Întâlniri și vizite oficiale ale Președintelui CCIAT: 14
Întâlnirea de lucru a Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Indiei în România
25 martie, București: În cadrul programului strategic de dezvoltare prin internaționalizare a companiilor timișene, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații Economice cu Mediul de Afaceri, s-a întâlnit cu E.S. Manika Jain, Ambasadorul Republicii India în România. Întrevederea a avut drept scop dinamizarea relațiilor economice dintre cele două medii de afaceri dar și consolidarea relației inter-instituționale. Președintele CCIAT a prezentat avantajele calitative și competitive ale Județului Timiș ce reprezintă o oportunitate de afaceri pentru mediul de business indian, în contextul în care România și India au deja o tradiție în ceea ce privește colaborarea în sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare precum industria IT&C, agricultură, infrastructură, automotive – sectoare economice bine reprezentate în Timiș și care pot suscita interesul investitorilor indieni. Totodată, Președintele CCIAT a lansat înaltului diplomat invitația de participare la cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara 2026 și a solicitat sprijinul în mobilizarea companiilor indiene de a participa la acest eveniment. În plus, s-a convenit organizarea unei misiuni economice timișene în India și marcarea la Timișoara a Zilei Naționale a Indiei.
Întâlnirea de lucru a Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Turciei în România
26 martie, București: Reîntâlnirea Președintelui CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, cu E.S. Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Republicii Turcia în România, a vizat în principal participarea Turciei la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara 2026, urmarea succesului pe care companiile turcești le-au avut la întâlnirile B2B din cadrul evenimentului de anul trecut. Înaltul diplomat a apreciat rezultatele primei ediții a Forumului la care a participat personal și a exprimat dorința ca pe baza contactelor inițiate de oamenii de afaceri turci să fie continuată dezvoltarea cooperării economice bilaterale. În acest sens, va sensibiliza Consiliul pentru Relații Economice Externe al Turciei (DEIK), Asociația Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) și Camera de Comerț Istanbul – parteneri ai CCIAT, să mobilizeze cât mai multe firme care să participe la Forum. “Această nouă întâlnire reprezintă un nou pas către consolidarea parteneriatului nostru cu Turcia și deschide noi orizonturi pentru afaceri și proiecte comune”, a transmis Florica CHIRIȚĂ.
Întâlniri de lucru ale Președintelui CCIAT cu conducerea CCIR și a unor companii din elita afacerilor românești și străine 25-28 martie, București: În cursul săptămânii petrecute la București, Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a participat la Adunarea Generală a Camerei de Comerț și Industrie a României. Totodată, a avut o sere de întâlniri cu conducerile companiilor Turkish Airlines, Exim Banca Românească, Hidroelectrica și PPC România, menite identificării de noi parteneriate în beneficiul comunității de afaceri timișene.
Întrevederea Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Statului Qatar la București 23 aprilie, București: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Cristina Coroian, Director Cabinet Președinte, a participat la o întâlnire de lucru cu E.S. Osama Yousef A.A. Alqaradawi, Ambasadorul Statului Qatar în România. Scopul principal al vizitei a fost invitarea Ambasadorului Statului Qatar la cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara 2026 cât și implicarea Ambasadei prin atragerea de companii qatareze.
Președintele CCIA Timiș a făcut o prezentare a rezultatelor remarcabile ale primei ediții a Forumului și a dorinței exprimate de firmele timișene de deschidere spre piețele extra-comunitare și de pe continentul asiatic, o noutate absolută a ediției 2026. Discuțiile au vizat și aspecte privind intensificarea relațiilor comerciale dintre Qatar și județul Timiș, prin participarea în proiecte de interes reciproc și organizarea de evenimente economice, în scopul concretizării cât mai multor oportunități de afaceri. În acest sens, s-a decis organizarea unei misiuni economice timișene la Doha.
În finalul întrevederii, înaltul diplomat și-a exprimat întreaga deschidere pentru mobilizarea unui număr cât mai mare de companii care să participe la Forumul de Afaceri din 2026.
“Am convingerea că participarea firmelor din Qatar la ediția 2026 a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara va avea un impact pozitiv asupra unor sectoare cu potențial competitiv oferite de Qatar și va oferi partenerilor români oportunități de a-și extinde prezența pe piața qatareză “, a transmis Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIAT.
Întrevederea Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Statului Israel în România 24 aprilie, București: Aflată în capitală pentru o serie de vizite oficiale destinate internaționalizării companiilor timișene, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a avut o întrevedere cu E.S. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România. La discuții au participat Avigail Shtamler-Paz, Șefa Misiunii Economice și Comerciale a Israelului în România și Maria Grega, Trade Officer. La inițiativa Ambasadorului, a participat on line Sara Kremer Grunhaus, Vice Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Israel-România.
Scopul principal al vizitei a fost dezvoltarea pe mai departe a relațiilor de colaborare între mediul de afaceri israelian și cel timișean, prin actualizarea agendei de lucru comune a CCIAT și Ambasadei Israel pentru perioada care urmează.
Discuțiile s-au axat pe identificarea modalităților concrete atât pentru consolidarea promovării bunurilor și serviciilor companiilor pe cele două piețe, cât și pentru identificarea de noi oportunități de afaceri și investiții. Astfel, cele două organizații camerale, împreună cu Misiunea Economică și Comercială a Israelului în România, sub egida Ambasadei Statului Israel la București, vor organiza în cursul acestui an trei evenimente economice de interes, respectiv: Forum de Afaceri on-line, în cursul lunii mai; Misiune economică israeliană la Timișoara, în iulie; Misiune economică multisectorială timișeană în Israel, în septembrie, prezentarea la Timișoara a târgurilor internaționale de interes reciproc.
„Cooperarea economică România-Israel are un potențial extraordinar de a aduce mari beneficii reciproce ambelor țări. Suntem recunoscători Excelenței Sale Ambasadorul Statului Israel pentru suportul oferit în organizarea seminarului on-line axat pe tehnologii agricole pe teme de agricultură din martie anul acesta, dar și pentru deschiderea exprimată în a sprijini dezvoltarea de proiecte durabile menite să încurajeze un climat de afaceri prietenos pentru investitorii israelieni interesați de piața timișeană. Totodată, suntem onorați să avem în Camera de Comerț Israel-România un partener de încredere al organizației noastre și, implicit, al comunității de afaceri timișene”, spune Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ.
Întâlnirile Președintelui CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri Timișoara 2026 au continuat la Camera de Comerț Indiană pentru România 25 aprilie, București: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Cristina Coroian, Șef Cabinet Președinte, s-a întâlnit cu Dinu Gheorghe, reprezentant al Camerei de Comerț Indiene pentru România și Moldova, pentru a discuta despre implicarea organizației în mobilizarea companiilor din India în vederea participării la cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara 2026.
Împreună cu Ambasada Indiei în România, Camera de Comerț Indiană pentru România va mobiliza un număr cât mai mare de firme indiene din sectoare economice cu potențial mare de dezvoltare precum: industria IT&C, agricultură, infrastructură, automotive – sectoare economice bine reprezentate în Timiș și care pot suscita interesul investitorilor indieni. Totodată, Camera de Comerț Indiană pentru România va informa CCIAT cu privire la târgurile și expozițiile internaționale și sectoriale din India, în vederea participării companiilor timișene sau organizării de misiuni economice de vizitare a acestor manifestări.
„Într-un moment în care businessul mondial se schimbă, nevoia de diversificare arată potențialul relațiilor comerciale dintre România și India. India este una dintre economiile cu cea mare creștere, iar România, ca parte a Uniunii Europene, devine un magnet pentru investiții”, a spus Dinu Gheorghe.
Vizita la CCIA Timiș a Ambasadorului Braziliei în România 8 mai: Prezent la Timișoara cu ocazia primei ediţii a Festivalului Filmului de Limbă Portugheză, E.S. Ricardo Guerra Araújo, Ambasadorul Republicii Federative a Braziliei în România, s-a întâlnit cu Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ.
În debutul întrevederii, Președintele CCIAT a prezentat principalii indicatori economici ai județului Timiș și locul onorant pe care îl ocupă economia timișeană la nivel național. Totodată, un subiect abordat a fost preocuparea camerei timișorene în domeniul internaționalizării afacerilor și deschiderea spre piețele din afara spațiului comunitar european, în contextul misiunii economice timișene desfășurată în cursul lunii aprilie a.c. în Brazilia.
La rândul său, Ambasadorul Braziliei a prezentat câteva aspecte privind oportunităţile de afaceri şi investiţionale pe care le oferă Brazilia pentru piața românească, în domenii de interes reciproc precum industria auto, IT, agricultură, transport, energie regenerabilă, turism.
Înaltul diplomat a invitat CCIA Timiș și firmele timișene să participe la cea de-a doua ediție a Forumului de Afaceri Brazilia-România, care va avea loc la București, în 18 septembrie 2025, în organizarea CCI a României și a Camerei de Comerț şi Industrie Brazilia-România din Santa Catarina, unul din cele 27 state federative ale Braziliei și o zonă în care există o comunitate importantă de etnici români.
Pentru a fructifica oportunitățile pe care le oferă atât economia braziliană cât și cea timișeană, Președintele CCIAT a supus atenției propunerea ca delegația de afaceri braziliană care vine la București să se deplaseze și la Timișoara pentru un forum de afaceri și întâlniri B2B cu firme din regiunea de vest, pe domeniile de activitate ale companiilor braziliene.
