile verzi din oras invata de la peisagisti, in cadrul unui curs, cum sa toaleteze arborii din oras. Aceasta dupa ce administratia Fritz a taiat in aceasta vara sute de copaci pe Maresal Averescu si pe Calea Bogdanestilor.

Timisoara, la un an cu Dominic Fritz – primar vizionar

Dominic Fritz le-a spus timisorenilor in 2020 ca are o ‘viziune’ pentru oras pana in 2030, cand spera ca Timisoara sa devina un candidat viabil pentru titlul de Capitala Verde a Europei.

Deocamdata, orasul se scalda in mizerie si nepasare.

Poate una dintre cele mai apasatoare probleme, pe care o resimt deopotriva cei care circula prin centrul orasului si cei care stau la periferie, este murdaria.

Sobolanii zburda nestingheriti chiar si in zona centrala, hoituri de animale zac pe trotuare pana se descompun, iar frunzele si deseurile aruncate la intamplare au format un strat gros de mizerie langa unele borduri din oras, multe cosuri de gunoi dau pe dinafara, pentru ca nu sunt golite cu zilele. Iar asta in conditiile in care Timisoara este singurul oras din tara cu 3 firme de salubrizare.

CITESTE SI: Dominic Fritz, nemultumit de curatenia din oras si de contractul de salubrizare: Sumele care s-au stabilit nu ar fi fost cele pe care eu le-as fi pus acolo. Ce suparari au cei de la Brantner

CITESTE SI: De ce nu reziliaza Dominic Fritz contractul cu firma care asigura curatenia in Timisoara cea murdara: Nu e simplu. Am marit numarul angajatilor din primarie care sa inspecteze salubrizarea

Ceea ce odata era orasul florilor s-a transformat in primavara pentru prima oara in orasul jardinierelor goale.

Din ordinul primarului, in anul 2021, cel in care Timisoara ar fi trebuit sa fie Capitala Culturala Europeana initial, nu s-a mai organizat Timfloralis, festivalul care aducea cei mai multi turisti in oras. Motivul? Era prea scump.

Si, desi in serele Horticultura stateau sute de mii de flori, tot administratia Fritz a decis ca ele sa nu mai fie plantate. Doar dupa nenumarate sesizari ale oamenilor si ale consilierilor locali, edilii au acceptat sa mute florile din sere pe strazile orasului.

CITESTE SI: Jardinierele de pe strazi stau goale de saptamani la Timisoara, iar florile mor in sere. Roxana Iliescu acuza un ordin al Administratiei Fritz: Sa lasi sa moara peste 100.000 de flori din ratiuni politice mi se pare o iresponsabilitate crasa 

De altfel, nici celebrele umbrelute de pe strada Alba Iulia nu au mai fost montate anul acesta, desi acoperisul colorat era asigurat de o firma privata din oras.

Orasul santierelor ce nu se mai termina

La luni si chiar ani distanta de la momentul in care au fost demarate, santierele din Timisoara sunt in continuare nefinalizate. Majoritatea in intarziere.

Acuzand in repetate randuri ‘greaua mostenire’, primarul Dominic Fritz nu a reusit sa inchida complet niciunul dintre santierele lasate in derulare de fosta administratie.

Pe Bulevardul Sudului lucrarile de reabilitare au inceput in 9 iulie 2020 si erau programate sa dureze 10 luni. La mai bine de 14 luni de la momentul acela, chiar daca deja se circula pe el de mai multa vreme, lucrarea nu este in totalitate gata. Pe langa conexiunea cu Maresal Prezan, ce trebuie incheiata in sensul giratoriu, s-au solicitat constructorului o serie de retusuri si mai sunt de montat cosurile de gunoi de-a lungul strazii.

Pe strada Maresal Constantin Prezan se lucreaza, de asemenea, din iulie 2020, si ar trebui ca receptia sa fie facuta peste doar 2 luni. Cu toate acestea, nici macar primul tronson, cel cuprins intre Calea Martirilor si Bulevardul Sudului, nu a fost finalizat.

Dupa ce peste vara a batut vantul pe segmentul de la Bulevardul Sudului catre AEM, recent au fost ‘rasi’ aproape toti copacii de pe aliniamentul stradal pe Venus si in scuarul de la intersectia cu Calea Urseni, unde se va amenaja sensul giratoriu.

FOTO: Facebook/DronatTM

Strada Grigore Alexandrescu este si ea in santier tot din iulie 2020, desi ar fi trebuit sa fie finalizata in 8 luni. Au aparut probleme cu mutarea unor stalpi, apoi cu o teava de gaz si colmatarea unui canal ANIF, astfel ca acum mai e de lucru la sensul giratoriu de la intersectia cu Torontalului, dar si la finisaje.

Pe de alta parte, alte doua mari proiecte au fost demarate in aceasta vara, aceasta intrucat erau deja pregatite de vechea administratie pentru deschiderea santierelor. Este vorba despre modernizarea Bulevardului Cetatii si a Caii Bogdanestilor, care se face cu bani europeni, lucrari programate sa dureze aproximativ 3 ani.

Un alt proiect ‘mostenit’ de la fosta administratie, Pasajul Solventul, este si el in intarziere, desi contractul cu constructorul a fost semnat inca din vara lui 2020. Jumatate de an mai tarziu decat ar fi trebuit, a fost finalizata actulizarea proiectului tehnic si ne-au fost prezentate cateva desene. Cat despre primele sapaturi… poate la primavara.

Si, pentru ca viitorul pasaj Solventul pe sub liniile de cale ferata sa fluidizeze cu adevarat traficul pe Inelul IV este nevoie de un nou pod peste Bega. Acesta va trebui sa asigure legatura dintr-o parte in cealalta a raului, intre B-dul Dambovita si intrarea in pasaj catre strada Garii. Autoritatile au anuntat zilele trecute ca s-au incheiat evaluarile si a fost deja decis un castigator, s-a semnat contractul si urmeaza sa inceapa proiectarea, atat pentru pod, cat si pentru strada.

