Noutati :

Centru de sanatate de zi pentru romi la Biled, un proiect al liceenilor din comuna timiseana

11 iunie, 2012 - 07:42 PM
Autor: Anonim      
Categorie: Timis
0

BILED. S-au gandit ca ar fi oportuna crearea unui centru de ajutor pentru persoanele rome pentru care au si gasit posibila locatie. Au si redactat propunerea de hotarare a Consiliului Local pentru infiintarea centrului de zi pentru romi.

Acesta ar trebui sa fie dotat cu masini de spalat pentru a le ajuta pe mame, dar si cu dusuri pentru igiena corporala, de care sa beneficieze familiile care nu au acasa baie proprie. Este vorba de initiativa unui numar de 18 liceeni de la Grupul scolar Agricol Biled participanti la proiectul european ”I AM ROMA/ SUNT ROM”.

Elevii claselor a XI-a si a XII-a de la Grupul scolar Agricol din localitatea Biled, sub indrumarea profesoarelor Corina Fenichiu si Minodora Bonte, au lansat proiectul “Elevii propun solutii la problemele romilor”. La marea lansare au participat oficialitati locale, profesori si locuitori ai comunei.

In Biled sunt inregistrati 143 de romi, dar numarul acestora este mult mai mare. Acestia se confrunta cu probleme majore, care se regasesc si la nivel national: saracia, conditii improprii de locuit si acces limitat la serviciile medicale.

Pentru romii din localitate, elevii claselor a XI-a si a XII-a de la Grupul scolar Agricol Biled doresc sa amenajeze un centru de zi pentru romi in ladirea dezafectata a fostului internat al Grupului scolar Agricol Biled. In acest sens, liceeni propun Consiliului Local adoptarea unei hotarari prin care sa se amenajeze Centrul de zi pentru romi.

De asemenea, tinerii si-au propus infiintarea unui post de mediator sanitar care sa promoveze accesul romilor la servicii de sanatate publica si reducerea discriminarii. In cadrul proiectului elevilor bilezeni se mai prevede infiintarea unor echipe de voluntari care sa realizeze o statistica exacta, pe varsta si sex a copiilor romi. Acesti voluntari ar trebui sa colaboreze cu dispensarele locale sau cu alti medici (medicul ginecolog de exemplu, pentru ca tinerele rome sa fie informate despre metodele contraceptive, iar mamele sa fie informate despre posibilitatea vaccinarii fetitelor impotriva HPV). Cu acest proiect elevii bilezeni vor participa la faza judeteana ce av avea loc in data de 13 iunie la Timisoara.

Proiectul european ”I AM ROMA” se desfasoara in perioada aprilie 2010 – ianuarie 2013 si are ca initiatori Institutul Intercultural Timisoara, in parteneriat cu organizatia europeana QeC-ERAN si cu alte 8 organizatii si institutii europene din Slovacia, Romania, Bulgaria, Cehia, Grecia, Italia, Portugalia.

Obiectivul general al proiectului “I AM ROMA / SUNT ROM” este de a promova diversitatea culturala si dialogul intercultural ca metode de a lucra impotriva stereotipurilor si prejudecatilor de orice fel.

Grupul tinta al proiectului sunt persoane care sunt interesate de problematica romilor, reprezentanti ai comunitatiilor de romi, autoritatiilor locale si regionale, institutiilor publice, institutiilor locale si regionale de media, ONG-urilor de profil.

In data de 13 iunie, Institutul Intercultural va organiza la Timisoara evenimentul final al actiunii “Elevii propun solutii problemelor romilor”, eveniment care va reuni profesorii si elevii implicati, membrii grupului local de actiune, presa local si reprezentanti de la diferite institutii regionale si locale.

Evenimentul va avea loc la Casa Adam Muller Guttenbrunn si va reuni elevi de la mai multe scoli timisene: Grup scolar agicol Biled, Liceul cu program sportive Banatul, Liceul teoretic Periam, scoala cu clasele I-VIII Pesac, scoala cu clasele I-VIII nr. 2 Sannicolau Mare, scoala cu clasele I-VIII nr. 15 Timisoara si scoala cu clasele I-VIII Tomnatic. In cadrul acestei intalniri vor participa si alti membrii din grupul local de initiativa din Timisoara, reprezentanti ai comunitatilor de romi.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...