„Organizarea Forumului de Afaceri la Timișoara va stimula o cunoaştere mai bună a oportunităţilor de afaceri existente în cele două regiuni, va conduce la realizarea de investiții și colaborări bilaterale și a unor parteneriate durabile, conectate la specificitatea celor două piețe și la provocările actualității economice”, a spus Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ.
Înaltul diplomat a exprimat întreaga deschidere pentru organizarea de acțiuni care să conducă la întârirea legăturilor între cele două comunități de afaceri.
Președintele CCIAT, întâlnire cu Președintele Parlamentului European 22 mai, Cinema Timiș: La invitația Primarului Municipiului Timișoara, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la ceremonia oficială de decernare a premiului „Timișoara pentru valori europene” Președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. Premiul a fost înființat de Municipiul Timișoara și onorează personalități recunoscute pe plan internațional care promovează sau apără valorile europene în și în afara Uniunii Europene. Juriul a fost format din personalități marcante din țară și din diaspora: Iulia Motoc (Haga), judecătoare a Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Köln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), Ambasadoare, preşedintă a Conferinței Generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Munchen), regizoare și scenaristă de succes; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar. Președinta Parlamentului European a rostit un discurs despre Europa și valorile care ne definesc.
Întâlnire de lucru cu Consulul General al Republicii Serbia la Timișoar 11 iunie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a primit la sediul instituției vizita E.S. Ivana Jakšić Matović, Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara.
Întâlnirea a fost destinată stabilirii agendei de lucru comune pentru Semestrul II al anului. Astfel, s-a discutat despre organizarea la timișoara, în luna septembrie, a unui Forum de Afaceri România-Serbia și despre participarea companiilor timșene la Expoziția mondială care va avea loc la Belgrad în 2027.
Detaliile privind Forumul de Afaceri din septembrie vor fi stabilite la o nouă întâlnire programată pentru 15 iulie a.c.
Sărbătoarea Verii AHK România 2025, sub semnul competitivității 19 iunie, Hotel Crowne Plaza București: La invitația Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK Romania), Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la Sărbătoarea Verii 2025, cel mai îndrăgit eveniment al comunității AHK România care marchează și debutul sezonului estival, un eveniment cu o tradiție de peste 20 ani ce reunește comunitatea de afaceri româno-germană cu celelalte medii din societate.
Discuțiile Președintelui CCIAT cu conducerea AHK România au vizat continuarea parteneriatului privind organizarea de evenimente comune și participarea firmelor germane la cea dea doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara 2026. Totodată, Președintele CCIAT a avut discuții cu mai mulți membri AHK din țară, conducători de firme reprezentative, cu privire la posibile colaborări și proiecte pe piața timișeană.
Desfășurată sub motto-ul „People.Skills.Competitiveness.”, Sărbătoarea Verii a evidențiat rolul central al angajaților calificați și valoroși în succesul unei companii.„Credem cu tărie în valoarea oamenilor și în importanța dezvoltării continue a competențelor. Doar investind în oameni putem rămâne competitivi într-un context din ce în ce mai dinamic. În continuarea acestei idei anunț lansarea primului program de mentoring al AHK România, dedicat pregătirii noii generații de lideri. Invităm prin urmare lideri din companiile dvs. să ni se alăture în acest demers și să ofere din experiența lor generațiilor care vin”, a spus directorul general al AHK România, Sebastian Metz.
În cadrul evenimentului, s-a făcut în mod oficial schimbarea de ștafetă la președinția Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, de la fostul președinte Andreas Lier (CEO BASF) către Volker Raffel (CEO E.ON România). „AHK România este o poveste de succes, datorită dezvoltării sale, a contribuției pe care a adus-o companiilor, societății și acest lucru cred că are legătură cu echipa și cu felul în care aceasta a fost reprezentată de Sebastian Metz și Andreas Lier. Sarcina mea va fi să continui această direcție, pentru că este nevoie ca AHK România să continue să susțină companiile și să aibă o voce care să le reprezinte atunci când este nevoie”, a spus noul președinte al AHK Romania, Volker Raffel.
Prezent la eveniment, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, E.S. Peer Gebauer, a ținut discursul de rămas bun, menționând colaborarea strânsă cu AHK România: „Este bine cunoscut faptul că relațiile economice germano-române sunt minunate. Cred că este ceva foarte special care leagă cele două țări ale noastre. Și, bineînțeles, mulțumirile mele se îndreaptă către toți oamenii dedicați întăririi acestor relații”.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a aproximativ 700 de invitați, din mediul politic, de afaceri, administrație publică, societate civilă și presa.Printre companiile care și-au expus produsele s-au numărat și firme membre ale CCIA Timiș.
Recunoașteri naționale și internaționale pentru activitatea CCIA Timiș
Președintele CCIA Timiș, ales membru al Colegiului de Conducere a Camerei de Comerț și Industrie a României 17 iunie, București: Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a participat la Ședința Extraordinară a Adunării Generale a Camerei de Comerț și Industrie a României, convocată pentru alegerea unui nou membru în Colegiul de Conducere a CCIR.
În prezența Președintelui CCIR, Mihai DARABAN, și a președinților camerelor de comerț teritoriale din România, cu unanimitate de voturi, CCIA Timiș prin Florica CHIRIȚĂ a fost aleasă membru în Colegiul de Conducere a Camerei de Comerț și Industrie a României pentru perioada rămasă din mandatul decembrie 2022 – decembrie 2027.
“Doresc să mulțumesc domnului Președinte Mihai Daraban, membrilor Colegiului de Conducere a CCIR cât și tuturor președinților de camere teritoriale prezenți, pentru sprijinul și încrederea acordate în toată perioada de când am devenit prima femeie președinte din sistemul cameral românesc. Susținerea Dvs. mă motivează să continuăm să lucrăm pentru consolidarea economică a mediului de afaceri românesc. (…) Trebuie să fim o voce unitară, unită și puternică! Acest mandat este o nouă provocare pentru mine și am încredere că împreună putem produce schimbarea prin implicare”, a transmis Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș.
Evenimente cu participarea reprezentanților din conducerea CCIAT: 4 Firmele timișene invitate la un eveniment reper al anului pentru mediul de afaceri 10-14 iunie, ROMEXPO București: Prin intermediul CCIA Timiș, un grup de firme membre și Vicepreședintele CCIAT, Darius Georgiu, au participat la un eveniment de mare anvergură derulat sub genericul “INTELLIGENT MONEY MARATHON 2025”.
Organizat de ANTENA 3 CNN în parteneriat cu IMM România, evenimentul a reunit cei mai influenți antreprenori, CEO, specialiști bancari și factori de decizie, într-un maraton de idei, soluții și parteneriate. Maratonul a continuat cu 5 zile tematice dedicate industriilor-cheie unde au fost dezbătute cele mai fierbinți subiecte din industrie. Evenimentul a fost transmis integral live.
Întâlnire on-line cu conducerea CCI Lublin, Polonia 10 iunie: Urmarea vizitei la CCIAT a reprezentanților Primăriei Orașului Lublin, Camera de Comerț și Industrie Lublin a transmis intenția de semnare a unui Acord de Colaborare între cele două organizații, în vederea consolidării relațiilor economice bilaterale și identificării de oportunități de afaceri pe cele două piețe. Pentru a discuta în detaliu aceste propuneri, a avut loc o întâlnire virtuală între conducerile celor două organizații, la care au participat, din partea CCI Lublin, Darius JEDLINA, Președinte, însoțit de Directorul Dept. Relații Externe, iar din partea CCIAT, Mihaela TOMESCU, Director General, Diana POP, Director Dept. Relații și Rodica OLINIC, consilier RP. Discuțiile au vizat aspecte privind participarea unei delegații de afaceri poloneze condusă de Președintele CCI Lublin la Forumul Internațional de Afaceri Timișoara 2026 și semnarea Acordului de Colaborare dintre cele două camere de comerț în cadrul evenimentului. CCI Lublin a solicitat implicarea în Forum a Primăriilor din Lublin și Timișoara, în contextul Acordului de Înfrățire existent între cele două orașe, sens în care CCIAT va contacta primarul Municipiului Timișoara. Totodată, CCI Lublin dorește vizitarea de către delegația participantă la Forum a unor expoziții care au loc în regiune/țară, în perioada 10-20 mai 2026.
Timișoara Business Days 2025 18 iunie, Iulius Town Congress Hall: În calitate de Vicepreședinte al CCIA Timiș, Darius GEORGIU a participat la eveniment ca speakear în cadrul Workshop-ului dedicat segmentului agribusiness. Sesiunea a adus împreună pe toți cei care contează în lanțul agroalimentar – de la fermieri și procesatori, până la retaileri și finanțatori – pentru a discuta deschis și a găsi soluții clare pentru un lanț mai corect, mai bine organizat și mai profitabil pentru toți.
Moderator a fost Bogdan Chiripuci, Manager Politici și Programe pentru Agricultură în cadrul Clubului Fermierilor Români.
La eveniment au participat ca speakeri membrii ai CCIAT: Călin Costinaș-CEO Profi Rom Food, David Alb-CEO Seneville, Ianco Zifceak-cofondator Grup Maxagro.
Szeged și Timișoara, coridor economic revitalizat de CCI Csongrád și CCIA Timiș 26 iunie: Aflată într-o vizită de lucru la Timișoara, delegația Camerei de Comerț și Industrie Csongrád-Csanád, a avut în cursul zilei de ieri, 26 iunie 2025, la Centrul Regional de Afaceri, o întâlnire cu conducerea CCIA Timiș.
