‘Inghesuiala’ la contractul de 2 milioane de euro pentru terminarea lucrarilor la Turnul de Apa din Iosefin. Primaria Timisoara l-a adus abia la 30% in doi ani si jumatate

TIMISOARA. La  inceputul lunii martie, dupa ce consilierul local Roxana Iliescu atragea atentia asupra balbaielilor si minciunilor care au insotit derularea proiectului pentru renovarea Turnului de Apa din Iosefin, unde administratia Fritz a reziliat contractul inca din vara trecuta, Primaria Timisoara a lansat licitatia pentru gasirea unui constructor care sa termine lucrarile.

CITESTE SI: Roxana Iliescu: 1 milion si jumatate de euro, pretul incompetentei administratiei Fritz pe care il vom plati noi timisorenii pentru Turnul de Apa din Iosefin, scumpit si greu de terminat. Video

CITESTE SI: Ar fi trebuit sa fie deja gata, dar primaria a reziliat contractul cu constructorul. Mai avem de asteptat pana cand sa admiram Timisoara de sus ori sa bem o cafea in Turnul de Apa din Iosefin

La data limita de depunere a ofertelor, s-au inregistrat nu mai putin de 5 doritori sa preia proiectul ramas in aer. Este vorba despre: ILA Vorhaben, Alex-DIA CONSTRUCT, NEDEX GRUP (lider) cu ART HISTORY CONSTRUCT, TEHNODOMUS (lider) cu ATELIER DECUMANUS, ZARON (lideri) cu MUV si SSAB-AG.

Cele 5 oferte au intrat in evaluare tehnica.

Pentru ‘Lucrari „rest de executat” aferente obiectivului de investitii „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”’, valoarea estimata a contractului este de 9.154.602 lei fara TVA, adica aproape 2.200.000 de euro cu TVA.

In doi ani si jumatate, reabilitarea Turnului de Apa a ajuns abia la 30% realizare, conform anuntului postat de primarie in Sistemul de Achizitii Publice.

Proiectul de fata propune realizarea unor intervenții in cadrul unei construcții industriale clasate ca si monument istoric in vederea obținerii unor spatii expoziționale, de evenimente culturale prin valorificarea caracterului existent al acestei construcții. Achiziția se face pentru lucrări de intervenţie la obiectivul existent – Turnul de Apa Iosefin. Implementarea acestui proiect a fost demarata inițial in octombrie 2021, lucrările nu au fost finalizate, ajungând la un procent de aproximativ 30% pana la încheierea contractului precedent„”, se arata in anuntul din SEAP.

***

Va reamintim, opiniatimisoarei.ro dezvaluia inca din toamna trecuta ca lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin pentru transformarea lui intr-un spatiu cultural neconventional, ce ar fi trebuit sa fie complet finalizate inca de la inceputul lui 2023, nu au ajuns nici macar la jumatate din tot ceea ce trebuia realizat.

Toate acestea, spuneau atunci reprezentantii primariei, pentru ca asocierea de firme care a castigat contractul de aproape 1,6 milioane de euro, avand ca lider ALCA EUROPEAN FOUNDSS SRL si RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L, nu si-ar fi facut treaba.

Despre constructorul ales de primarie in 2021, opiniatimisoarei.ro a dezvaluit, de asemenea, inca de la inceput ca isi are sediul intr-un sat din Ialomita, avand in asociere o companie suspectata de legaturi cu mafia italiana.

CITESTE SI: O singura oferta pentru reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin, la Timisoara: O firma dintr-un sat din Ialomita, in asociere cu o companie ce a fost suspectata de legaturi cu mafia italiana

Conform contractului atribuit in 2021, reamenajarea turnului ar fi trebuit sa se faca atat la exterior, cat si la interior, iar in urma lucrarilor, edificiul simbol al orasului sa fie transformat intr-un obiectiv turistic.

Lucrarile ce aveau sa fie realizate, conform proiectului, sunt urmatoarele:

– Interventii pentru obtinerea de spatii expozitionale si pentru evenimente culturale.
– Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constutuie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina. – Spatiile create in turn vor fi: la cota ±0,00m zona de intrare – cafenea conectata cu spatiul exterior, la cota 24,75 m – sala de expozitii, la cota +28,50 m – spatiu foaier, la cota +34,50 m – sala pentru activitati culturale, la cota +45,50 m – belvedere.
– Restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2 dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.
– Alte interventii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea bransamentelor necesare, realizarea /reabilitarea retelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna functionare cu pozare subterana pentru turn si pentru anexa, un iluminat architectural atat pentru cladire, cat si pentru spatiul exterior amenajat, instalatie de protectie impotriva trasnetului si realizarea prizei de pamant aferenta intregii instalatii electrice propuse, realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala si panouri radiante.