CITESTE SI: Incepe proiectarea viitorului pod peste Bega si a strazii care sa lege B-dul Dambovita de zona Garii, la Timisoara. La pasajul Solventul, primele sapaturi… poate la primavara

Nici la capitolul Sanatate Timisoara nu sta mai bine ca acum un an. Singurul proiect care se deruleaza conform graficului este cel de construire a doua noi corpuri de cladire la Spitalul Victor Babes din Timisoara.

CITESTE SI: Creste vazand cu ochii noul ansamblu de cladiri de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara. Foto

Maternitatea cea noua a Spitalului Municipal are studiul de fezabilitate intocmit, iar Primaria Timisoara ar fi putut lansa licitatia pentru proiectare si executie inca din vara acestui an. Acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent, astfel ca unitatea spitaliceasca va continua sa functioneze, cel putin in urmatorii ani, tot in cladirea pentru care municipalitatea plateste chirie, pe strada Al. Odobescu. Autoritatile spera ca banii necesari pentru construirea imobilului sa vina prin Programul National de Redresare si Rezilienta.

Nu au fost finalizate lucrarile nici la noul corp de cladire al Spitalului pentru Copii Louis Turcanu. Deschiderea noii cladiri si mutarea sectiilor in imobil ar putea sa mai dureze mult si bine, pentru ca, potrivit reprezentantilor primariei, dotarea cu echipamente medicale ar putea incepe, in cel mai fericit caz, abia peste doi ani. Si, pentru ca Ministerul Sanatatii, cu ultimii doi sefi de la USRPLUS, nu a alocat fonduri pentru aceste echipamente, administratia Fritz spera ca va putea cumpara tot ceea ce este necesar tot prin PNRR.

Cat despre construirea unui nou Spital Municipal la Timisoara, care sa reuneasca toate sectiile unitatii sanitare, care in prezent functioneaza in 13 cladiri din tot orasul, nimic concret. Desi in timpul campaniei electorale, Dominic Fritz promitea ridicarea lui pe un teren, despre care nu stia ca e al MApN incredintat primariei pe 10 ani pentru locuinte ANL, acum s-a razgandit. A anuntat ca viitorul spital va fi construit la marginea orasului, undeva intre Calea Torontalului si Calea Aradului, dar nu se stie cand.

Colterm, eterna problema a Primariei Timisoara

Unul dintre subiectele preferate ale lui Dominic Fritz, in campania electorala, a fost compania de termoficare a orasului. Pe atunci, inca aspirantul la scaunul de primar, dadea asigurari ca membrii echipei sale, si ‘daca sunt treziti din somn la 3 dimineata’, stiu totul despre Colterm si au solutia pentru ca aceasta companie din subordinea Primariei sa iasa din impas si chiar sa devina profitabila.

‘Planurile’ din campanie aveau sa se dovedeasca doar o biata poveste pentru alegatori, intrucat echipa Fritz a dovedit ulterior ca habar n-avea de ceea se intampla la Colterm.

Odata ajuns la carma orasului, Dominic Fritz a schimbat directorul companiei. Cu unul penal. Bogdan Nanu, cel pentru care Fritz garanta ca va fi salvarea Colterm, s-a dovedit a fi condamnat tocmai pentru evaziune fiscala. In momentul in care acest lucru a fost facut public, edilul a cerut demisia proaspatului director, inlocuindu-l cu un vechi angajat al companiei.
Nici acesta din urma, Petru Nenu, nu pare sa fi gasit cheia iesirii la lumina a Colterm. Imediat ce a fost numit, acesta trebuia sa rezolve problema certificatelor pentru emisiile de CO2, pe care compania trebuia sa le cumpere pana in 30 aprilie. Nu a reusit sa le achizitioneze la timp, astfel ca societatea Colterm a primit o amenda (pe care a contestat-o) de nu mai putin de 21 de milioane de euro, la care se adauga si datoriile istorice pe care compania le are catre furnizori.

In tot acest timp, autoritatile au sustinut ca au incercat sa pregateasca o strategie pentru procedura concordatului preventiv, in care primarul Dominic Fritz isi punea nadejdea ca va salva de la insolventa compania de termoficare a orasului. Insa, dupa ce prima licitatie a fost contestata, acuzandu-se ca a fost facuta cu ‘dedicatie’, autoritatile au renuntat definitiv si la acest plan.

CITESTE SI: Colterm, inca in aer si nicio solutie. Dominic Fritz recunoaste: Ideea de concordat nu a fost una reusita. Trebuie sa reevaluam 

Acum insa, Dominic Fritz cumpara consultanta de la experti din cadrul Bancii Mondiale, care vor avea un contract cu Primaria Timisoara pentru a evalua situatia si a veni cu propuneri care sa stea la baza unei strategii viitoare de redresare a companiei. 200.000 de euro ne va costa intocmirea unui raport de catre experti vreme de 1 an.

In continuare, echipa de conducere a Colterm, care are girul primarului, n-a cumparat nici pana in ziua de azi certificatele verzi pentru poluare, ceea ce a facut ca gaura financiara a companiei sa se adanceasca. S-au mai adaugat 2 milioane din diferenta de pret.

CITESTE SI: Dominic Fritz: Nu e gratis consultanta de 200.000 de euro a expertilor de la Banca Mondiala pentru o viitoare strategie la Colterm. Am putea sa o deducem, cu o conditie. Ce spune primarul Timisoarei despre amenda de 21 de milioane de euro inca neplatita

Ce a facut Dominic Fritz intr-un an la Timisoara

Dominic Fritz si-a facut un renume, inca din primele luni de mandat, din aceea ca ‘mai mult anuleaza decat face’.
Pe lista proiectelor care nu se mai fac se numara parcarea supraetajata din zona pietei Badea Cartan, care era prevazuta sa aiba 4 etaje si cateva sute de locuri de parcare. Dominic Fritz a oprit proiectul vechii administratii, care era deja in licitare, si a anuntat ca nu-l mai continua. Aceasta desi, municipalitatea nu a construit nicio parcare mare in ultimii 30 de ani, iar in zona centrala gasirea unui loc in care sa-ti lasi masina este o continua provocare.