Delegația maghiară a fost condusă de Attila KŐKUTI, Președintele CCI Csongrád-Csanád, împreună cu vicepreședinții, secretarul general și membri ai board-ului de conducere – reprezentanți ai unor companii locale cu potențial de colaborare. Consulul Onorific al Ungariei la Timișoara, Péter TAMÁS, a însoțit delegația pe tot parcursul vizitei.
Oaspeții au fost întâmpinați de Lucian GALOȘI – Vicepreședinte al CCIAT, Radu Ticiu -Președinte Secțiune Electro&TIC, Mihaela Tomescu – Director General, Diana Pop – Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, Daiana Buzatu – manager de proiect la Dept. Programe de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță și Rodica Olinic – consilier Relații Publice.
„În numele CCIA Timiș, am deosebita onoare să vă urez bun venit la Timișoara, un oraș al punților de legătură: între Est și Vest, între tradiție și inovație și, cel mai important astăzi, între cele două regiuni și cele două instituții ale noastre. Prezența dvs. aici nu este doar o curtoazie diplomatică, este un semn al convingerii și încrederii într-o colaborare economică care trebuie să depășească granițele. (…) Cele două camere de comerț au parcurs împreună decenii de parteneriat. De la începuturile DKMT în anii 1990 până la proiecte transfrontaliere ambițioase și misiuni de afaceri, am reușit să construim nu doar strategii comune, ci și prietenii de durată. Astăzi, suntem aici nu doar pentru a ne aminti de ceea ce s-a făcut, ci pentru a reporni ceea ce are încă atât de mult potențial. Veți găsi în noi parteneri deschiși, agili în acțiune și dornici să conecteze ideile la implementare. Din punct de vedere economic, județul Timiș ocupă o poziție de lider în România, suntem clasați pe locul 2 la nivel național la exporturile totale și la autorizațiile de construcție în sectorul rezidențial, imediat după capitală. De asemenea, suntem pe locul 3 în țară la volumul de capital străin investit, numărul de companii cu acționari străini și numărul de angajați. Suntem mândri să fim lideri la nivel național în creșterea animalelor, în special în sectorul porcin, și să fim un jucător important în industria auto și IT. Să facem din această zi una profund productivă”, a spus în mesajul de deschidere Vicepreședintele CCIAT, Lucian Galoși.
La rândul său, Președintele CCI Csongrád-Csanád, a exprimat considerația pentru istoricul de peste 30 de ani al relațiilor dintre cele două organizații camerale și deschiderea pentru revigorarea acestora. În continuare, Președintele Kőkuti a prezentat economia județului Csongrád, cu accent pe sectoarele de activitate predominante și investițiile străine cele mai puternice și profitabile. Totodată, a prezentat structura, activitatea și rolul Camerei de Comerț în a-și ajuta membrii, prin îmbunătățirea mediului antreprenorial, analize și previziuni economice, coordonarea formării profesionale, construirea de relații de afaceri credibile și oferirea de consultanță în domeniul juridic, fiscal și al altor aspecte.
În finalul întrevederii, Vicepreședintele CCIAT a supus atenției câteva propuneri de colaborare între cele două organizații: Colaborare în cadrul proiectelor cu finanțare europeană prin Interreg VI-A Romania-Hungary Program; Colaborare în cadrul rețelei Enterprise Europe Network; Participarea companiilor maghiare ca expozanți la manifestările organizate de CCIA Timiș; Organizare de întâlniri B2B pe sectoare de activitate de interes comun, la Timișoara și Szeged; Vizită de lucru la Szeged în septembrie a.c. Întâlnirea s-a încheiat cu tradițional schimb de cadouri simbolice și cu mesajul Consulului Onorific al Ungariei la Timișoara de a sprijini afacerile din cele două regiuni.
Misiuni economice: 4, 47 companii participante
CCIA Timiș promovează zona Americii Latine ca posibilă destinație de afaceri 30 martie – 10 aprilie: CCIA Timiș a organizat prima misiune economică multisectorială în America Latină, în Brazilia și Argentina, ce a avut ca scop promovarea companiilor timișene și identificarea de posibilități de cooperare. Delegația de afaceri timișeană a fost formată din reprezentanți a 6 companii din județul Timiș care activează în următoarele sectoare de activitate: producție de panouri solare fotovoltaice; instalații termice și sanitare; servicii de curățenie industrială și alpinism industrial; distribuție de produse alimentare ecologice și nealimentare; servicii profesionale de deratizare, dezinsecţie, dezinfecție şi tratamente fitosanitare; alimentație publică.
În Brazilia, la 1 aprilie, companiile timișene s-au întâlnit cu Florin Marian PALADE, Consulul General al României la Rio de Janeiro, care a făcut o prezentare a situației economice și sociale a țării. Brazilia este pe locul 10 în clasamentul celor mai mari economii ale lumii în 2025, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI), bazat pe Produsul Intern Brut (PIB) nominal. Este lider global la exportul de soia, carne de vită și cafea, unul dintre cei mai mari producători mondiali de minereu de fier și energie hidroelectrică. Brazilia are resurse și populație pentru a deveni o forță economică mai mare.
În Argentina, în data de 7 aprilie, a avut loc la Buenos Aires, reuniunea cu E.S. Dan PETRE, Ambasadorul României în Republica Argentina. Discuțiile au vizat cunoașterea de către membrii delegației a situației sociale și a evoluțiilor economiei argentiniene pe termen scurt și mediu. Argentina este recunoscută pentru dezvoltatori de software, designeri și specialiști tech bine pregătiți și are o forță de muncă bine calificată în anumite sectoare, dar potențialul ei este afectat de instabilitatea economică și exodul profesional.
Cele două întâlniri au oferit companiilor timișene ocazia de a primi informații utile despre perspectivele și direcțiile economice care pot fi implementate pentru a facilita accesul mediului de afaceri din România pe aceste piețe.
„Dorim să fim deschizător de drumuri în ceea ce priveste promovarea zonei Americii Latine în rândul companiilor din județ, mai ales în contextul în care există un interes al statelor din aceasta zonă de a dezvolta mai mult relațiile economice cu Uniunea Europeană”, a transmis Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ.
Misiunea economică a fost condusă de Oana Spătaru, consilier cameral CCIAT.
Delegația de afaceri timișeană la China-CEEC Expo & International Consumer Goods Expo Ningbo, China
17 – 26 mai: O delegație de afaceri a CCIAT a participat la cea de-a 4-a ediție a China-CEEC Expo și Târgul Internațional de Bunuri de Consum de la Ningbo, unica expoziție națională a Chinei dedicată Europei Centrale și de Est care se adresează companiilor care doresc să exporte sau să se promoveze în R.P. Chineză.
Reprezentanții celor 6 companii timișene au reprezentat câteva domenii de interes pentru piața chineză: agricultură inteligentă și agribusiness, instalatii industriale și de automatizare, distribuție de produse alimentare, comerț cu articole sportive, consultanță de afaceri, construcții rezidențiale. O parte dintre aceștia au avut posibilitatea de a expune în stand, în mod gratuit.
Programul profesional a cuprins o serie de întâlniri cu expozanții, dar și întâlniri oficiale cu Ambasadorul României în R.P. Chineză, E.S. Domnul Dan-Horia MAXIM, însoțit de Liviu-Cătălin SIROP, Secretar II al Ambasadei României la Beijing, și cu Andrei PANAIT, Secretar Economic I la Consulatul General al României la Shanghai.
Discuțiile au vizat identificarea de oportunități bilaterale de afaceri și investiții cât și sprijin acordat CCIAT pentru organizarea unui Forum de Afaceri România-China la Shanghai, în 2026.
Misiunea economică a fost condusă de Diana Pop, consultant cameral, și a fost organizată de CCIA Timiș în colaborare cu Ningbo Liaisson Office România, urmarea evenimentului de promovare a celor două manifestări expoziționale care a avut loc la Timișoara, în 27 februarie a.c., și a interesului exprimat de companiile participante.
Misiune economică timișeană în Japonia, de vizitare a Expo 2025 Osaka
22 iunie-3 iulie: CCIA Timiș a organizat o nouă misiune economică în Japonia, dedicată valorificării potențialului de colaborare dintre cele două țări, în contextul Expoziției Mondiale Osaka 2025, eveniment mondial de mare anvergură ce reunește 160 de țări participante și anticipează peste 28 de milioane de vizitatori.
În cursul zilei de 26 iunie, delegația de afaceri timișeană a participat la Ziua Națională a României în cadrul Expo 2025 Osaka. Momentul a coincis cu Ziua Drapelului României, unde tricolorul românesc a fost înălțat în acordurile Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”. Ceremonia a debutat cu arborarea drapelelor naționale și intonarea imnurilor celor două țări, urmate de alocuțiunile oficialilor. Au rostit mesaje Președintele Senatului României, Mircea Abrudean, și Ministrul Adjunct al Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Masakai Ogushi, care au reconfirmat caracterul pozitiv al relațiilor româno-nipone și angajamentul comun pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic. Au fost prezente delegațiile de oameni de afaceri din țară cât și oficiali din România și Japonia.
După ceremonie, s-a vizitat Pavilionul României, prezentat ca o „carte de vizită a creativității, inteligenței și potențialului” țării, unde publicul a avut ocazia să descopere proiecte revoluționare în domeniul tehnologiei medicale și să facă un tur virtual al facilităților științifice de la Măgurele unde România excelează în cercetarea fizicii nucleare și a laserelor de mare putere.
Apa AUR’A, miracolul din Munții Banatului, este sponsor principal al Pavilionului României.
