Un avion ce poate ajunge oriunde pe Terra in patru ore a fost testat cu succes de britanici


Cercetatorii britanici au dezvoltat un nou tip de motor, care va fi amplasat pe un model revolutionar de avion, denumit Skylon, capabil sa ajunga in orice punct de pe Terra in cel mult patru ore.

Avionul poate si sa zboare in spatiu. Avionul Skylon va putea sa decoleze si sa aterizeze de pe orice pista conventionala si sa zboare la o altitudine de 29.000 de metri, iesind din atmosfera terestra, cu o viteza care o depaseste de cinci ori pe cea a sunetului, potrivit www.antena3.ro.

Noul tip de avion este produs de compania britanica Reaction Engines Limited (REL) ce isi are sediul in orasul Culham din comitatul Oxfordshire si va fi echipat cu un motor Sabre – un hibrid care are posibilitatea de a functiona atat ca un motor de avion cu propulsie, cat si ca un motor de racheta, care sa duca vehiculul pe orbita. Producatorii britanici efectueaza in aceasta perioada o serie de teste cruciale si doresc sa prezinte proiectul noului tip de avion la editia din acest an a Targului International Aeronautic Farnborough ce va avea loc in luna iulie.

Reprezentantii companiei Reaction Engines Limited, specializata in conceperea si fabricarea de motoare revolutionare, spera sa obtina rezultate incurajatoare la testele urmatoare, pentru a putea sa se adreseze apoi unor investitori, cu scopul de a strange suma de 250 de milioane de lire sterline de care este nevoie pentru ca noul avion sa intre in faza finala de productie.

Noul avion Skylon va folosi propulsia pentru a ajunge la limita superioara a atmosferei terestre, iar apoi, pentru a ajunge in spatiu, motorul sau va functiona precum cel al unei rachete lansatoare.

In prima faza, motorul foloseste un dispozitiv special de preracire, care ia oxigenul din atmosfera si il raceste cu peste 100 de grade Celsius, inainte de a-l comprima in camerele sale si de a-l arde cu ajutorul hidrogenului.

Umiditatea din aer ar trebui sa formeze cristale de gheata in mod obisnuit la acea altitudine, blocand conductele dispozitivului special de preracire, insa prezenta heliului in acele conducte va impiedica producerea acestui fenomen. Oxigenul racit este apoi folosit pentru a propulsa avionul.

Al doilea ciclu de functionare a motorului intra in actiune dupa aceea, in timpul caruia hidrogenul lichid, in amestec cu mici cantitati de oxigen lichid, propulseaza avionul in spatiu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.