CITESTE SI: Primele licitatii ale lui Nicolae Robu oprite la Timisoara de Dominic Fritz: Nu sunt bani

Primaria a anuntat insa ca doreste sa continue realizarea proiectului privind parcarea de 250 de locuri din zona Spitalului de Copii Louis Turcanu, initiat de vechea administratie. Aceasta ar urma sa fie ridicata pe strada Iosif Nemoianu la numarul 3, in vecinatatea cantinei Liceului Nikolaus Lenau, pe un teren cu o suprafata de aproape 5.000 mp. Pe acest teren se gasesc imobile apartinand Spitalului de Copii, intre care Ambulatoriul de Specialitate si casa Ronald McDonald, unde stau parintii copiilor internati pe perioada indelungata. Deocamdata pentru aceasta parcare s-a reusit intocmirea Planului Urbanistic de Detaliu. Pana la constructie mai curge multa apa pe Bega.

Nu se mai face nici Podul Jiul, din capatul strazii cu acelasi nume, intrucat actuala adinistratie considera ca nu este necesar si prioritar in acest moment. Are insa proiectul tehnic deja facut.

Tot pe ‘lista neagra’ au ajuns si doua contracte de studii si proiectare pentru doua baze sportive, cele din Calea Buziasului si Calea Sagului. Cat despre cea din Lipovei, cu licitatia incheiata, care are deja si constructor, nu se misca nimic pentru ca lui Dominic Fritz nu i-a placut intrutotul proiectul si vrea niste schimbari.

Municipalitatea isi doreste ca, pe finalul primului an de mandat, sa le arate exact timisorenilor in ce fel se va extinde sistemul Timpark si cum se va plati ‘speranta’ de a gasi un loc de parcare in cartiere.
Autoritatile au anuntat ca vor ca si riveranii sa plateasca abonamente de parcare in fata blocurilor, chiar daca nu li se garanteaza gasirea unui loc pentru a-si lasa masinile. In plus, se are in vedere scoaterea zonei centrale din sistemul de plata in baza abonamentului, unde ar urma sa fie taxata fiecare ora de parcare separat, cu costuri care cresc de la o ora la alta. Deocamdata, s-a intocmit un studiu de fundamentare si e in linie dreapta momentul prezentarii noului Regulament de parcare in Timisoara, care presupune ca o noua firma sa se ocupe de acest serviciu in oras.

CITESTE SI: Vom plati sa lasam masina si in parcarile din cartiere sau pe strazile dintre blocuri. In centru se va taxa la ora si vom avea Timpark pe toate bulevardele. E gata noul regulament si va intra in dezbatere publica la Timisoara

De asemenea, administratia vrea sa creasca impozitele pe care timisorenii le platesc, iar asta, desi, inainte de a fi primar, Dominic Fritz acuza ca darile erau marite din ‘incompetenta si disperare‘. Acum, el vrea sa le majoreze ‘pentru binele timisorenilor’. Din 2022, daca proiectul va primi votul in Consiliul Local, vom scoate mai multi bani din buzunare pentru locuinte, insa cea mai mare crestere este prevazuta pentru persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale, adica folosite pentru activitati economice, si care vor plati un impozit de 3 ori mai mare.

CITESTE SI:  Dominic Fritz in campanie electorala vs Dominic Fritz primar. Inainte, impozitele erau marite din incompetenta si disperare, acum e pentru binele timisorenilor

Cu chiu cu vai se termina de reabilitat o parte dintre trotuarele din centrul Timisoarei si se lucreaza in ritm sustinut la iesirea din oras spre Mosnita Noua, unde se largeste drumul.

La capitolul sanatate, in an de pandemie, Dominic Fritz s-a alaturat proiectului Oxigen pentru Timisoara initiat si pus in aplicare de Fundatia Comunitara Timisoara care a reusit sa mobilizeze comunitatea, firme, asociatii sa ajute spitalele, sa cumpere pulsoximetre si concentratoare de oxigen pentru tratarea acasa a pacientilor cu coronavirus cu forme medii de boala. Edilul a militat mereu pentru vaccinare ca singura sansa de a invinge pandemia si a spijinit constant actiunile de imunizare organizate la Timisoara.

Cat priveste proiectul de tara Timisoara Capitala Culturala a Europei in 2023, Dominic Fritz a anuntat ca nu mai finanteaza asociatia TM2023 si ca va derula proiecte prin propriul Centru de Proiecte infiintat in primarie in acest an, lucru care nu a incantat defel Bruxelles-ul. A platit un studiu pe 3 luni de cateva zeci de mii de euro controversatului fost  ministru al Culturii Corina Suteu ca sa faca ‘o documentatie si un plan de actiune’. Proiectul n-a fost prezentat in integralitatea lui pana acum si nici nu s-a anuntat punerea in practica a vreunei propuneri concrete. Surse sustin pentru opiniatimisoarei.ro ca nici Dominic Fritz n-ar fi fost multumit, de altfel, de prestatia fostului ministru.

Cat priveste infrastructura culturala pentru TM2023, in acest prim an de mandat, s-a incheiat documentatia, iar  administratia Fritz a prezentat poze care ilustreaza cum ar putea arata candva Multiplexity, viitorul centru pentru Arta, Tehnologie si Experiment care va costa 20 de milioane de euro si nu va fi gata in anul Capitalei Culturale a Europei.