În cursul aceleași zile, oamenii de afaceri timișeni au participat la Forumul de Afaceri România-Japonia, destinat consolidării relațiilor economice bilaterale și identificării de domenii de colaborare cu beneficii pentru ambele părți, precum electronică și IT, agicultură, inovare. În deschiderea Forumului, au adresat mesaje Președintele Senatului, Mircea Abrudean, E.S. Ferdinand Nagy, Comisarul General al Pavilionului României, E.S. Hiroshi Ueda, fost ambasador al Japoniei în România, Mihai Daraban, Președintele CCI a României, oficiali japonezi.
Programul profesional al delegației de afaceri timișene a continuat cu vizita la Ambasada României în Japonia. La 1 iulie 2025, companiile timișene au fost primite, la sediul Ambasadei din Tokio, de către E.S. Ovidiu RAEȚCHI, Ambasadorul României, și de Ministrul consilier Adrian IONESCU. Diplomatul român a oferit informații utile despre particularitățile pieței nipone, despre cum se pot face afaceri în Japonia în contextul Acordului de Parteneriat Economic şi Acordului de Parteneriat Strategic dintre România și Japonia, documente ce crează oportunități mari pentru firmele româneşti care doresc să exporte pe piaţa asiatică.
În finalul întrevederii, Ambasadorul Ovidiu Raețchi a reiterat sprijinul pentru promovarea companiilor românești, evidențiind deschiderea ambasadei pentru susținerea companiilor care care doresc să investească pe piața niponă
Misiunea economică în Japonia a oferit oamenilor de afaceri români oportunitatea de a-și extinde activitatea pe piața niponă și nu numai, prin contactarea expozanților din întreaga lume și participarea la multiplele evenimente din cadrul expoziției.
Delegația de afaceri a CCIA Timiș a fost formată din reprezentanți ai 19 companii din domenii de activitate cu puternic potențial de colaborare.
Misiunea economică a fost condusă de Cristina Coroian, Director Cabinet Președinte CCIAT, și Giana Bălan, Director Dept. Programe de finanțare și consultanță.
Delegație de afaceri timișeană, prezentă la CHINA BRAND FAIR Budapesta 2025 26 – 27 iunie, Budapesta: O delegație de afaceri a CCIA Timiș formată din 16 reprezentanți de firme și condusă de Darius GEORGIU, Vicepreședinte, s-a aflat, în perioada 26 – 27 iunie, la Budapesta, unde au vizitat CHINA BRAND FAIR, unul din cele mai mari evenimente din Europa Centrală și de Est, platformă de întâlnire a producătorilor, exportatorilor și importatorilor din China cu oameni de afaceri din țările europene.
Desfășurată la Hungexpo pe o suprafață de 10.000 mp, cea de-a VIII-a ediție a CHINA BRAND FAIR a reunit peste 270 companii din 17 provincii și orașe ale Chinei din domenii de activitate diverse, precum IT și electronică, industria agroalimentară, industria auto, utilaje, materiale de construcții, textile, articole de uz casnic, altele – care au avut oportunitatea de a a-și prezenta cele mai recente inovații, de a construi relații reciproc avantajoase, încurajând totodată dialogul cultural între China și Europa.
Agenții economici timișeni, reprezentând sectoare de activitate diverse – agricultură, HoReCa, sisteme de securitate, construcții, comerț, servicii de alimentare cu apă și canalizare, au intrat în contact direct cu zeci de firme chinezești, cu scopul de a-și extinde gama de produse și servicii cu oferte de ultimă generație și tehnologii inovatoare.
Prezent alături de delegația timișenă la deschiderea oficială a expoziției, Vicepreședintele CCIAT, Darius Georgiu, a transmis: „CCIA Timiş are și anul acesta o prezență de calitate la China Brand Fair. Mărturisesc că mă încearcă un sentiment de invidie prietenească și colegială la adresa vecinilor și prietenilor noștri maghiari pentru modul în care au reușit să creeze un HUB al industriei chinezești în țara vecină, China devenind primul lor partener comercial din afara UE. Așteptăm și noi o prezență chineză mai consistentă, mai ales că au început să devină o forță industrială redutabilă, crescând mult calitatea produselor în ultimii ani, au început chiar să și investească masiv, adică cam tot ce ți-ai dori de la un partener economic. Mediul de afaceri timișorean e prezent și treaz, deschis și avid de oportunități de colaborare, luând foarte în serios filiera chinezească de unde vin majoritatea produselor de larg consum. Felicit firmele noastre care au răspuns prezent la ocazia de a vizita acest târg, le urez mult succes în business și promitem tuturor actorilor economici că, așa cum am fost întotdeauna principalul motor de business din vestul țării, ne vom respecta în continuare misiunea asumată și vom face eforturi să creștem vizibilitatea companiilor timișene și românești, an de an, zi de zi!”.
CHINA BRAND FAIR este organizat de Biroul de Dezvoltare Comercială al Ministerului Comerțului din R.P. Chineză și de Trade and Logistics Cooperation Zone Budapesta – CECZ.
Acesta a fost cel de-al patrulea an în care CCIA Timis, cu sprijinul CECZ, organizează pentru firmele membre această misiune economică la Budapesta.
Forumuri de afaceri și întâlniri B2B: 2, 50 companii
Inovația israeliană în agricultură, prezentată companiilor timișene 25 martie: Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu CCIA Timiș, au organizat un seminar online dedicat inovațiilor israeliene din domeniul tehnologiilor agricole inovatoare. Derulat sub genericul ”Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”, seminarul a reunit peste 20 de companii românești și israeliene, într-un dialog direct despre expertiza în tehnologia agricolă a Israelului.
În deschiderea evenimentului, au adresat mesaje de salut Avigail Shtamler-Paz, șefa Misiunii Economice și Comerciale a Israelului la București, și Stana Stoianov, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri din cadrul CCIAT.
„Seminarul de astăzi continuă seria evenimentelor online sectoriale inițiate de CCIAT în parteneriat cu Misiunea Economică și Comercială a Israelului sub egida Ambasadei Statului Israel în România, care a debutat cu un seminar dedicat sectorului medical și a continuat cu un eveniment complex dedicat sectorului agro-tehnic – domenii cu un foarte mare potențial de cooperare bilaterală. (…) Iată că sectorul agricol revine în atenție cu acest seminar axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, un sector cunoscut pentru realizările de excepție ale specialiștilor israelieni. Am certitudinea că seminarul de astăzi va oferi oportunitatea de a face schimburi de experiență, de a identifica noi parteneriate și oportunități de afaceri. (…) Invit firmele din Israel la Timișoara, un oraș deschis inovației, creativității și diversității, un loc vibrant al excelenței în afaceri”, a spus Stana Stoianov.
În prima parte a seminarului, companiile israeliene au prezentat o gamă variată de soluții inovatoare – de la tehnologii pentru construirea și asamblarea serelor profesionale la integrarea sistemelor de irigații și filtrare a aerului, precum și metode de gestionare și monitorizare a resurselor plantelor. Cea de-a doua parte a seminarului fost dedicată întâlnirilor B2B, unde companiile timișene au avut posibilitatea de a discuta direct cu omologii israelieni, funcție de interesul exprimat.
CCIA Timiș a continuat seria seminariilor online sectoriale România-Israel 14 mai: Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București în colaborare cu Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED și CCIA Timiș, sub egida Ambasadei Statului Israel la București, au organizat un seminar online dedicat inovațiilor israeliene în domeniul telemedicinei și digitalizării sistemului medical, prezentate de experți și reprezentanți ai unor companii furnizoare de soluții avansate în acest domeniu.
În deschiderea seminarului au adresat mesaje de salut E.S. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România și Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIAT.
„Mă bucur că acest seminar este dedicat unei teme de actualitate și de mare interes – telemedicina și digitalizarea sistemului medical, domeniu în care Israelul excelează. Să nu uităm că Israelul a fost prima țară din lume care a implementat un sistem de schimb de informații în sistemul de sănătate iar investițiile în cercetare și tehnologie medicală fac ca acesta să fie printre cele mai eficiente din lume. (…) Cooperarea economică dintre țările noastre are un potențial extraordinar de a aduce mari beneficii reciproce ambelor țări. Suntem mândri să fim recunoscuți ca partener strategic al Statului Israel și pentru aceasta mulțumesc Ambasadei și partenerilor pentru deschiderea exprimată în a sprijini dezvoltarea de proiecte durabile menite să încurajeze un climat de afaceri prietenos pentru investitorii israelieni interesați de piața timișeană. Invit firmele israeliene la Timișoara, un oraș deschis inovației, creativității și diversității, un loc vibrant al excelenței în afaceri„, a menționat Președintele CCIAT.
Au mai adresat mesaje Avigail Shtamler-Paz, Șefa Misiunii Economice și Comerciale a Israelului în România și reprezentantul Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private PALMED România. Tehnologiile israeliene din domeniul terapeutic și studii de caz au fost prezentate de InnovaMed (hipertensiune, hemodializă, obstretică-ginecologie), Sure Universal (cardiovascular, diabet), Neteera (cardiovascular, boli respiratorii), Kemtai (neurologie și boli degenerative, ortopedie) și Rambam Health Care Campus (spital universitar și centru de traumatologie).
Prezentările au fost urmate de întâlniri B2B.
Au fost prezenți 47 de reprezentanți din 30 de companii din Israel și Județul Timiș.
Seminarii de informare și instruire a agenților economici cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, organizate în parteneriat cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș: 7 seminarii / 600 participanți
Sesiune de informare a agenților economici timișeni privind legislația muncii 18 februarie: Programul CCIA Timiș pentru 2025 de informare a agenților economici cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, organizat în colaborare cu serviciile serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş, a debutat cu seminarul de instruire a angajatorilor privind legislația muncii, organizat în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș.
