Un circ cum nu s-a mai vazut la Timisoara. Este primul mare eveniment artistic lansat in viitoarea Capitala Culturala Europeana

TIMISOARA. Un eveniment de mare tinuta, care se va desfasura in premiera la Timisoara, va cuceri cu certitudine publicul.

CITESTE SI: Alerta din computer care i-a intrerupt excursia unui tanar la Cenad. Ce au facut politistii de frontiera din Timis 

Unul dintre cele mai mari circuri contemporane din lume, Cirkus Cirkor, din Suedia, va sustine la Timisoara o serie de spectacole la care sunt asteptati mii de oameni. Este vorba de reprezentatii de circ fara animale si fara clovni, in care cele mai fanteziste acrobatii se vor impleti cu muzica si dansul.

Pe langa spectacole, artistii vor realiza si ateliere de circ contemporan, atat la unele scoli din Timisoara, cat si la Scoala de Circ.

In 22 noiembrie, de la ora 11.00 si de la ora 13.30 vor avea loc spectacole gratuite pentru elevi. Deja peste 2.000 de tineri s-au inscris pentru a fi spectactori la cele doua reprezentatii.

In 23, 24 si 25 noiembrie, de la ora 20.00, Circus Cirkor va sustine spectacole pentru publicul larg care isi poate procura bilete de pe site-ul eventim sau direct la intrare, in limita locurilor disponibile, cu o ora inaintea spectacolului.

Toate reprezentatiile se vor desfasura la Sala Olimpia din Timisoara.

CITESTE SI: Dragostea pentru animale chiar nu are limite la Timisoara. Ce au facut doi tineri 

Este primul eveniment de mare anvergura pe care il avem lansat de cand am candidat pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. Am avut un dosar de candidatura continand un proiect in cadrul caruia au fost asumate o multime de obiective culturale, de interes pentru orasul nostru, dar si obiective din zona infrastructurala. In ce ne priveste, suntem in grafic, ne-am facut temele, ni le vom face in continuare. Speram sa isi faca temele si Guvernul Romaniei pentru ca exista angajamente luate si de Guvern in privinta finantarii unor obiective. Dincolo de ce avem angajat pentru perioada urmatoare, vom face o multime de alte lucruri atat pana in 2021, cat si in 2021 si dupa aceea. Una sunt angajamentele pe care trebuie sa le onoram si alta e tot ce vom face in plus pentru a da consistenta la maximum ce putem face in orasul nostru, iar pe de alta parte vom face tot ce ne sta in putinta pentru modernizarea orasului„, a declarat Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Prin astfel de programe artistice, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 vrea sa implice oamenii in actul cultural.

CITESTE SI: Jale mare pe sosele in Timisoara si in judet. Ce-au patit peste 500 de soferi 

Programul anului 2021 si ce vrem sa lansam pana atunci, includ si pun in atentie oamenii. Este vorba de posibilitatea de a implica oamenii in schimbarea orasului prin cultura precum si parghiile prin care acestia se pot implica. In conturarea programului cultural 2021, incercam sa aducem teme noi. Astazi promovam primul eveniment: circul. Timisoara 2021 are o misiune foarte specifica, aceea de a nu repeta in mod necesar activitati sau spectacole care au loc in mod obisnuit in oras care sunt binevenite si au loc si de acum incolo. Timisoara 2021, in schimb, trebuie sa vina cu initiative noi, chiar cu riscuri de a introduce genuri noi de manifestare artistica, sa provoace publicul. Timisoara 2021 trebuie sa sparga gheata. De acea am optat in deja primul an al implementarii programului pentru o forma artistica mai putin obisnuita, a circului contemporan. Nu e un circ cu animale, clowni sau acrobatii in modul clasic. Circul contemporan exclude animalele. A aparut ca gen artistic in anii ’70 si combina acrobatia contemporana cu forme de arta performativa. Imbina teatrul, dansul, muzica, arta stradala intr-o noua expresie artistica„, a explicat directorul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, Simona Neumann.

CITESTE SI: Un adevarat dezastru. Tone de ardei, varza sau porumb abandonate pe camp in Timis. Ce s-a intamplat 

Spectacolul de la Timisoara al Cirkus Cirkor se numeste „Limits” si abordeaza tema migratiei si a refugiatilor. Tema a fost inspirata dupa ce Suedia s-a confruntat cu un val de migranti. Directoarea circului a fost profund impresionata de drama oamenilor care isi cautau adapost in alta tara si a infiintat un camin pentru refugiati. Si pentru ca locurile in camin s-au ocupat rapid, cea care a infiintat acest centru si-a dat seama ca s-a ajuns la limita. De aici si titlul spectacolului care va avea loc la Timisoara.

De ce circ? De ce pe bani? Si de ce la Timisoara? Raspunsul este unul cat se poate de simplu: publicul timisorean trebuie sa fie educat.

Vrem sa incercam sa testam gustul publicului. Am ales circ tocmai pentru a testa gustul publicului, sa avem timp sa formam. Publicul din Timisoara este obisnuit cu evenimente de arta stradala. Circul contemporan aduce acest element, dar aduce si altele in plus. Este un test si de a educa publicul timisorean ca arta costa bani. Acest spectacol se vinde foarte scump in Occident. Pot sa va spun ca deja 80 la suta dintre bilete au fost deja vandute pentru spectacolele din Timisoara„, a mai declarat Simona Neumann.

Pretul biletelor la spectacolele sustinute de Cirkus Cirkor, la Timisoara, este cuprins intre 40 de lei si 100 de lei, in functie de locul in sala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.