Tot in privinta infrastructurii culturale s-au facut pasi pe calea modernizarii cinematografelor obtinute de vechea administratie de la RADEF si pentru care au fost deja intocmite documentatii. La inceputul verii a fost dat ordinul de incepere a lucrarilor la Cinematograful Studio, care va deveni primul cinema de arta al orasului, iar la cinematograful Victoria reabilitarea s-ar putea incheia in decembrie. Acum e in licitatie Cinema Timis pentru care se cauta un constructor.

Tot in primul an de mandat, Centrul de Proiecte infiintat de primar in primavara acestui an a alocat 11 milioane de lei (2.200.000 de euro) pentru proiecte culturale, de tineret si sportive. Nu s-au calificat sa primeasca finantari unele dintre festivalurile ori evenimentele traditionale ale orasului, dar printre beneficiari s-au numarat si apropiati ai administratiei Fritz.

Inca de la inceputul misiunii sale la Primaria Timisoara, Dominic Fritz a inchis Gradina Zoologica a orasului, a relocat majoritatea animalelor cu mult chin si le-a promis cetatenilor ca se va preocupa sa modernizeze parcul tematic, candva, iar consilierii sai locali din partea USRPLUS au reusit sa interzica prin lege hranirea porumbeilor in pietele si pe strazile din Timisoara.

Asadar, la un an de la castigarea alegerilor de catre administratia Fritz, timisorenii asteapta cu ingrijorare iarna, cand ar putea ramane fara caldura si apa calda ori se vor trezi cu facturi uriase pentru ca se pregateste scumpirea gigacaloriei, apoi sa li se introduca abonamente pentru parcarile dintre blocuri, fara sa li se garanteze ca vor si gasi un loc pentru masina, asteapta majorarea impozitelor si taxelor locale si spera ca, dupa anul de acomodare, macar in urmatorii trei cuvintele ‘vom face‘, preferate de Dominic Fritz si USRPLUS, sa se transforme in ‘am facut‘.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Intreb si eu spune:

  Deci banii ptr. proiectul tehnic s-au dat dar administratia locala nu crede ca acum e momentul ptr. Podul Jiul.Banii s-au aruncat peun proiect inutil sau? Cate astfelde lucruri se intampla?Pe mine nu ma intereseaza cine e primarul acestui oras mare din Vestul tarii,ma intereseaza sa traiesc in acest oras in conditii civilizate.Ca este Fritz,Spitz,Mitz,Chitz – chestia e ca AI NEVOIE DE COHONES MARI sa vrei sa fi Primar…sau Secundar?

  • bau bau spune:

   Banii s-au dat pentru un proiect absolut necesar, însă proiectul va fi făcut peste trei ani când vor veni iarăși liberali. Am scris de nenumărate rânduri aici că acest pod este foarte important pentru decongestionarea circulației din Mărăști, Brătianu și intersecția de la hotel Continental !
   Dar nu disperați podul se va face mai târziu dar se va face cât privește administrația

   • Gelu spune:

    *Liberalii vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei, la fel ca țărăniștii!

    • Alin Nica e alt Mîțu, pe varianta locală... Un politruc parvenit la emisiuni culinare spune:

     Se laudă în plin val 4, cum a fost el invitat la osanale și Festivisme (ideale de raspindit Covid) ținute de rectorii UMF și alte școli de elevi, cu ocazia începutului de an. Asta spune tot despre cit de „responsabil” e POLITRUCUL român

  • Acu nici 10zile îl urechea prefectu liberal că agită cetățenii cu carantinarea? spune:

   Na că Fritz avea dreptate… În timp ce șefii liberali se preaslaveau pe la festivisme cu osanale comuniste de început de an scolar. Fritz a avut măcar decență sa nu participe la ele în plin val 4

  • derdiedas spune:

   Dar vai … au trecut 11 luni si Fritz nu a transformat Timisoara in si mai marea Viena …

   Acum ce vreti si voi. OT isi face datoria ca altfel ii taie de pe statul de plata stiti voi cine iar comentatorii, sugarii de la partidul-mama nu au unde sa isi reverse frustrarile …

   Daca Timisorenii si-ar mai corela stima de sine prea umflata cu ceea CE E Timisoara in ziua de azi si ne-am uita putin mai des in oglinda, am putea vedea ca nu suntem nici pe departe „fruncea”. Si nu cred ca e din cauza „viniturilor” cum le numesc banatenii … hai sa fim sinceri si sa ne uitam la orasele mari din Europa. Reveniti-va din visele romantice de cand Timisoara era condusa de unguri si austrieci … fiindca nu e meritul vostru … celor ce se dau nascuti de generatii in TM. Timisorenilor „pur-sange” de azi li se datoreaza starea orasului de azi. Dezvoltarea haotica si kitch-ul ce il gasim peste tot fara prea mare efort. Fala asta asa pe fata si in exces mi se pare chiar de prost gust.

   Avem nevoie de rabdare. Fritz clar nu e solutia perfecta (mi se pare lipsit de experienta dar cu intentii bune) dar Robu era cu mult mai rau decat el (vezi ce a iesit din piata Libertatii, trotuarele sotron si cotetele de pe Bega … ce isi vor lasa amprenta asupra orasului ani de acum inainte).

   Cel mai bine ar fi sa-l evaluam cam dupa 3 ani cred eu. E timpul in care ar trebui sa se scape de datoriile vechi si sa vedem si proiecte noi facute cu cap din partea echipei ce o conduce.