În debutul seminarului, Florica CHIRIȚĂ, Președintele CCIA Timiș, a spus: „Cu siguranță mediul de afaceri se va bucura pentru că va primi răspunsuri exacte și directe, acolo unde sunt nelămuriri. Pentru noi, de-a lungul anilor, a fost important să menținem aceste seminarii pentru că prevenția e cea mai importantă. Și, dacă omul de afaceri este informat și prevenit, atunci problema rămâne la el în curte. (…) Dorim să facem aceste seminarii de informare în domeniile cu impact asupra activității companiilor, astfel încât să nu rămână oameni de afaceri neinformați„.
La rândul său, Ileana MOGOȘANU, Inspector Șef ITM, a spus: „Noi suntem o instituție care este imparțială și ne adresăm atât angajaților cât și angajatorilor, angajatori care înseamnă în jur de 35.000 de firme active, iar salariați, o cifră care de aproape 4 ani rămâne constantă, aproximativ 300.000, lucru care ne bucură, pentru că județul Timiș are o economie activă. Este o lipsă încă foarte mare de forță de muncă calificată în județ. Angajatorii încearcă să își fidelizeze angajații, iar noi, și prin această acțiune, venim în sprijinul angajatorilor pentru a le pune la dispoziție în mod gratuit toate informațiile noi pe piața muncii și în legislație„.
Seminarul a reunit peste 200 de antreprenori timișeni.
Din partea Instituției Prefectului Județul Timiș a fost prezentă Mihaela BORAN, Șef Serviciu Afaceri Europene, Relații Internaționale și Coordonare instituțională.
Seminarul a fost interactiv, participanții primind răspunsuri concrete la spețele ridicate și problemele întâmpinate în activitate.
Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă.
Securitatea la incendiu, prioritate pentru mediul economic timișean 25 februarie: CCIA Timiș a continuat campania de informare a mediului de afaceri cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate cu seminarul dedicat securității la incendiu. Organizat în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat”, evenimentul a adus în prim-plan noile reglementări legislative și măsurile esențiale pentru prevenirea incendiilor.
În deschidere, Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a subliniat importanța acestor întâlniri: Ne dorim ca firmele să fie mereu la curent cu modificările legislative. E important ca antreprenorii să afle informații direct de la specialiști. (…) De fiecare dată, participanții primesc răspunsuri clare la întrebările lor, iar prevenția rămâne cea mai eficientă soluție pentru evitarea incidentelor nefericite”.
Prezent la eveniment, Prefectul Județului Timiș, Mihai RITIVOIU, a adresat agenților economici un mesaj de susținere a intereselor comunității de afaceri timișene.
Inspectorul Șef ISU Timiș, general de brigadă ing. Lucian-Vasile MIHOC, a spus :“Astfel de seminarii au devenit o tradiție, fiind un mod eficient de transmitere transparentă a informațiilor legislative către companii și cetățeni. Scopul nostru comun este respectarea legislației privind securitatea la incendii. ISU Timiș este singura instituție abilitată să controleze aceste aspecte. Am simplificat procesul prin depunerea documentelor în format electronic, ceea ce a dus la un flux optimizat al avizelor. (…) Toate avizele și autorizațiile emise de ISU sunt gratuite. Nu percepem nicio taxă”.
Totodată, la conferința de presă care a precedat seminarul, inspectorul șef ISU Timiș a menționat faptul că județul Timiș este al doilea după București-Ilfov în ceea ce privește solicitările, cu 2.849 de cereri depuse în 2024, iar ISU Timiș este al doilea după ISU Ilfov cu 30.000 de intervenții în cursul anului trecut.
Seminarul a fost unul interactiv, cei peste 200 de participanți având posibilitatea de a adresa întrebări lectorilor cu referire la problemele întâmpinate în activitate.
Reglementări legislative în vigoare în domeniul protecției consumatorilor, dezbătute într-un nou seminar la CCIA Timiș
27 mai: CCIA Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat seminarul de informare privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului, derulat sub genericul: “RESPECTAREA LEGISLAȚIEI PRIVIND PROTECȚIA CONSUMATORULUI – ÎNTRE REGLEMENTARE ȘI PRACTICĂ”. Temele abordate au vizat: Respectarea legislației în domeniul protecției consumatorilor de către dezvoltatorii imobiliari; Legea nr.363/2007 – Practici comerciale incorecte; Ordonanța nr.21/1992 privind protecția consumatorilor
Seminarul a fost susținut de Mihai Alin GUBANDRU, Comisar Șef Adjunct și comisarii superiori Raluca CODREANU și Daiana MĂRGĂRIT.
Evenimentul a fost deschis de Mihaela TOMESCU, Director General al CCIAT, care a subliniat importanța acestor sesiuni de informare și instruire a agenților economici privind noutățile legislative din diferite domenii de activitate.
Prezent la seminar, Deian POPOV – Subprefect al Județului Timiș, a accentuat necesitatea, și pe mai departe a unor astfel de seminarii de informare pe care Instituția Prefectului le va sprijini cu tot ce va fi necesar.
Cei 40 de agenți economici participanți au adresat întrebări și au primit răspunsuri la spețele și problemele întâmpinate în activitate.
La conferința de presă care a precedat evenimentul, comisarul șef adjunct a făcut și un scurt bilanț al primelor patru luni ale anului raportate la aceiași perioadă a anului trecut.
Ultimele noutăți legislative privind siguranța alimentelor și igiena produselor, prezentate agenților economici timișeni 2 iunie: CCIA Timiș în parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș (DSVSA) și Direcția de Sănătate Publică Timiș (DSP), sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat un seminar de informare privind siguranța alimentelor și igiena produselor.
În deschiderea evenimentului, Președintele CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a spus: „Iată că astăzi avem două instituții de mare importanță. Din punctul meu de vedere, dacă nu avem grijă de sănătate, nu putem face nimic. Este foarte importat tot ce se întâmplă, doar că sănătatea este în primul rand pentru toată lumea. Aceste seminarii pe care le organizăm, le facem și pentru noile reglementări legislative, dar și pentru a preveni ceea ce se poate întâmpla într-o firmă. Și o să vedeți, pe parcursul seminarului, vor fi tot felul de întrebări, unele pot părea depășite. De exemplu, legea a apărut acum trei ani, dar încă au nelămuriri. Și asta mă bucură foarte mult, pentru că după ce o firmă va primi toate răspunsurile, nu va mai putea fi penalizată. De aceea noi insistăm la firme să vină și să pună întrebări„.
Liliana ONEȚ, Subprefect al Județului Timiș, a reiterat poziția Instituției Prefectului prin care se susține dialogul deschis, colaborarea constantă și sprijinirea inițiativelor care contribuie la un mediu economic sigur, corect și predictibil: „Prin eforturi comune, autorități și antreprenori, putem construi un cadru în care agenții economici să fie informați și sprijiniți în activitatea lor, pentru a oferi produse sigure, la cele mai înalte standarde. Instituția Prefectului rămâne un partener activ în susținerea sănătății publice și a calității vieții în județul Timiș” .
Principalele aspecte dezbătute de reprezentanții DSVSA Timiș au făcut referire la măsurile suplimentare de prevenire a bolilor cu impact economic și la cerințele legislative privind măsurile de autocontrol obligatorii pe care trebuie să le implementeze operatorii din industria alimentară și alimentație publică.
„E foarte important ca tot ceea ce apare nou din punct de vedere legislativ, precum și toate provocările noi care apar să poată fi discutate și explicate repede, în special cu cei care sunt direct interesați. Pentru că vorbeam de provocări, din păcate de la ultima întâlnire de anul trecut, am avut o evoluție a unei boli infecțioase destul de contagioasă. Este vorba de pesta micilor rumegătoare. Din nefericire, acum ne confruntăm cu cea mai periculoasă boală infecțioasă existentă, este vorba despre febra aftoasă, care a evoluat și încă evoluează în Ungaria și Slovacia. Din fericire până la data de astăzi nu am avut nicio suspiciune pe teritoriul României și nici în țările vecine celor două, dar asta nu înseamnă că nu suntem în continuare pregătiți și nu am luat măsuri de prevenire. (…)„, a spus dr. Flavius NICOARĂ, Director DSVSA.
Reprezentanții DSP Timiș au prezentat reglementările igienico-sanitare privind condițiile de igienă în unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor dar și noile prevederi legislative în domeniul igienei saloanelor de înfrumusețare și saloanelor de tatuaj, piercing și implantare dermală.
Totodată, directorul DSP Timiș,Florin ARDELEAN, a făcut și o scurtă sinteză a cazurilor medicale îngrijorătoare raportate în primul trimestru al acestui an.
Cei peste 100 de agenți economici participanți au adresat întrebări și au primit răspunsuri la spețele și problemele întâmpinate în activitate.
Seminarul a fost precedat de o conferință de presă.
Legislația în domeniul protecției mediului și gestionării deșeurilor, dezbătute cu agenții economici timișeni
17 iunie: CCIA Timiș în colaborare cu Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate Timiș și Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat un seminar de informare privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și a gestionării deșeurilor.
În deschiderea seminarului, Diana Pop, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a transmis mesajul Președintelui CCIAT, Florica CHIRIȚĂ.
Prezent la eveniment, Deian POPOV, Subprefect al Județului Timiș, a transmis susținerea unei colaborarări constante și sprijinirea inițiativelor care conduc la un mediu economic viabil.
