Cantec, joc si voie buna la Kirchweih la Becicherecul Mic! VEZI GALERIE FOTO!

BECICHERECUL MIC. Credinciosii catolici din Becicherecu Mic au sarbatorit duminica 200 de ani de la infiintarea Bisericii Romano-Catolice. O zi speciala, un moment de referinta din viata intregii comunitati, in special cea a membrilor svabi. Cu acest prilej a avut  loc si traditionalul Kirchweih.

Copii si tineri s-au imbracat in costume populare svabesti,  au format alaiul si au strabatut comuna pentru a-i chema pe sateni la petrecere. Alaturi de ei, 20 de fosti locuitori ai comunei, stabiliti in Germania, veniti acasa la o sarbatoare atat de draga sufletelor lor. Spre seara, participantii au dansat la bal, respectand traditiile si au licitat pomul. Organizator al  Kirchweih-ului din acest an a  fost  familia Kilcher Johann si Anna sustinuta de Comunitatea Catolica din Becicherecu Mic, de Primaria si Consiliul Local.

Parca a venit primavara duminica 6 noiembrie, ziua Kirchweih-ului  de la Becicherecu Mic, o zi in care soarele a scaldat cu razele sale localitatea. Inca de la orele diminetii, alaiul Kirchweih-ului,  alcatuit din reprezentantii ansamblurilor ”Mandriceii” si ”Cavaleria Traditiilor”, a inceput sarbatoarea. Insotit de muzica fanfarei din Recas, alaiul, cu pomul de Kirchweih in frunte, a parcurs strazile comunei. Putin inainte de ora 15, alaiul a ajuns la casa primarului Constantin Buzatu. Edilul a primit din partea alaiului un mar impodobit, gest prin care a fost invitat la sarbatoare. Dupa cateva acorduri ale fanfarei si polci jucate in curtea edilului, s-a plecat la biserica. Pe drum, conform traditiei, alaiul a avut in repertoriu un fel de ”strigatura”, in fapt un dialog intre conducatorul alaiului si restul componentilor,  prin care  s-a invitat lumea la sarbatoare.

200 de ani de credinta

La fel ca anul trecut, spre regretul multor localnici, slujba religioasa a avut loc nu in falnica biserica (ce are nevoie de ample lucrari de renovare), ci in casa parohiala. Liturghia solemna a fost oficiata de preotul paroh Dumea Bonaventura, alaturi de reprezentantii Episcopiei Romano-Catolice din Timisoara: vicarul general Johann Dirschl si secretarul episcopal Sebastian Mirciov.
Dupa slujba religioasa, asistenta a mers la caminul cultural unde a avut loc un reusit spectacol artistic sustinut de  cele doua formatii de dansuri populare svabesti din Becicherecu Mic.
Momentul mult asteptat al serii a fost licitatia pomului (din rozmarin) de Kirchweih – ”podoaba inimii„ in traditia sarbatorii. S-a pornit de la suma de 10 lei si, dupa cateva minute bune, pomul a fost adjudecat pentru suma de 1.120 lei. Cel care a avut onoarea sa adjudece mult ravnitul pom de Kirchweih a fost Flavius Surdea, un tanar din localitate. Dupa ”dansul  pomului”, pe ritmurile fanfarei recasene s-a dat drumul la joc la care, cu multa pasiune si emotie, cei mai ”inversunati” dansatori au fost, nici nu se putea altfel!, … localnicii stabiliti in ”neue heimat„ (noua patrie)- Germania, dar care traiesc cu sufletul la Becicherecu Mic.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...