   • Liviu spune:

    Na ca s-a intors useristul cu capu’ mic sa tie partea incompetentului. Noi timisorenii suntem de vina, noi conspiram impotriva neprihanitului, noi nu gasim solutiile pe care se lauda ca le are, noi suntem haterii platiti de Oculta Mondiala sa-i ingreunam misiunea. Mai, ametitule, chiar nu te ia nitel cu fiori ca semizeul tau intr-un an a facut doar o biata organigrama si aia proasta????? N-astepta nimeni sa transforme orasul in Singapore intr-un an, ci doar macar sa-l mature o data… Nici asta n-a fost in stare. Asa ca, mai terminati cu periajele astea ieftine

 2. gabriela borcsi spune:

  zero barat fritz, daca mai candideaza robu il votez cu amandoua maini

  • Nae spune:

   Asta ar fi o greseala imensa. Robu gata, e istorie, n-are ce sa mai caute la carma acestui oras un tip cu probleme mari la mansarda. Nasol e ca nu vine nimic din urma, niciun candidat serios, cu potential, de la niciun partid. Toti sunt vai de mama lor

   • Marius spune:

    Nu e o greseala sa vina Robu, a demonstrat ca poate, A zis, s-a facut… Toti avem unele defecte, si ce?O sa raman pe cap pe viitor cu micul dirijor ajuns primar? Ce a fost Timisoara in 2019 si ce va fi in 2024 sub comanda micului dirijor?

 3. Cocoraș spune:

  Timișoara e întotdeauna prinsă pe picior greșit la alegeri. Viitoarele alegeri vor fi probabil câștigate de PSD pe fondul nemulțumirilor. Orice altă alegere în 2024 înseamnă încă 4 ani în care nu primim mai nimic de la București. Trebuie să votam „șmecherește” alfel, nema bani. Toate „comunele” PSD au stadioane, săli de sport, noi mai așteptăm.

 4. Banateanul spune:

  Va felicit pentru articol. Excelent punctate toate chestiunile, am si aflat lucruri noi, situatii despre care nu aveam cunostinta. Din pacate cred ca cei inca trei ani in care ii dati credit acestui primar vor fi o mare pierdere pentru TM. Este foarte slab el, dar si echipa lui.

 5. Radu spune:

  Asta e un articol comandat de olteanul a
  Ajuns șef să vadă lumea că fără PNL= PSD nu se poate ???? Fritz și Usr e singura șansă pt Timișoara sa se dezvolte ,restul ați fost 3o de ani la putere și în rest de furat și prostit lumea nu ați făcut nimic, la munca cu voi

  • Andrei spune:

   Sa se dezvolte cum? tu nu vezi ca astia habar nu au cum si unde s-o apuce, is niste habauci . eu i-am votat ca un prost si vad cum totul se duce pe copca, n-au reusit decat balet pe facebook intr-un an

  • Marius spune:

   Asteptam de un an sa vedem ceva de la dirijor…. Cum poti sa spui ca el e singura sansa cand pana acum nu a demonstrat nimic? Suntem cea mai neperformanta primarie din jumatea vestica a tarii!!! In urmatorii 3 ani ne va demonstra ca e o catastrofa… in motiv in plus sa spun ca imi e rusine ca sunt timisorean

 6. Smintitul spune:

  asta nu stie sa composteze un bilet de tramvai, ce asteptai sa ai de la in pampalau si vice-tantalau?

 7. Paul spune:

  E la mintea cocoșului și orice prost poate deduce că e ceva putred la mijloc când vii cu promisiuni din acestea extrem de sumare ce lasă loc de multe interpretări: ,, Învățăm constant” What the actual fuck?!?; ,,Reconectăm administrația la Europa” Păi ce nu făceam parte din Europa și dinainte de asta sau ce plm?; ,,Facem zona metropolitană funcțională” ?!? Poate vrei să o înființezi eventual ea există demult de facto;

 8. Jean spune:

  Bă ești prost îmi stă mintea-n loc cum au putut vota timișorenii așa ceva e un program electoral 0 cu nimic concret tipic partidelor de extremă stânga!

 9. Rumburak spune:

  Primarii ar trebui angajați pe baza unei calificări și a unui concurs, votul nu garantează competența.

 10. Calicean Dan spune:

  Se vede clar ca nu are experienta.
  Problema mare cred ca sunt lipsa fondurilor.Cu bani se poate face orice fara probleme.
  Sa faca proiecte europene de anvergura,sa ia lectii de la Bolojan.
  Se bazeaza tot f mult pe PNRR,sunt si multi bani acolo ce e drept…

  Nu l-as mai vota pe Fritz,aveam alte asteptari.
  Probabil Nica cu sanse reale daca face stadion si polivalenta

  • robert spune:

   Cu scuzele se rigoare, fraierii au fost cei care l au votat, in fond omul nu a spus nimic concret, a venit cu niste sloganuri. Totusi imi ridic mari intrebari privind capacitatea de discernamant a locuitorilor din Timisoara. Daca timisoarenii, care cel putin teoretic sunt varf de lancie dpv economic, cultural, tehnic au fost pacaliti asa usor cu niste sloganuri ( nimic concret, nimeni nu s-a intrebat, practic cum se ca realiza) , nu ma ar mira ca la nivel national sa avem o noua oranduire de genul PCR. Sigur nu sub aceeasi denumire si sub alte auspicii. Pe scurt ce a facut Fritz ii ceva de genul ,, tehnica ii veche, prostii sunt noi,,

 11. timisoarean spune:

  am fost recent (cand inca se mai putea) la o cafea intr-o dimineata si o plimbare in cursul saptamanii. Unirii, Libertatii, Alba Iulia, Operei, orasul tocmai se trezea, majoritatea magazinelor erau inchise – un moment extraordinar. Porumbeii din centru erau semi-adormiti, un copil incerca sa-i fugareasca dar fara firmiturile uzuale de paine. Tristete. Cam 5 oameni pe langa care am trecut mi-au cerut bani. Erau mai bine imbracati decat cersetorii clasici. Dar totusi atat de multi? Tristete mare, cred ca niciodata nu m-am simtit mai stingher in orasul natal. Fritz-USR-PLUS, mai aveti pentru noi si ceva care sa ne faca sa zambim ? Cu ratustele de pe Bega n-a prea mers, se adauga si ele la „uite cum am ajuns”. Acum copii nostri nu mai au voie sa dea firmituri la porumbei nici macar in centru/Libertatii dar pot in schimb sa fie loviti de biciclete in ambele locatii.