Alina CĂLUȘERU, Director al Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate Timiș, a spus: „Suntem într-o reorganizare a instituției, urmând cât de curând să ne primim statutul de direcție regională de mediu, în urma protocolului ce va fi semnat, la nivel național. Din punct de vedere administrativ-logistic ne desfășurăm la fel activitatea în ceea ce privește emiterea actelor de reglementare și monitorizarea calității aerului la nivelul județului Timiș„.
La rândul său, Luci MUȘUROI, Comisar Șef al Gărzii de Mediu Timiș, a subliniat importanța organizării acestor seminarii: „A devenit deja o tradiție organizarea acestui seminar pe teme de protecția mediului, și asta nu poate decât să mă bucure, deoarece denotă importanța pe care o dați protecției mediului și implicit instituției noastre. Tema la care ne-am gândit noi să o abordăm este legată de gestionarea deșeurilor. Ne-am gândit la această temă deoarece gestionarea eficientă a deșeurilor nu mai este o opțiune, ci este o necesitate stringentă. Comisarii Gărzii de Mediu monitorizează, intervin, sancționează acolo unde este cazul, și de asemenea încearcă să și prevină… Dacă discutăm despre gestionarea defectuoasă a deșeurilor, trebuie să fim conștienți că aceasta are un impact negativ asupra sănătății populației, a animalelor, a mediului înconjurător, și de ce nu, asupra generațiilor viitoare„.
Prezentările au fost susținute de Lavinia-Alina CĂLUȘERU, Director APM Timiș, Luci MUȘUROI, Comisar Șef al Gărzii de Mediu Timiș, Rodica BOLOCAN și Ramona RĂDUICĂ, consilieri superiori în cadrul APM Timiș și Carmen PĂCURAR, comisar la Garda de Mediu.
Cei peste 50 de agenți economici participanți au adresat întrebări și au primit răspunsuri la spețele și problemele întâmpinate în activitate.
Seminarul a fost precedat de o conferință de presă.
Firmele timișene, informate cu privire la oportunitățile de finanțare din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 24 iunie: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest au organizat un seminar de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027. Evenimentul s-a adresat fermierilor, investitorilor și autorităților locale interesate de accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală.
„Este un an dificil pentru AFIR, în general, și pentru noi, pentru că e vorba de un program care se finalizează, anul 2025 este ultimul pentru depunerea proiectelor, și unul care a debutat de aproximativ 1 an, și care a generat foarte multe cereri de finanțare, o serie de contracte deja, plăți chiar făcute….Am încercat să răspundem provocării Camerei de Comerț, în ciuda faptului că în perioada trecută, în prima parte a acestui an, și datorită situației sensibile la nivel politic, evident că au fost o seriei de întârzieri, de semnale date cu privire la lansarea sesiunilor de depunere de proiect pe anumite intervenții. Repet, există o serie de aspecte care sunt legate de cele două programe, de fapt unul este program, celălalt este Plan Național Strategic. Sunt cumva legate și tocmai din acest motiv au fost o serie de aspecte în care informațiile trebuiau culese și procesate pentru a stabili în ce măsură și când e mai oportun să lansăm sesiuni de depunere de proiecte, raportat la activitățile care sunt legate de proiectele în derulare”, a declarat Iulian BUCĂTARU, Director General Adjunct al Centrului Regional pentru Finantarea Investițiilor Rurale CRFIR 5 Vest.
Seminarul a fost precedat de o conferință de presă.
Seminar de informare: ANGAJEAZĂ INTELIGENT – SPRIJIN FINANCIAR, FORMARE CALIFICATĂ ȘI RECRUTARE prin AJOFM 30 iunie: CCIA Timiș și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat un seminar de informare cu privire la cele mai recente reglementări legislative și facilități privind ocuparea forței de muncă.
„Avem norocul de a avea o conducere dinamică la București, la ANOFM, avem foarte mulți specialiști la nivel național în atragerea de fonduri europene și aceste vești aș vrea să le dau angajatorilor care chiar au făcut un efort să vină în perioada de vacanță. Aș vrea să le vorbesc despre ucenicie, despre formarea la locul de muncă, pentru că trăim în niște vremuri în care nu toată lumea are timp să stea 240 de ore să facă un curs, iar ucenicia la locul de muncă le permite să se califice și să se pregătească în timp ce lucrează. Avem la nivel național peste 90 de milioane de euro alocați măsurii uceniciei. (…) Avem subvenționarea locurilor de muncă pentru categoriile defavorizate sau categoriile care nu își găsesc loc de muncă așa ușor. Și la fel, datorită implicării ANOFM-ului la nivel național, prin fonduri europene, aceste subvenții sunt plătite din bani europeni, și vom sprijini integrarea în muncă. Avem încă un subiect pe ordinea de zi legat de noile coduri ocupaționale. Chiar dacă nu este un atribut al nostru, este foarte important ca angajatorii să știe unde să caute pentru că s-au făcut unele modificări la nivelul Ministerului Muncii„, a spus în deschiderea seminarului Roxana Kasai, Director Executiv AJOFM Timiș.
Prezent la eveniment, Deian POPOV, Subprefect al Județului Timiș, a reiterat susținerea unei colaborarări constante și sprijinirea inițiativelor care conduc la un mediu economic viabil.
Tematicile au fost susținute de: Florentin Petru LAȚCU – Șef Serviciu, Alina NOVAC – Consilier Superior Formare Profesională și Simona VĂCARIU – Inspector Superior.
Cei peste 30 de agenți economici participanți au primit răspunsuri concrete la întrebărle și problemele ridicate.
Seminarul a fost precedat de o conferință de presă în care s-a discutat despre lipsa forței de muncă calificată autohtonă și soluțiile disponibile prin proiecte finanțate din fonduri europene.
Conferințe / seminarii organizate de CCIAT și/sau în parteneriat cu terți: 4 evenimente, 350 participanți
CCIA Timiș sprijină activ promovarea comunității de afaceri timișene în China 27 februarie: CCIA Timiș în colaborare cu Biroul de Legătură Ningbo Liaison Office în România, sub egida Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, au organizat un eveniment de promovare a Expoziției China – CEEC și a Târgului Internațional de Bunuri de Consum, unica expoziție națională a Chinei dedicată Europei Centrale și de Est care are loc în perioada 22 – 25 mai 2025, la Ningbo.
Evenimentul a reprezentat o oportunitate unică pentru companiile și instituțiile timișene de a descoperi beneficiile participării la aceste două manifestări expoziționale și de a explora noi parteneriate economice cu Republica Populară Chineză.„Participarea României la Ningbo, în 2015, la prima ediție a expoziției pentru Investiții și Comerț a atras atenția oamenilor de afaceri chinezi și interesul pentru România. În evenimentul de astăzi veți descoperi beneficiile participării, chiar virtuale, la aceste două manifestări expoziționale de mare anvergură – Expo China CEEC și Târgul Internațional de Bunuri de Consum – care vă oferă șansa de a explora noi parteneriate economice cu China. Cu dorința de a facilita schimburile comerciale bilaterale, de a promova atât importurile cât și exporturile din Republica Populară Chineză vă mulțumesc pentru prezență și vă doresc succes în afaceri, și vă doresc ca prin acest eveniment să găsiți ceea ce vă doriți pentru a dezvolta business-urile dumneavoastră„, a transmis Mihaela TOMESCU, Director General CCIAT.
Ambasada Republicii Populare Chineze din București a fost reprezentată de domnii Wang Fa, Secretar I, și Zheng Yan, Secretar II. „În ultimii ani, relațiile economice China-România s-au dezvoltat într-un ritm foarte bun. Potrivit statisticilor amploarea comerțului bilateral cu mărfuri a depășit 10 miliarde de dolari, 4 ani consecutiv, atingând în mod constant noi maxime istorice. În 2024 a depășit 13 miliarde de dolari, o rată anuală de creștere de 27,4%, făcând noi pași. România a devenit al patrulea partener al Chinei în Europa Centrală și de Est. Există un mare potențial de export în China pentru produse românești, cu avantaje competitive. În 2024, importurile din România au crescut cu un total de 2,96 miliarde de dolari, o creștere cu o rată de 48,4%. În prezent, în România sunt înregistrate aproape 14.000 de firme chinezești în România (…) Expoziția China-Țările din Europa Centrală și de Este de la Ninbgo este un eveniment instituțional important ce servește cooperării dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Timișoara este unul dintre cele mai vibrante orașe din România din punct de vedere economic, cu o mulțime de întreprinderi competitive și influente, și are avantajele și potențialul unei cooperări reciproc avantajoase cu China„, a transmis Wang Fa, secretar al Ambasadei Republicii Populare Chineze la București.
Prezentarea a fost realizată de Zhang Jianjung-Mihai din partea Biroului de Legătură Ningbo Liaison Office în România.
O parte din cei 40 de agenți economici participanți la eveniment și-au exprimat interesul de a se deplasa la Ningbo cu o misiune economică organizată de CCIAT.
Firmele timișene, la întâlnire online cu liderul pieței maghiare de retail alimentar 7 mai: CCIA Timiș și Biroul de Promovare Comercială și Economică (BPCE) al Ambasadei României din Ungaria au organizat seminarul online „Romanian Producers Meeting Kifli.hu”, având ca obiectiv punerea companiilor timișene în contact direct cu reprezentanții supermarket-ului maghiar și obținerea de informații esențiale privind colaborarea.
Evenimentul s-a adresat producătorilor români din domeniul industriei alimentare, producției de bunuri de larg consum, producției de vinuri și băuturi alcoolice și non-alcoolice, interesați să devină furnizori direcți ai Kifli.hu, cel mai mare supermarket online din Ungaria, interesat să își completeze oferta cu produse românești.
