Sistemul cameral din Romania, revolutionat de o initiativa pornita de la Timisoara. Anagajatii camerelor de Comert vor fi instruiti in cadrul unui proiect european in valoare de 4,5 milioane de euro

TIMISOARA. Valoarea proiectelor europene derulate, in prezent, de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis (CCIAT) se ridica la suma de 19.807.625 de euro, din care aproape 1,2 milioane de euro reprezinta partea de cofinantare.

“Este vorba despre 14 proiecte mari, majoritatea derulate in parteneriat cu alte camere de comert din tara sau institutii publice din Romania, Serbia si Ungaria. Unul dintre proiectele cu cea mai mare finantare este intitulat, generic, Schema inovativa de adaptabilitate si specializare S.I.A.S, iar prin intermediul acestuia, timp de 36 de luni, vor fi accesati 4.495.814,52 euro”, spune Silvana Adamovici, directorul Directiei Relatii Economice Interne si Externe din cadrul CCIAT.

Acest proiect a fost selectat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cofinantat din Fondul Social European, si este derulat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in parteneriat cu camerele de comert ale judetelor Bacau, Brasov, Prahova, Satu-Mare si Valcea, dar si Universitatea de Vest Timisoara, Escola Profissional Cristóvao Colombo, din Portugalia, si Agentia Uniunii Camerelor de Comert din Italia, Mondimpresa.

Proiectul este o premiera absoluta pentru sistemul cameral din Romania, intrucat va conduce la adaptabilitatea angajatilor camerelor de comert la cerintele mediului economic, dar si la alinierea sistemului cameral romanesc si, implicit, a serviciilor oferite agentilor economici la standardele de calitate europene. Am selectat camere partenere din fiecare regiune a tarii, iar acestea sa aiba arondate alte camere de comert din zona, astfel incat la proiect sa poata participa toate camerele de comert din sistem”, ne-a declarat Menuta Iovescu, director general al CCIAT.

Pana in prezent, la aproape doi ani de la inceperea derularii acestui proiect, peste 200 angajati ai camerelor de comert din Romania au fost specializati in meseria de consultant cameral, iar “caravana” S.I.A.S. a batut tara in lung si lat, rastimp in care au fost prezentate 43 de exemple de bune practici si s-au propus 31 de actiuni comune. in acelasi timp, echipele de experti ai CCIAT lucreaza la realizarea aplicatiilor on-line si la finalizarea Ghidului serviciilor oferite de camerele de comert din Romania, Manualului Consultantului Cameral si Cartei Camerale, trei lucrari de specialitate ce vor constitui materiale de referinta pentru sistemul cameral din Romania.

“Aceste lucrari vor constitui instrumente de lucru esentiale pentru angajatii camerelor de comert, intrucat radiografiaza, efectiv, sistemul cameral si paleta serviciilor oferite agentilor economici. Tocmai de aceea putem spune ca, prin implementarea proiectului SIAS, initiativa pornita de la Timisoara revolutioneaza sistemul cameral din Romania. in noiembrie 2013, la finalizarea activitatilor prevazute in acest proiect finantat din bani europeni, vom avea camere de comert mult mai flexibile in relatia cu mediul de afaceri, dar si consultanti camerali cu o mentalitate europeana”, preconizeaza Menuta Iovescu, care, din pozitia de expert cameral, coordoneaza implementarea schemei inovative de adaptabilitate si specializare S.I.A.S.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.