  • Blitz spune:

   Nu e de vină Ftitz că Timișoara = Cimișoara = un sat cu tramvaie care n-are aere de urban ci de comună capitală de județ plină de ciocoflendări, cocălari tatuați izmenizați și clădiri prăbușite. Și în țara vecină Szegedul = oraș înfrățit cu Cimișoara = sat cu tramvaie, dar ungurii sunt mult mai stilați și eleganți cel puțin în privința „designului”. Compară vitrinele moderne DAR elegante și armonizate cu arhitectura veche din centrul istoric al Szegedului și uită-te la zigănia din centrul Cimișorii care parcă sunt vitrinele termopanate și ziganizate cu afișe ale unoir chioșcuri din fața unei gări comunale. Etc. Orașul e pierdut și căzut din cauza populației + patronilor de carton + administrației retardate și valahizate.

 12. Timisoara2020 spune:

  Care este managerul de pe cartierul Traian sau Baile Neptun ?? Vreau sa discut cu el mai multe aspecte, stie cineva sau doar a vorbit acest primar incompetent ca va face si nu a facut nimic . As propune sa intre in audienta la Bolojan sa primeasca cateva lectii, nu doar audiente cu Ciolos care ii umple capul cu agenda Lgbtqprostime.

 13. alin tm spune:

  PRAF !!!

 14. D Fritz spune:

  Primaria sustine pederastria!

 15. Hans spune:

  Fritz tata…esti praf!

 16. Reos spune:

  Din păcate Timișoara a ajuns un oraș oarecare cu toate trăsăturile unui oraș Balcanic ,din păcate nici populația nu participă la absolut nimic gunoaie peste tot vandalism în floare debandadă în circulație și tot așa mai departe.Concluzia că Timișoara nu este Germania este corectă dar trebuie să ai și cu cine .

  • Geo spune:

   Din păcate Timișoara a ajuns pe plm. Este încă vioara întâi după București, suntem frustrați că poate mai mult, dar actul administrativ slab o face să se plafoneze la un anumit nivel.

 17. Marius spune:

  Aveți un like și share pe Facebook din partea mea pentru obiectivitatea articolului.

  Susțin maxim acest demers, ar trebui să faceți un bilanț lunar cu evoluția lucrărilor în oraș, și pe viitor în virtutea adevărului să acționați penal dacă vă intimidează că am observat că multe articole ce prezentau dezastrul actualei administrații s-au evaporat sau comentariile critice au dispărut. Doar în vremuri de tristă amintire se mai întâmpla așa ceva.

 18. Jack spune:

  Fritz e un incompetent si un mincinos. Zero rezultate intr-un an de zile.

 19. Constantinescu spune:

  Șpriț înapoi la țambal și clarinet înainte de asta trăiai din ajutoare sociale nu ești în stare să-ți gestionezi propria viață dapăi destinul unui oraș de prim rang ca Timișoara.

 20. Ion spune:

  Nu-i bun de lucru Fritz

 21. stela spune:

  Un usr-ist mincinos si antitimisorean….Taie copaci mai ceva ca Lae,ne-a lasat fara festivalul florilor…dar ne-a plimbat prin centru steagul ,,cur-cubeu,,…Zicea ca micsoreaza numarul de functionari,dar l-a dublat,zicea ca o sa curete orasul de mizeriii,dar e plin de gunoaie si migranti….Sa mai zic???Nu mai zic ca -mi creste tensiunea si-mi stric ziua….Tembelul de fritzake,chiar nu merita….Data viitoare sa gandim bine,cind mai votam…

 22. alex spune:

  Nu mai bagati PSD-ul in aceeasi oala cu PNL! Guvernarea PNL-USR e dezastruoasa. Au creat o revolutie mincinoasa impotriva PSD. Romania cu PSD s-a dezvoltat. Si Tariceanu e valoros.

 23. Dorin spune:

  Foarte bun articolul. Este o realitate pe care o traim si din pacate aveam alte asteptari de la acest primar si administratie.
  Astept ziua votului!

 24. J spune:

  Slab primar. Slab de tot.

 25. ciolac spune:

  1 AN PIERDUT ! DEAGEABA !
  MINCIUNĂ ȘI INCOMPETENȚĂ !
  VOM FACE …. VOM STUDIA …. NU SUNT BANI ! RUȘINE !
  LASĂ NE ! DUTE NEAMȚULE versurile lui Paunescu !

 26. rexxhen spune:

  Ati uitata de autostrada pentru biciclete a carui proiect era deja facut , dar biciclistul Fritz a considerat ca nu e bun si l-a anulat direct, fara a propune altceva….

 27. zet spune:

  RESPECT VOINTA POPORULUI si de aceea te respect frit.Ai stiut sa pacalesti poporul.RESPECT VOINTA POPORULUI,acelasi popor care a votat un presedinte care in primii 4 ani de mandat abia a invatat sa vorbeasca si a acelasi popor care a mai votat inca o data pe acelasi nimeni.Un nimeni care nu a facut nimic pentru romani,un nimeni al caror parinti au parasit tara a carui presedinte a devenit.Mai, popor cum sa votezi un presedinte al caror parinti au parasit tara ?Un popor din rindul carora cei 5000 de delegati la congresul pnl au votat ca idol al lor un hot(a imprumutat bani de la banci americane iar apoi a disparut fara sa isi plateasca datoriile-asa spune presa).Si pe linga hot este si un tip care prins beat la volan de catre Politia americana a fost incarcerat(tot ziarele scriu asta).Deci un hot si un puscarias este primul ministru al Romaniei.Eu respect OR GA NE LE (cum s-ar exprima un fost profesor actual mente PRE SE DIN TE.Bravo romani.