Seminarul a fost deschis de E.S. Gabriel ȘOPANDĂ, Ambasadorul României în Ungaria, iar cuvântul introductiv a fost adresat de Horia MINTAȘ, Ministru Consilier al BPCE Budapesta. Invitatul special al evenimentului a fost Rita SZALMA, director comercial al Kifli.hu, care a făcut o prezentare detaliată a supermarket-ului și a răspuns întrebărilor participanților.
La eveniment, au participat 25 de companii timișene din domeniile de interes.
Conferință în domeniului energiei din surse regenerabile 22 mai: Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) în parteneriat cu CCIA Timiș au organizat la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT conferința cu tema:„SURSELE REGENERABILE ȘI STOCAREA ENERGIEI: PREZENT ȘI VIITOR”. Temele discutate au adus prim-plan ultimele informații din cadrul legislativ și de reglementare al domeniului energiei din surse regenerabile și al soluțiilor de stocare a energiei, precum: implementarea directivelor europene în domeniul energiei din surse regenerabile; mecanismele de sprijin și stimulare a investițiilor; posibilități de finanțare; integrarea capacităților de stocare în rețea și provocările asociate; impactul noilor reglementări asupra pieței de energie. Totodată, au fost prezentate perspectivele legislative actualizate, soluții pentru armonizarea cadrului normativ, provocările privind flexibilitatea și securitatea sistemului energetic cât și aspectele fiscale ale industriei.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de networking și un prânz de afaceri.
Evenimentul a reunit peste 120 participanți – specialiști din cadrul operatorilor de distribuție și de sistem, operatori ai sistemelor de surse regenerabile de energie, investitori în surse regenerabile de energie; consultanți fiscali, case de avocatură cu expertize în domeniu, firme care prestează servicii pentru utilizatorii activi (prosumeri) și reprezentanți din mediul academic.
Conferința “Be Inspired. Make it Happen!” 3 iunie, Timișoara Convention Center: CCIA Timiș a fost partener al conferinței “Be Inspired. Make it Happen!”, organizată de Doingbusiness.ro și Asociația B-Leader.
Evenimentul a reunit lideri de opinie, speakeri inspiraționali, experți, CEO și antreprenori de succes pentru a explora strategii inovatoare, pentru a avea acces la conexiuni valoroase cu noi potențiali clienți sau parteneri și pentru a descoperi strategii și instrumente necesare liderilor companiilor pentru a naviga într-un mediu de afaceri în continuă schimbare.
Fiecare sesiune a oferit participanților perspective concrete și aplicabile, din partea unor lideri din diverse industrii și antreprenori de succes.
Evenimente la care Președintele CCIAT a participat ca invitat / speaker: 4
Eveniment regional AHK 6 martie, Hotel Timișoara: La invitația Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la un eveniment regional organizat la Timișoara având ca temă digitalizarea în toate domeniile economiei.
Au adresat alocuțiuni de bun-venit Sebastian METZ, Director General AHK România, Regina LOCHNER, Consul al Germaniei la Timișoara și Dominic FRITZ, Primarul Municipiului Timișoara. La discuțiile din panel au CEO ai companiilor membre AHK din regiune, parteneri ai acestora, reprezentanți ai administrației publice locale, care au vorbit despre avantajele pe care le aduce digitalizarea, dar și despre reticența din partea oamenilor legată de digitalizare, lipsa educației și lipsa de încredere în instrumentele digitale.
Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri și o cină de networking.
Evenimentul de la Timișoara face parte din seria de evenimente regionale pe care AHK România le organizează anual în cinci orașe din România și la Chișinău în Republica Moldova.
Masa rotundă a administrației publice locale cu mediul economic timișean
11 martie, Hotel Atlas Timișoara: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la Masa Rotundă cu tema „Strategii de Dezvoltare Economică, Socială și Mediu în Timișoara – Colaborarea între Mediul Privat și Instituțiile Publice”.
Cuvântul de bun venit a fost adresat de Dorin MIRON, Președintele Clubului de Afaceri Francofon Timișoara, organizator al evenimentului.
Temele dezbătute în paneluri au vizat: Noile direcții de dezvoltare economică în județul Timiș; Potențialul de creștere economică și barierele actuale; Formarea profesională duală; Oportunități de investiții și proiecte regionale; Susținerea mediului de afaceri în contextul economic și politic actual; Sustenabilitatea și protecția mediului.
În mesajul său, Președintele CCIAT a vorbit despre importanța cunoașterii de către instituțiile statului a problemelor cu care se confruntă mediul economic timișean dar și despre importanța unei colaborări eficiente dintre autoritățile publice și comunitatea de afaceri, fundamentală pentru dezvoltarea de politici relevante. “Noi, Camera de Comerț, am demonstrat un angajament constant în reprezentarea și susținerea intereselor agenților economici în relația cu autoritățile publice centrale și locale. Prin lege, camerele de comerț sunt singurele entități din România abilitate să facă lobby, fără ca acest lucru să fie considerat conflict de interes”, a menționat Florica CHIRIȚĂ.
Totodată, în intervențiile pe paneluri, Președintele CCIAT a prezentat preocupările actuale și strategia CCIAT privind învățământul profesional dual și educația antreprenorială a elevilor, tranziția verde și economia circulară, internaționalizarea afacerilor și digitalizarea prin profesionalizarea angajaților și consolidarea capacității de digitalizare a companiilor.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri și cu concluzii privind pașii de urmat. În acest sens, Florica CHIRIȚĂ a propus organizarea de către CCIAT a unei întâlniri a comunității de afaceri cu reprezentanții administrației publice locale și centrale, inclusiv ai învățământului liceal și universitar.
Evenimente la care reprezentanții CCIAT au participat ca invitați: 4
15 februarie: Directorul Dept. Afaceri cu Mediul de Afaceri al CCIA Timiș, Stana STOIANOV, a participat la recepția oficială cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Serbia și la evenimentele organizate de Consulatul General al Republicii Serbia din Timișoara și Uniunea Sârbilor din România. Alături de reprezentanți importanți ai comunității sârbe din Timișoara și ai Episcopiei Ortodoxe Sârbe, au fost prezente oficialități ale Timișoarei și județului Timiș.
27 martie: Directorul de Cabinet al Președintelui CCIAT, Cristina COROIAN, a participat la conferința „Investiții Sustenabile, Inovative, Digitale și Eficiente”, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara și Clusterul TEC, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și partenerii consorțiului INSIDE.
Conferințele INSIDE se desfășoară lunar în câte un județ din țară și propun participanților un conținut care acoperă noțiuni și soluții noi legate de eficiența energetică, de GIS, modelarea informațiilor construcției (BIM), alte instrumente digitale, inovații românești în construcții, cu scopul de a sprijini autoritățile să integreze aceste noi metode și instrumente în demersurile proprii de investiții.
21 mai, Lovrin: Cristina COROIAN, Director Cabinet Președinte CCIAT, și Rodica OLINIC, consilier Relații Publice, au participat la Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare, organizată de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin în parteneriat cu Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” și Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I al României”. Cea de-a zecea ediție a acestui eveniment de referință pentru agricultura Banatului a reunit fermieri, reprezentanți ai companiilor de agribusiness, producători de inputuri și echipamente agricole precum și oficiali din administrația publică locală și din domeniul cercetării și dezvoltării agricole.
30 mai, Muzeul Apei: Directorul de Cabinet al Președintelui CCIAT, Cristina COROIAN, a participat la sărbătorirea Zilei Naționale a Italiei, în prezența mai multor personalități ale administrației publice locale, oameni politici, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Timișoara și ai comunității italiene din Județul Timiș. Amfitrionul evenimentului a fost Consulul Onorific al Italiei la Timișoara, Angela Pesavento.
„România m-a primit cu brațele deschise, iar astăzi, de Ziua Italiei, mă bucur să pot fi o punte între aceste două lumi – Italia mea de acasă și România mea adoptivă. Viva l’Ítalia! Viva l’amicizia! Viva le idee che ci uniscono!”, a spus Vincenzo Moderno, Vicepreședintele Camerei de Comerț Italiene pentru România și consilier al Președintelui CCIAT.
Târguri, expoziții, saloane
CCIAT a deschis calendarul expozițional 2025 cu Salonul Industriei Ușoare 05 – 09 februarie: CCIA Timiş a organizat prima ediție de iarnă din acest an a Salonului Industriei Ușoare, eveniment devenit tradițional în rândul expozițiilor de profil din vestul țării.
Prima ediție 2025 a reunit peste 50 de firme din întreaga țară, producători și comercianți, care au expus spre vânzare, la prețuri promoționale, o gamă diversificată de articole pentru sezonul iarnă-primăvară, precum îmbrăcăminte pentru femei și bărbați, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii. Nu au lipsit nici produsele cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, articole de artizanat, decorațiuni hand made.
În spațiul din exteriorul Centrului Regional de Afaceri, au fost prezenți mai mulți producători locali care au întâmpinat vizitatorii cu produse tradiționale și de sezon: miere de albine, produse din carne, brânzeturi, dulciuri de casă, articole meșteșugărești și de artizanat, unități de alimentație publică.
Colecții noi și promoții de primăvară la o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare 19-23 martie: Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș a găzduit prima ediție de primăvară a Salonului Industriei Ușoare.
Peste 50 de firme din întreaga țară au prezentat o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, tricotaje, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii, dar și produse cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, articole de artizanat, decorațiuni hand made.
