Virtual Power Plant ProgramTM, cel mai amplu program de sprijinire a eficientei energetice si energiei verzi

TIMISOARA. In cadrul Galei Excelentei in Afaceri – Topul Firmelor din Judetul Timis care a avut loc in data de 25 octombrie., Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener national al programului Climate-KIC a acordat Trofeul Virtual Power Plant unui numar de 19 companii timisene, pentru implicare in programe de eficienta energetica.

Premiile au fost inmanate de Dr. MEZOSI Balazs – Director General al Societatii Maghiare de Inovare si Eficienta Nonprofit Ltd., (MI6), partenerul maghiar al programului, si de Cristina BADULESCU, coordonator al Programului Climate KIC in cadrul CCIA Timis.

Virtual Power Plant este cel mai amplu program de sprijinire a eficientei energetice si energiei verzi din Europa Centrala si de Est, infiintat in anul 2011 in Ungaria, si testat printr-un proiect pilot in Judetul Timis, cu sprijinul Climate KIC.

Initiativa a Uniunii Europene, sustinuta de Natiunile Unite, programul este operational in 4 tari: Ungaria, Romania, Marea Britanie si Italia. In prezent, programul numara peste 9000 de companii membre si peste 200 de municipalitati, formeaza anual 400.000 studenti si consiliaza factori de decizie din domeniul eficientei energetice.

In martie 2019, partenerul maghiar a inceput extinderea regionala a programului in judetul Timis, printr-un parteneriat cu CCIA Timis.

La doar 6 luni de la implementare, toate obiectivele si actiunile propuse au fost realizate cu succes si in termenele prevazute.

Astfel, prin Virtual Power Plant ProgramTM au fost atrase 19 companii, dintre care 8 sunt exemple de bune practici in ceea ce priveste eficienta energetica. Concret, Virtual Power Plant ProgramTM echivaleaza -virtual – o statie de energie electrica cu puterea de 2,379 MW.

Pentru perioada care urmeaza, programul are in vedere un obiectiv ambitios, acela de a crea o comunitate internationala care sa impartaseasca cunostintele, sa faca legatura dintre bunele practici din toate tarile si profesiile participante, sa implice mai multe entitati – companii, consilii locale, municipalitati, sa extinda practicile de economisire a energiei cu sprijinul unor parteneri locali dedicati.

Programul cauta, de asemenea, organizatii-mentor care sa se alature programului si sa sprijine alte companii in atingerea unui nivel mai ridicat de eficienta energetica.

Informatii suplimentare la:
Tel. 0372-185286, e-mail: [email protected], Cristina Badulescu – coordonator proiect CCIAT.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.