Lacul Surduc – 4,6 milioane de euro pentru transformarea zonei intr-una dedicata turismului de masa

De peste 4,6 milioane euro are nevoie Administratia Bazinala a Apelor Banat (ABAB) pentru revitalizarea zonei Lacului Surduc, din Timis. Vestea buna este ca lucrarile vor incepe in aceasta primavara. Vestea proasta: unii cetateni vor ramane fara terenuri si casele de vacanta construite fara autorizatie.

Directorul Administratiei Bazinale din Banat, Titu Bojin, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro ca s-au obtinut fonduri pentru anul in curs, pentru a se inchide coada lacului si pentru a se ridica si cota de apa. Bojin a precizat ca proprietarii terenurilor care vor fi afectate de aceste lucrari vor fi despagubiti.

Am reusit sa obtinem bani pentru anul 2011 si probabil si 2012 pentru Lacul Surduc si vom incerca sa finalizam proiectul. Este laudabil faptul ca pentru terenurile care vor fi disponibilizate in continuare sunt posibile recuperari de sume in functie de valoarea stabilita de comisia de la nivel national peentru aceste suprafete. Se pune in discutie ca oamenii sa nu ramana nemultumiti in totalitate vizavi de terenurile pe care le vor pierde prin aceasta masura. Am promisiunea de la nivelul Administratiei Nationale a Apelor, de la minister, de la Prefectura si Consiliul Judetean Timis, unde s-a discutat acest proiect si speram ca intr-adevar el sa poata sa fie inclus in ceea ce ne doream noi, sa fie un proiect turistic international in asa fel incat sa putem avea si noi o zona, mai ales ca este singura din Timis, care ne poate duce spre acest turism civilizat si cu conditii cat mai aproape de cele europene„, a precizat Titu Bojin.

Suma despre care Bojin spune ca s-a primit este de 200 de miliarde de lei vechi, adica circa 4,6 milioane de euro. „Sunt bani ceruti si aprobati ca si total, urmeaza sa vedem cati vom primi in acest an. Proiectul este propus pentru 2 ani si sper ca in acesti doi ani sa primim acesti bani si sa putem inchide lucrarea„, a mai spus directorul ABAB.

Lucrarile vor presupune si inlocuirea utilajelor existente in zona lacului, vechi de zeci de ani, refacerea digurilor si cresterea volumului de apa. Aceasta din urma masura va asigura, pe viitor, cresterea debitului pe raul Bega, pentru ca acesta sa poata deveni navigabil.

Majorarea volumului de apa  va duce si la inundarea caselor construite pe marginea lacului. „Cei care au construit case sub cota de 196 m vor fi inundati. Terenurile vor intra sub apa. Posibil sa existe despagubiri si pentru ei. Unii au construit fara a avea autorizatie„, a precizat Bojin.

In urma cu trei ani, finantarea de peste patru milioane de euro din fonduri Phare a fost pierduta de catre Consiliul Judetean Timis, motivul fiind faptul ca proprietarii de terenuri de la marginea lacului si-au ridicat constructii tocmai fara a avea autorizaţie. Cum aceste documente nu s-au obtinut in timp util, finantarea a picat. Ulterior, discutiile s-au axat pe „spargerea” proiectului in altele mai mici, pentru asfaltare, canalizare, protectia mediului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. daca vreti zona turistica, luati masuri sa nu se mai deverseze canalizarea caselor direct in lac!

  2. Ar trebui interzisa constructia pe malul lacului, 200 de metri daca se doreste turism.
    Nu inteleg cum s-a putut construi pe malul Dunarii sa ai debarcader in curte. Localnicii sunt exceptati.

  3. apropo de zona turistica…nimeni nu a facut si nu a bagat un leu in a transforma lacul surduc in zona turistica si daca cineva are vre-un argument poate sa ma contrazica…s-au facut doar cateva proiecte pe care sau incasat bani grei si au ajuns in buzunarele banuiti voi cui… modernizeaza satul fardea dar de lac nici vorba drumuri precare de acces catre lac, canalizare ioc, au bagat canalizare in fardea si 90% din tarani nu vor sa se racordeze la utilitati …daca ar fi inclus in proiect si casele din jurul lacului situatia cu deversarea dejectiilor in lac sar fi schimbat dar implicau mai multe fonduri si nu mai aveau de unde sa fure atata firmele care efectueaza lucrarile in zona si care sant in legatura directa si dau spagi cjt.dintodeauna ela au castigat si au facut toate lucrarile in zona.rusine proiectelor cjt care nu au nici un interes ca zona din jurul lacului sa ajunga o atractie turistica.

  4. Parerea mea este ca primarul din Firdea d-l Lupulescu va face o zona turistica deosebita in zona si ca nu va uita nici de satul Mitnic.Succes.