 28. baubau spune:

  eu as mai adauga si ca D-l Primar s-a ingrasat vreo 15-20 de Kg in perioada asta ( de la stress ma gandesc, chit ca haterii spun ca de la faptul care are un salar fix si isi poate cumpara …), s-a insurat , poate o sa fie si tata.

  Numa lucruri bune

 29. Nelu spune:

  Într-un an a făcut mai mult decât Robu in primi 4 , și totuși poate ne spune cineva cei 30 de ani de PNL PSD unde naiba ne au adus?

  • vasile spune:

   Ai dreptate insa ai uitat un cuvant a facut mai mult rau decat Robu in 4 ani, si credema nu sunt fan Robu. In opinia mea Nica era o varianta mai buna decat Robu si Fritz, avea experienta catorva mantate la Dudesti, unde sa descurcat bine. Deasemenea se descurca bine si misca lucrurile si ca Presedinte CJ.

  • Caisa spune:

   Din doua una, ori ai orbul gainilor, ori esti fratele lu DoNimic:))) Voi useristii aveti capul atat de mic, incat si daca il prindeti pe semizeul vostru la furat veti jura ca a fost o inscenare. Mai prosti si mai talibani in prostia voastra chiar nu se poate. Ce dracu a facut , mah ,DoNimic intr-un an mai mult decat toti ailalti dinaintea lui in 30??? Balet pe Facebook??? Da, intr-adevar, la asta ii bate pe toti.

   • Lupualbastru spune:

    Cca 49000 de oi au pus stampila pe Fritz. Restul e can can. Ce e si mi tare, ca o sa ridice inca unul. Abia astept! Sustin!

  • @Nelu spune:

   ai dreptate Robu nu a reușit în primii patru ani să facă o gaură de 150 milioane lei ca asta al tău !

  • dada spune:

   Poate ne spui si noua o singura realizare din alea multe care le-a facut, ce zici?
   O constructie, un proiect pe fonduri europene… ceva palpabil nu gargara pentru salarii

 30. tibi spune:

  Domnule Fritz va recomand sa luati o pauza munca e prntru tractoare si negrii …cheia marilor succese pauzele lungi si dese

 31. Irina spune:

  Robu a făcut o datorie de 150 mil euro, in primi 4 ani de-abia a terminat proiectele lui Ciuhandu și și a numit prădători in primărie ( naselu, iapa etc) nici o creșă ,nici i școală renovata spitalele dezastru total. Cam asta e ceea ce poate PNL = PSD furt și pile

  • Birlic spune:

   Las tu cu pradatorii din primarie ca deocamdata tine si Fritz o gramada din ei, vezi Grebla, vezi Goia, vezi Dragila, Aurelian, hahaha, iar pe ailalti n-a reusit sa-i tipe afara ca nu a fost in stare sa le faca vant ca la carte. Cand ii dai afara ilegal, ti-o iei in freza. Or sa castige toti procesele pentru ca intr-un an n-o fost in stare macar organigrama aia s-o faca legal..ai de noi

 32. incaunul spune:

  Aceasta persoana nu are calitatile de a fi primar : a spus ca pe el nu il intereseaza problemele mici, doar problemele mari. De asta a si adus manageri de top. Cu toate acestea, orasul e mai prost condus cu mult decat pe vremea lui Robu. Sa iei amenda de 20 000 000 euro la Colterm, si sa te prefaci ca nu e mare problema, asta arata ca nu avem de-a face cu o persoana realista. O problema mare pentru aceasta administratie este daca sa dam sau nu mancare la porumbei in centru. Domnule primar, nu aveti tangenat cu realitatea din Timisoara. Votul a fost anti Robu , si nu pro Fritz. Dezamagirea pe care ati provocat-o cetatenilor acestui oras este imensa. NU SUNTETI OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT. Am o singura intrebare : sotia este membra a Partidului Comunist Chinez ?

 33. Muzeul: Timisoara in studii si proiecte: trecut-prezent-viitor spune:

  Cred ca devine mai actual ca oricand deschiderea muzeului
  „STUDII DE FEZABILITATE, PROMISIUNI BANI RISIPITI DEGEABA”. NEREALIZARI, SCUZE, CAUZE … (si tot ce vreti). subtitlu AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA! (adica ai nostri)
  Salile (cred ca vreo 10 cel putin) ar putea fi amenajate pe perioade, caprarii, cu detalii concrete!
  Cred ca interesul ar fi enorm, vizitatori cu gramada. Dece nu se va face? „Palarie intrun picior, ghici ciuperca cei”
  Inclusiv refuzul deschiderii muzeului ar fi interesant!

 34. Radu spune:

  PNL a distribuit Colterm ,ce tot o dați cu Fritz , PNL a distrut toate parcurile din Timișoara , PNL a lăsat în paragină toate clădirile din centrul . PNL a avut singurul scop sa fure , forța PSD

  • vasile spune:

   Tu sigur locuiesti in Timisoara? 1. Colterm ii o problema veche-pierderile Colterm sunt normale, nu poate fi profitabila o companie care produce ,,pe carbuni,, si care practic si-a pierdut 80% dintre clienti. Cu toate acestea dl Fritz si-a asumat ca dl Latcau stie si la 2 noaptea sa reorganizeze Colterm. Amenda fie ca vrei fie ca nu a fost luata in mandatul lui Fritz, nu a achizitionat Certificatele verzi, eu cred ca nu a stiut, nu a facut-o cu rea intentie 2. Renovarea parcului Copiilor, inceperea si finalizarea in proportie de 80% a parcului Central ( pe care apropo Fritz nu ii capabil sa il finalizeze), renovarea Parcului Justitiei …mentinerea decenta a spatiilor verzi din oras…. asta tu numesti distrugere. Iti reamintesc ca Fritz nu a fost in stare sa puna niste flori in jardiniere 3. Cladirile din centru au fost fatadele refacute in proportie mare. Imi mentin parerea ca tu nu locuiesti in TM.

