Sistemul imunitar inseamna reducerea stresului si un stil de viata sanatos. Relatiile puternice si chiar luarea in grija a unui animal de companie conduc la cresterea imunitatii

Un sistem imunitar puternic inseamna, inainte de toate, un organism sanatos. Avem probleme cu sistemul imunitar, devenim vulnerabili. Medici din mai multe domenii subliniaza importanta unui stil de viata sanatos daca ne dorim sa evitam vizitele la doctor. Iar un stil de viata sanatos inseamna mult mai mult decat pare la prima vedere: miscare fizica si mancare fara zahar, sare sau grasimi.

Sistemul imunitar poate fi foarte usor stimulat prin mai multe metode verificate de-a lungul timpului de specialisti. Dar, pentru a mentine o sanatate de lunga durata, organismul trebuie sa combine mai multe variante. Astfel, solutiile traditionale de intarire a imunitatii inseamna, printre altele, reducerea nivelului de stres la care suntem supusi zilnic.
Termene limita tot mai apasatoare, lipsa timpului liber sau a banilor, lipsa unor prieteni apropiati, a familiei sau un ritm de viata constant alert pot slabi sistemul imunitar. Momentele de relaxare, in care eliminam factorii de stres sunt pretuite de organism la cel mai inalt nivel. Iar eliminarea stresului poate fi realizata printr-o metoda cat se poate de simpla.

Multe dintre studiile realizate au scos in evidenta faptul ca animalele ne pot oferi o buna companie, dar si o portie zdravana de sanatate. Un caine sau o pisica, un peste ori un papagal, oricare poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, la scaderea nivelului de colesterol din sange si la imbunatatirea sanatatii inimii.

O alta solutie traditionala consta in construirea unor relatii sociale puternice. Prietenia inseamna construirea unei legaturi cu o persoana importanta pentru tine. Investirea de timp si efort in acest lucru este benefica sanatatii. Medicii spun ca persoanele care au relatii sociale solide au cu 50% sanse in plus pentru o viata mai lunga. Strans legat de acest aspect, imunitatea poate lesne creste daca aveti o atitudine pozitiva in toate activitatile pe care le desfasurati. Gandurile pozitive au un impact benefic asupra organismului.

Ultimele studii indica faptul ca in cazul persoanelor optimiste, sistemul lor imunitar devenea mai puternic. In ceea ce priveste hrana de care are nevoie organismul pentru a rezista presiunilor la care este constant supus, consumul de fructe si legume ne poate ajuta sa obtinem cantitatea necesara de antioxidanti pentru a avea o viata sanatoasa. Cu ajutorul substantelor din acest tip de hrana, celulele se pot mai bine proteja de radicalii liberi, molecule care le pot distruge. Nutritionistii recomanda, in ceea ce priveste antioxidantii, fructele si legumele de culori diferite, precum portocalele, ardeii rosii, broccoli, kiwi, morcovii, papaya, capsunile etc.

Pe langa antioxidanti, avem nevoie de vitamine pentru a ne reface dupa o o zi extrem de obositoare la serviciu sau pentru a reusi sa terminam la timp un raport care trebuia predat ieri! Suplimentele alimentare, consumate in dozele recomandate de medic, ofera organismului toate vitaminele de care acesta ar avea nevoie. Printre nutrientii recomandati se numara vitaminele A, C , D si E, zinc si magneziu. Atentie, insa, mancarea procesata, precum cea de tip fast-food, nu ofera vitamine, fibre etc. Acest tip de mancare, chiar daca ofera o senzatie de bine pe moment, contine aditivi si substante chimice care, pe termen mediu si lung, sunt extrem de daunatoare sanatatii.

Doua aspecte intregesc imaginea consolidarii sistemului sanitar. Este vorba despre somn si despre bauturile alcoolice. in primul rand, organismul are nevoie de o portie suficienta de somn pentru ca sistemul imunitar sa-si gaseasca resursele necesare luptei impotriva bolilor. De asemenea, desi multa lume nu evita un pahar de vin, cognac sau doua doze de bere, consumul regulat si pe termen lung de alcool slabeste imunitatea, iar consumul excesiv de alcool poate conduce la consecinte chiar mai grave.
Medicii recomanda ca o solutie eficienta de mentinere a imunitatii la un nivel ridicat, spalarea pe maini in mod regulat. Eliminarea microbilor care intra in contact cu mainile noastre in fiecare moment poate fi facuta simplu, prin spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.