Mai aproape de momentul in care vom merge cu vaporul pe Bega de la Timisoara pana in Serbia. Se cumpara sistemul de semnalizare pe canal pana la frontiera. Video

TIMISOARA. Noi pasi pentru reluarea navigatiei pe Bega spre Serbia, odata cu finalizarea lucrarilor la nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman, aproape de Timisoara.

Cel mai asteptat proiect transfrontalier Romania-Serbia, ‘Repararea infrastructurii de navigatie pe Canalul Bega‘ se apropie de final, asa ca Regia Autonoma Administratia Canalului Navigabil Bega Timis cauta acum o firma care sa realizeze semnalizarea costiera pe sectorul cuprins intre Timisoara si frontiera de stat cu Republica Serbia.

O licitatie a fost lansata in acest sens in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Pe o lungime de 44 de kilometri, vor trebui instalate mai multe faruri si indicatoare care sa semnalizeze pozitia senalului navigabil in raport cu malurile, aceste indicatoare servind drept puncte de reper pentru cei care vor conduce ambarcatiunile, pentru ca traficul naval sa se desfasoare in siguranta.

Contractul pentru achizitia si instalarea sistemului de balizaj este evaluat la 410.000 lei fara TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 22 noiembrie.

Va reamintim, Apele Romane Banat pregatesc procedura de realizare a receptiei lucrarilor de reabilitare a infrastructurii de navigatie a Canalului Bega, care s-au intins pe parcursul a doi ani si jumatate.

Repararea si repunerea in valoare a nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman s-a facut cu bani europeni, cu fonduri de la bugetul national, de la Apele Banat si Consiliul Judetean Timis.

Intreg proiectul ‘Repararea infrastructurii de navigatie a Canalului Bega’ are o valoare de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro sunt bani de la Uniunea Europeana prin programul IPA, care s-au impartit in doua. Jumatate au revenit partii romane, iar cealalta partii sarbe.

Partenerii sarbi in proiect au finalizat la randul lor repararea nodurilor hidrotehnice de la Srpski Itebej si Klek. Totodata, au terminat pista de biciclete pana la granita, astfel ca, dupa deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe canalul Bega, traseul cicloturistic va avea peste 70 de km.

Lucrari si la ecluza de la Uivar

Pentru a putea fi reluata navigatia pe canalul Bega ca odinioara, era nevoie de reparatii si intretinere si la Uivar.

Interventiile celor de la Apele Banat au inceput deja in luna septembrie la ecluza de la Uivar, care nu a mai fost folosita de la sfarsitul anilor ’60, de cand navigatia pe Bega a fost inchisa.

Formatia Interventie Operativa Mecanizata din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Timis a curatat albia Begai de depunerile aduse de apa, in ultimii 50 de ani. S-a declomatat pe cateva sute de metri in zona ecluzei, care nu a mai fost folosita din anul 1967. Dupa decolmatarea tronsonului, s-a procedat la nivelarea depunerilor excavate.

***

Canalul Bega are 114,5 km portiune navigabila, 44,5 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar restul de 70 de km pe teritoriul sarbesc.

Daca se respecta graficul, anul viitor, in locul in care Bega iese din tara, va fi amenajat si un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia. Primele demersuri au fost deja facute, iar infrastructura va fi functionala in momentul in care va fi reluata navigatia si astfel, prin sistemul de canale din Serbia, Timisoara va fi iarasi legata de Dunare si mai apoi de Marea Nordului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Să vezi atunci șalupe și tot felu de vaporașe pe Bega spune:

  Vreau și eu😉

 2. torzonborz spune:

  Cand putem sa merem cu vaporase din centru pana la sanmihaiu roman?
  Hmm? aparent s-a rezolvat portiunea asta, pai hai sa-i dam drumu

 3. PULIVARA spune:

  LA PULIVARA

 4. Cineva din Serbia spune:

  Pe lângă satul meu,Ečka,în banatul sârbesc ,Bega trece de mii de ani,însă eu nu am văzut de când știu de mine ( 52 de ani ) nici măcar o singură barcă să vină pe Bega din România !