Licitatia pentru Centura Vest Timisoara, soseaua cu 2 benzi pe sens, 4 noduri rutiere si 10 poduri si pasaje, deblocata. Contestatia Strabag, respinsa. Video

TIMISOARA. Pornita la inceputul lunii februarie, licitatia lansata pentru gasirea unui antreprenor care sa construiasca Centura Vest Timisoara s-a lovit de prima piedica. Procedura a fost contestata inca inainte de termenul limita fixat pentru depunerea ofertelor, in 29 martie.

Contestatia la CNSC a fost depusa in 21 martie de firma ARL Cluj (Strabag), aceeasi care a mai inaintat una si la licitatia pentru finalizarea celei de-a treia descarcari de pe Autostrada Vestului catre Timisoara, la Sanandrei.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins, pe fond, contestatia ARL Cluj (Strabag).

CITESTE SI: Gata, incepe! Muncitorii lui Umbrarescu ataca bucata lipsa, de nici 10 km, intre Margina si Holdea. Cu Autorizatia de Construire emisa, se deschide santierul pe tronsonul cu tuneluri pentru ursi din Autostrada Vestului 

Potrivit economedia.ro, contestatia a fost inaintata dupa ce raspunsurile CNAIR la solicitarile de clarificare n-ar fi fost suficient de limpezi. Dupa lansarea procedurii in SEAP, constructorii au depus peste 200 de solicitari de clarificare cu intrebari tehnice si au cerut prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor, ca sa le actualizeze pe baza raspunsurilor.

Acum, dupa solutionarea contestatiei, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere va debloca licitatia si va fixa un nou termen pentru gasirea unui constructor care sa realizeze Centura Vest Timisoara cu aproape 2 miliarde de lei.

Varianta de Ocolire Timisoara Vest, al carei traseu va traversa in parte teritoriile administrative ale localitatilor Timisoara, Sacalaz si Sanmihaiu Roman, va insuma aproape 14 km. Va porni din viitoarea descarcare a Autostrazii de la Sanandrei, se va ‘intersecta’ cu soselele care leaga in prezent Timisoara de Sacalaz si Becicherecu Mic (DN6) si se va lega cu Centura Sud in zona cartierului Freidorf, dupa intersectia cu drumul spre Utvin.

Specialistii care au intocmit documentatia pentru licitatie au realizat si o modelare 3D a traseului pe care il va urma aceasta lucrare de infrastructura care va intregi inelul de centura din jurul Timisoarei, cand va fi gata. Drumul va avea 4 noduri rutiere, dar si 10 poduri si pasaje: doua pasaje peste liniile de tren CFR cu lungime de 779, respectiv 752 metri si alte două pasaje de 455 si 451 metri, cele mai grele structuri ale ocolitoarei.

Cel mai lung pasaj este proiectat la kilometrul 3, are 779 de metri lungime si va fi ridicat peste linia de tren CFR 218 (19 deschideri a cate 40 de metri). La km 10 va fi construit un pasaj de 752 m peste DN 59 Timisoara – Moravita si Magistrala CFR 100 București – Timisoara – Arad. Al treilea pasaj ca lungime (455 m) este cel de la km 4 peste DN 6 Timisoara – Cenad si linia CFR 133, iar pasajul de 451 de metri va fi la km 13 peste Bega.

Drumul este incadrat in clasa tehnica II. Elementele geometrice ale traseului sunt adoptate pentru o viteza de proiectare de120 km/h. Din cauza constrangerilor legate de legatura cu Centura Sud Timisoara si traversarea canalului Bega, la sfarsitul traseului se reduce viteza de proiectare la 80 km/h.

Valoarea contractului este intre 1.695.891.211,40 si 1.999.824.574,50 lei, fara TVA.

Durata de executie pentru Centura de Vest Timisoara, conform documentatiei, este de  2 ani si jumatate din momentul ordinului de incepere a lucrarilor (proiectare + executie).

UPDATE: CNAIR a stabilit un nou termen pentru depunerea ofertelor la Centura Vest Timisoara. Acesta este 15 mai. Anuntul a fost facut de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu prezent joi la sedinta de Guvern tinuta la Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. 400 milioane euro pentru 14km? pret de autostrada prin munti in alte tari

  • o fi, dar ei nu au studiile de fezabilitate si proiectele care le avem noi !
   in plus, prin munti la cine sa si plateasca taxele de expropriere !? care doar banuiesc ca la noi fiind in proximitatea orasului nu cred ca sunt de neglijat !

   • @wasd ceea ce ai scris pare campanie politica !!! Sigur de aia e pretul al…. nu ca nu mai stiu cum sa se imbogateasca mai repede.

    Cand va fii gata asata probabil se vor apuca sa faca 2 benzi pe sens de prima bucata din centura (cea circulabila deja) !!

    • S-AU TREZIT NISTE PROSTĂNACI SA CONTESTE ACEST PROIECT

  • Pasajul peste dn59 se construiește acum, din câte am văzut. Face parte din centura sud.

 2. Hei bănățenilor nu va bucurati asa repede ca eu, impreuna cu bănățeanul vostru Grindeanu facem și dregem cum vrem in tara asta. Tocma ce am dat ordin ca autostrada A3 Biharia Chiribis, cel mai simplu sector posibil, numai ses si fără poduri și podulete, sa se amana pentru 2025, deși contractul a fost câștigat in 2023, amânat la semnare pana în martie 2024. Acum amânăm si punerea în lucru. Va place? Cam as va fi si cu centura de vest.

 3. si drumul Sanmihai-Sag….isi vor aminti de el in urmatoarea campanie electorala….adica in 2028…..