Noutati :

Departe de comuna Lenauheim, dar cu sufletul in satul natal Grabat

3 noiembrie, 2011 - 11:51 AM
Autor: Anonim      
Categorie: Timis
0

LENAUHEIM. In aceasta toamna, in doua localitati din Germania, Altdorf (Ladshut) si Karlsruhe, au fost organizate traditionalele intalniri ale locuitorilor din Grabat si Lenauheim stabiliti in Germania. La ambele evenimente a participat si primarul Ilie Suciu.

Petrecere si fotbal cu grabateni

La inceputul lunii septembrie, in localitatea Altdorf, HOG Grabat a organizat cea de-a 41 editie a intalnirii fiilor satului. De dimineata, la clubul sportiv Altdorfer, a avut loc traditional meci de fotbal dintre tineri si batrani. Ca intotdeauna in ultimii ani, disputa a fost arbitrata de catre Peter Wachtler (84 de ani) cel care, in anii 50, era portar la echipa de fotbal din…Grabat. Meciul a fost castigat cu scorul de 5-4 de formatia de old- boys. Dupa amiaza, in sala Altdorfer Civic, a avut loc intalnirea traditionala a grabatenilor stabiliti in Germania. Peste 300 de grabateni au petrecut pe cinste. S-a dansat, s-a ascultat muzica, s-au schimbat impresii. Doamnele au adus prajituri din care au gustat toti participantii. Oaspetii de seama a evenimentului au fost primarii Helmut Mayer (Altdorf) si Ilie Suciu (Lenauheim). Urmatoarea intalnire a fiilor satului Grabat va avea loc in 15 septembrie 2012, la Heilbron dar pana atunci, in luna mai 2012, grabatenii vor participa la Ingolstadt la o competitie sportiva.

Kirchweih la Karlsruhe

In data de 24 septembrie, la Karlsruhe, a avut loc intalnirea svabilor originari din Lenauheim. ”Pentru reusita evenimentului, pregatirile au inceput cu  mult timp inainte.  La ora 12, au inceput sa vina musafirii. Printre ei si oaspeti de onoare: primarul din Lenauheim, domnul Ilie Suciu si domnul Jürgen Griebel, vicepresedinte svabilor banateni din RFG. Cei prezenti au asistat la sfanta liturghie, amintindu-si de stramosii care se odihnesc in cimitirul din Lenauheim” spune Werner Griebel, presedintele HOG Lenauheim. Dupa acest moment spiritual, oaspetii de onoare au fost salutati de catre presedintele HOG Lenauheim si au fost rostite discursuri. ”Dl. Ilie Suciu, primarul din Lenauheim, a salutat din partea domniei sale, a comunei si Consiliului Local, intreaga asistenta dorindu-ne o petrecere frumoasa. A urmat petrecerea traditionala de Kerwei plina de momente emotionante care au miscat profund asistenta ce si-a amintit de clipele petrecute in satul natal”.

Am participat cu mare placere la aceste doua intalniri ale fiilor satului din Grabat si Lenauheim. Chiar daca sunt departe de locurile natale, ii mistuie dorul de casa, isi aduc aminte de clipele petrecute cu cei dragi, de sarbatorile traditionale la care au participat acum multi ani. Am fost in mijlocul lor si am avut parte  de momente emotionante. Chiar daca sunt departe de casa, ca primar, eu ii consider cetateni ai comunei Lenauheim” spune primarul Ilie Suciu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...