 35. Dan A. spune:

  O frumoasa analiza facuta de reporteri competenti si bine informati! As dori sa pot compara cele 11 luni de realizari/nerealizari ale lui Fritz (1 luna a fost blocat la functia de primar prin reclamatii) cu realizarile si promisiunile de-a lungul celor 8 ani de mandat al distinsului Nicolae Robu, dar nu gasesc articolul respectiv in Opinia Timisoarei. Ma puteti ajuta? Caci nu pot sa cred ca asemenea articol nu a existat la incheierea a doua mandate de realizari glorioase care au implinit cu succes toate promisiunile facute pe sute de pagini de facebook, musai articolul trebuie sa fie pe undeva.

 36. doamnele_ajuta spune:

  Pst! Nu deranjati! Scrie o noua oda lu’ Barna! 🙂 Abia astept sa vad cum va arata Timisoara dupa inca 3 ani .. hehe ..

 37. RobertW spune:

  Singura șansă e la nivel local Usr sa lucreze cu PNL ,dar văd că cei de la PNL iau exemplu șefului de la București. Timișoara pierde astfel pierde judetul ,dar timișorenii nu sunt proști o să vadă cine face și cine pune bete în roate. Eva văzut la alegeri trecute se va vedea și mai acut la următoarele alegeri.

  • None spune:

   Această uniune ar putea fi comparată cu mariajul cu o femeie întreținută dar cu gura mare. De ce te-ai mărită cu o așa femeie?

 38. PUBLICIS spune:

  What a day 🙂

 39. Tony Montana spune:

  Oamenii au votat pentru Fritz. Oamenii au votat impotriva lui Robu. Pentru ca era sandilau, arogant si nesimtit in relatiile cu oamenii, cu presa cu oricine nu era de acord cu el. Are grave probleme comportamentale si de comunicare. Daca stia sa se poarte normal mai ramanea Primar inca 20 de ani, pleca cand voia el. Asa ca au ales acesta „fecioară sfioasă” care da din gurita sa auda cetateanul ce vrea el. Au ales intre un nebun cu oo care si face ( mai si ratează) un feciorelnic asexuat care nu o sa facă exact nimic in 4 ani. Poate reușește ( obligat) sa termine ce s-a început deja. O sa vedeti ca in 4 ani nu „o sa vedeți” nici o investiție majora in infrastructura. Doar vorbe si bani aruncati aiurea. Mai vorbim peste 3 ani ca nu plec de aici.

 40. Havas spune:

  Another 🙂

 41. mister m spune:

  Chiar nu înțeleg despre ce mizerie se tot vorbește. Orașul per total e mai curat decât anul trecut. Proiectele sunt pe rol, numa răbdare și cu asta cu moștenite e exagerat pt ca nimeni nu vb de calitatea proiectelor sau de sursa de finanțare (la solventu nu era).

  Btw: robu a ascuns problemele enorme de la colterm timp de 8 ani și na mai plătit facturile pt oraș din 2014!!! A mai si girat cu bunuri publice ale orașului pt colterm… Ceea ce e ilegal pt ca e companie privata.

  Fritz e super ok, se lupta cu corupția și va câștiga! Doar răbdare ca Roma nu sa făcut într-o zi sau într-un an.

 42. Robulica spune:

  Scotch din partea casei. Vorba aia: sunteti ceea ce ati consumat ! Deci destul de praf – indeed!

 43. Nicoleta Natea spune:

  Eu as vrea sa vad o lege care sa interzica ziarelor sa se finanteze din alte surse decat subscriptiile cititorilor.
  Atunci nu ar mai supravietui decat ziarele care isi fac treaba, sunt obiective, informeaza, nu fac propaganda.
  In momentul asta nu cred ca vreun cititor ar plati abonament la un astfel de ziar care scrie la comanda politica.
  Ce zici, opinitimisoarei.ro, ai putea sa traiesti din munca cinstita?

  • Nicoleta USR spune:

   Mai Nicoleta, pui de USR-ista ce esti. Ori te plateste micul tau semizeu, Fritzisor, sa tragi cu tunul in tot ce e antiFRizt ori traiesti pe alta lume si nu vezi ce se intampla in oras. Tind sa cred totusi ca esti sluga Fritzului. Dar poate intelegi ca dezvoltarea orasului e mai importanta decat banii murdari pe care-i incasezi ca sa spui tampenii

  • Rusinica spune:

   Iara aparura useristii cu capu’ mic sa se smiorcaie ca cine nu ridica ode la Fritzisor e hater platit. Mai schimbati placa, ca deja rade lumea in hohote de voi. Si mai puneti mana si pe carte, chiar daca nu va place… nu de alta, dar macar romaneste sa scrieti naibii corect. Probabil usr-ul a ramas in fundul gol si nu mai are bani sa plateasca alfabetizati sa posteze prostii pe toate saiturile. Rusinica

 44. J spune:

  Am luat teapa de la neamtul asta incompetent

 45. Sorin spune:

  Da,dar s-a măritat.🤣

 46. Paul spune:

  Fritz mucles că ești praf. Aș vrea să știu de ce noul tramvai încă nu circulă, ce se așteaptă să iasă din garanție să fie pus pe șine?

 47. kkk spune:

  Spritz ,o varza murata care pute rauuuuuu!

 48. cel care ia seama spune:

  de frica infectarii sau din alte cauze,obcure,timisorenii nu s-au dus la vot.asa a ajuns acest venetic sa fie votat de circa 12-13% din populatia orasului.cum spun mai multi,avem exact ceea ce meritam.trebuie sa mergem la vot !!

 49. Radu spune:

  Cand te gandesti ca acesta a fost doar inceputul, te iei cu mainile de cap…