Noutati :

Cercetatorii sunt pe punctul de a afla cum a fost creat Universul! Ultimele date descoperite indica momentul nasterii cosmosului

11 noiembrie, 2011 - 06:36 PM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
0

Ultimele descoperiri le dau sperante astronomilor ca vor afla felul in care s-a format Universul! Ei au aflat recent surprins noi elemente legate de aparitia cosmosului.

Cercetatorii au descoperit nori de gaz care s-au format in primele momente dupa nasterea Universului, in urma cu 13,7 miliarde de ani, potrivit unui studiu ce a fost publicat joi in revista Science. Compozitia acestor gaze corespunde cu predictiile teoretice ale cosmologiei moderne despre originea elementelor din Univers.

Doar elementele usoare, precum hidrogenul si heliul, au fost create in momentul producerii Big Bang-ului, teoria acceptata despre formarea Universului. A fost nevoie de sute de milioane de ani pentru ca acest gaz primordial sa se condenseze pentru a forma stele.

Pana la aceasta descoperire, astronomii au detectat intotdeauna doar „metale”, un termen care se refera, in astronomie, la elementele mai grele decat hidrogenul si heliul.

Intreaga cercetare a fost condusa de Xavier Prochaska, profesor de astronomie si astrofizica la Universitatea California din Santa Cruz.

Este pentru prima oara cand observam gaze ce provin din primele momente ale Universului, care nu au fost contaminate de elemente mai grele, provenind din stele„, a explicat acesta.

Absenta metalelor ne arata ca acest gaz este imaculat„, a adaugat Michele Fumagalli, coautor al studiului publicat in revista de stiinta.

Astronomii au descoperit cei doi nori de gaze analizand lumina emisa de quasari indepartati – resturi de stele -, cu ajutorul unuia dintre telescoapele observatorului Keck din Hawaii.

„Am putut astfel sa vedem in ce zona din spectru lumina era absorbita de gaz, ceea ce ne-a permis sa ii masuram compozitia”, a precizat Michele Fumagalli.

Fiecare element are o semnatura unica in spectrul luminos si analiza oamenilor de stiinta a relevat doar prezenta hidrogenului.

Savantii pot sa detecteze cu aceasta procedura prezenta carbonului, a oxigenului si a siliciului. Toate aceste elemente, ca si heliul, erau complet absente din structura norilor de gaze descoperiti.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...