Salonul Industriei Ușoare, ediție dedicată sărbătorilor pascale 9-13 aprilie: CCIAT a întâmpinat primăvara cu o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare dedicată tradițiilor și obiceiurilor românești de Paște.
Peste 50 de firme din întreaga țară, atât producători cât și comercianți, au expus spre vânzare o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, tricotaje, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii, produse cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, articole de artizanat, decorațiuni hand made, dulciuri, altele.
Târgul de produse tradiţionale din exteriorul CRAFT a întâmpinat publicul vizitator cu produse specifice de Paște.
Colectii noi și promoții la o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare 14 – 18 mai: CCIA Timiș a adus în atenția publicului cea de-a treia ediție de primăvară a Salonului Industriei Ușoare, eveniment tradițional în rândul expozițiilor de profil din vestul țării, organizat de CCIA Timiș de peste 30 de ani.
Peste 50 de firme din întreaga țară, producători și comercianți, au expus o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii, dar și produse cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, decorațiuni hand made.
Salonul Industriei Ușoare, la prima ediție de vară 18 -22 iunie : Salonul Industriei Ușoare a revenit în atenția publicului cu prima ediție de vară a anului. Evenimentul a reunit peste 50 firme, producători şi comercianţi din întreaga țară, majoritatea acestora fiind participanţi fideli. Ediția a deschis sezonul cumpărăturilor din această vară, expozanţii propunând publicului o ofertă extrem de variată, menită să satisfacă toate gusturile, atât din punctul de vedere al calităţii produselor, cât şi din perspectiva preţurilor atractive pentru cumpărători.Au fost expuse spre vânzare articole de îmbrăcăminte, tricotaje, lenjerie intimă, încălțăminte, marochinărie, pielărie, blănărie, accesorii, dar și produse cosmetice şi naturiste, parfumuri, bijuterii din aur şi argint, gablonţuri, decorațiuni hand made.
CCIAT, partener tradițional al Salonului de carte BOOKFEST Timișoara 27-30 martie: Urmând tradiția, CCIA Timiș a fost partener al celei de-a XII-a ediții a Salonului de Carte Bookfest Timișoara 2025, Centrul Regional de Afaceri devenind pentru patru zile locul de întâlnire a iubitorilor de carte. Bookfest a deschis primăvara culturală la Timișoara cu o mulțime de evenimente culturale, lansări de carte, sesiuni de autografe, întâlniri cu autorii preferați și cu personalități marcante ale culturii românești contemporane.
Prezent la deschiderea oficială, Octavian CULDA, Director CRAFT, a dat citire mesajului Președintelui CCIAT, Florica CHIRIȚĂ: “Suntem mândri că istoria cărții se rescrie an de an în orașul nostru iar Centrul Regional de Afaceri devine locul unde se reunește „lumea bună a cărții (…) Astăzi, lectura nu mai înseamnă doar plăcere și timp liber. E o formă de supraviețuire. E un mod în care poți alege să-ți construiești lumea. Mark Twain spunea: „Cărțile sunt făcute pentru oamenii care își doresc să trăiască altundeva”. Doresc ca poveștile frumoase care se vor depăna să ajungă la oameni – căci acum mai mult ca oricând avem nevoie de povești frumoase – și doresc ca cei care trec pragul Salonului Bookfest să simtă bucuria de a duce aceste povești mai departe. Doresc ca cei care trec pragul Salonului Bokkfest să trăiască, măcar pentru o zi, „altundeva”, „altcumva”!”.
Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, având ca parteneri CCIA Timiș, Biblioteca Județeană Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara.
EZOTERIC FEST, la ediție aniversară 9-11 mai: Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu CCIA Timiș au organizat cea de-a 30-a ediție a EZOTERIC FEST, un festival pentru o minte liniștită, un suflet și un corp plin de energie, parte din mai larga tematică Timișoara Terapeutică.
Au participat peste 80 de expozanți și conferențiari din țară și străinătate. În standuri s-au regăsit produse naturiste, servicii specifice terapiilor alternative și complementare, literatura specifică tematicii, consultații gratuite, masaje și demonstrații, terapii în câmpul cuantic, cristale și pietre semiprețioase, produse fitofarmaceutice, proceduri radiestezice, dispozitive și tehnici de protecție contra radiațiilor negative de diverse tipuri etc.
Zilnic au avut loc conferințe adecvate tematicii, iar specialiști în ezoterism au fost prezenți cu lansări de carte și sesiuni de autografe. Binecunoscutul Gheorghe Iovu a încântat publicul cu muzică terapeutică.
Cursuri de formare profesională: 10 grupe, 100 cursanți
Compartimentul Instruire, Formare și Perfecționare Profesională a organizat 10 grupe de curs, autorizate de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale prin Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională din Județul Timiș, la care au participat 100 cursanți din care 18 proveniți din firme membre ale CCIAT.
Seriile de cursuri pentru care au fost organizate grupe: Inspector în Domeniul Sănătății și Securității în Muncă; Specialist in Managementul Deșeurilor; Arhivar; Contabil; Expert Achizitii Publice; Gestionar Depozit;Responsabil cu Protecția datelor cu Caracter Personal.
Servicii oferite de Direcția Juridică
– Certificate de origine pentru export: 842
– Avize de forță majoră : 2 avize favorabile + 1 adresă de respingere
Valoare aproximativă: 65.000 lei + TVA
Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIAT
CCIAT promovează importanța soluționării rapide a litigiilor prin instituția arbitrajului și susține includerea clauzei compromisorii în toate contractele comerciale.
Număr dosare înregistrate: 12
Număr dosare soluționate prin sentințe arbitrale: 8
Servicii personalizate de susținere a comunității de afaceri: 7 companii beneficiare
Conform legii nr.335, camerele de comerț din România reprezintă, apără și susțin interesele membrilor lor și ale comunității de afaceri în raport cu autoritățile publice și cu organismele din țară și din străinătate, și pot desfășura activități de lobby fără a se considera trafic de influență sau conflict de interese.
Asumându-și responsabilitatea de a identifica problemele cu care se confruntă companiille timișene cât și rezolvarea lor punctuală la cel mai înalt nivel, urmarea unor sesizări venite din partea agenților economici timișeni, membri și nemembri, CCIAT a avut o serie de intervenții, scrise (memorii) sau directe, cu ministere și/sau autorități publice locale, rezolvate favorabil.
PROIECTE ÎN DERULARE: 5
Obiectiv general: Sprijinirea a 1809 angajați în dezvoltarea competențelor necesare adaptării la cerințele pieței muncii și pentru a face față provocărilor economice actuale.
Parteneri:
Durata proiectului: 30 luni (01.10.2024 – 31.03.2027)
Obiectiv general: Promovarea învățării pe tot parcursul vieții, a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de calificare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (normă întreagă sau timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, ce provin din întreprinderi publice și private din Regiunea Vest, prin crearea și implementarea unor programe de pregătire profesională continuă pentru actualizarea competențelor digitale, de dezvoltare durabilă și antreprenoriale în concordanță cu schimbările și nevoile pieței muncii.
Acțiuni /rezultate (CCIAT):
Parteneri:
Durata proiectului: 24 luni (01.10.2024 – 30.09.2026)
Obiectiv general: Promovarea învățării pe tot parcursul vieții a oportunităților flexibile de actualizare a competențelor și de recalificare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, care dețin calitatea de angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial), inclusiv persoane care ocupă poziții de management, ce provin din întreprinderi publice și private din Regiunea Vest si Sud Est, ținând seama de competențele antreprenoriale, digitale si alte noi competențe bazate pe nevoile pieței muncii din Regiunea Vest si Sud Est prin facilitarea tranzițiilor profesionale și promovarea mobilității profesionale.
Acțiuni/rezultate (CCIAT):
Parteneri:
Durata proiectului: 30 luni (01.10.2024 – 31.03.2027)
Obiectiv general: Crearea și implementarea de programe de pregătire profesională continuă pentru actualizarea competențelor digitale, de dezvoltare durabilă și antreprenoriale în concordanță cu schimbările și nevoile pieței muncii din Regiunile Vest și Sud-Muntenia.
Acțiuni/rezultate (CCIAT):
PROIECT Evoluția tehnologiilor rapide=Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest, ID 317710
Parteneri:
Durata proiectului: 24 luni (01.12.2024 – 30.11.2026)
Obiectiv general: Actualizarea și dezvoltarea competențelor anticipate ale angajaților din Regiunea Vest ca urmare a participării a 650 de persoane la acțiuni de consiliere profesională și programe de formare profesională corelate cu noile tendințe și nevoi ale pieței muncii, în vederea unei ocupări durabile și de calitate a acestora.
Acțiuni /rezultate (CCIAT):
Parteneri:
Obiectiv general: Dezvoltarea de ecosisteme de competențe pentru inovare, specializare SMART și dezvoltare regională pentru a sprijini tranziția duală către o economie verde și digitală. Platforma de specializare inteligentă va ajuta statele membre și regiunile să dezvolte, să implementeze și să-și revizuiască strategiile de cercetare și inovare pentru specializarea inteligentă.
Acțiuni cu participare CCIAT:
Evenimente (expoziționale, științifice, corporate, culturale, religioase) găzduite de Centrul Regional de Afaceri: 50
Ex.: Bookfest, Târg de Mirese; Târg Angajatori de Top; Expo Vicii și Delicii; Kinder Expo; Technology Expo & B2B Meetings, Ezoteric Fest, Seminar de Robotică; Conferința de Cardiologie; Conferința energii regenerabile, Congres MEDIC.ro, Concerte Spontan/Rave, Seminarii UVT, Eveniment Mitropolia Banatului, altele