Revitalizarea monumentului istoric urma sa fie realizata printr-o serie de activitati cu scop educativ si de informare, organizate de Asociatia Prin Banat.

Printre aceste se numarau tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Rezultatele cercetarilor s-ar fi concretizat intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, dar si in expozitii temporare si chiar realizarea unui model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.

De asemenea, proiectul isi propunea promovarea si sustinerea comunitatii locale de artisti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzica, simpozioane, expozitii sau ateliere.

In turn trebuia sa fie amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Proiectul a fost initial finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si inceput de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat, finantarea fiind obtinuta inca din 2019 de administratia Robu.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric, puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar Panoramă din jurul Turnului este desagreabilă…cu blocuri comuniste cenușii,tomberoane cu gunnoi,câini și multă murdărie și gălăgie….măcar de ar zugrăvii blocurile de lângă și să facă parcările noi…dar poate e prea multă cosmetizare pentru un moft…o cafea,o carte și o panoramă cu aer de Retim

  2. Cine o sa meargă in Zina aia? Cămine de nefamiliști cu mulți dubioși, Riști sa pleci fara mașina. Nu i mai bine sa dai 14 lei la mall pe o cafea? O alta idioțenie marca USR . Mergem la vot sa stopam Greșelile lui Fritz, sa plece la lgbt istii lui.

  3. Se zice ca „cea mai buna predictie pentru viitor e trecutul”, adica daca actuala administratie a adus lucrarea la 30% in 2,5 ani, in ritmul asta mai dureaza inca 5 ani si ceva. Nu e bine, dar nu e o proritate, cum a fost Spitalul de Copii inceput de administratia Robu in 2014 si adus „intr-o stare avansata” la sfarsitul mandatului in 2020.
    Daca acuzam actuala administratie de „balbaieli si minciuni”, e corect sa nu bagam sub pres balbaielile administratiei anterioare, care a ramas la nivel de desene dupa 8 ani.
    Noiembrie 2012:
    „Primarul Nicolae Robu a încercat să ofere spre vânzare Turnul de apă construit în 1912, unor persoane private, dar consilierii locali au respins proiectul”
    Februarie 2013:
    „Primarul Robu vrea cafenea Francesco Illy in Turnul de Apa din Iosefin”
    Noiembrie 2018:
    „Turnul de Apă, monument istoric al oraşului, face parte din sediile cultural-istorice cuprinse în proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană în 2021”, zice Dan Diaconu
    Iulie 2019:
    „Este gata primul concurs de soluții din istoria Timișoarei, pentru turnul de apă din zona Iosefin. Firma câștigătoare a competiției va semna contractul cu primăria cândva săptămâna viitoare, anunță primarul Nicolae Robu.”
    Noiembrie 2019:
    „Punerea în valoare a turnului de apă din zona Iosefin costă două milioane de euro.”
    Ianuarie 2020:
    „În 2020 vom continua modernizarea în forță…..Turnul de apa din Iosefin va primi o cu totul altă funcție.”

    • Cei de la USR sunt disperati si folosesc iarasi tactici de manipulare bazate pe whataboutism desi nici alea prea articulate. Pana una alta, vechea administratie nu a data drumul la lucrare, lucru care implica costuri majore iar daca proiectul este acelasi ramane incert desi e greu de crezut ca maestrul Fritz si specialistii sa nu au dorit sa isi impuna viziunea personala. Totul este in responsabiliatea actualei administratii, nu mai pacalesti pe nimeni.

      • Deci daca totul merge bine proiectul e al lui Robu. Daca totul merge rau proiectul e al lui Fritz.
        Imi mor neuronii cand vad ce prostii postati. Sper sa nu va mai vad dupa 9 iunie. Robu nu are nicio sansa.

        • Nu știu de unde ai putut să înțelegi o asemena inepție. Ești un caz de manual pentru analfabetismul funcțional. Probabil că ai și poza în dicționar. Toată responsabilitatea aparține celor care l-au lansat in execuție, ce e așa de greu de înțeles. Chiar dacă proiectul era viciat, cu siguranță că maestrul Fritz împreună cu echipa sa de specialiști puteau interveni la fel cum au făcut în cazul altor proiecte. În altă ordine de idei nu planific să votez partide comasate și candidații lor așa că atâta timp cât nici Fritz și nic Robu nu câștigă, fine by me.

    • Oare cine poate să-și permită să piardă atâta timp pentru a citi ineptiile unui idiot!
      Băi idiotule fosta administrație a pierdut alegerile pentru că nu a facut destul sau nu a terminat la timp ! Cur’cubeii au pomis că ei sunt mai buni ! Tu ai făcut vreodată o comparație intre cele două administrații sau esti full idiot!

  4. ziaristi trompetisti de 2 lei . ! Firma de cacat a dus-o la „DOAR” 30% …nu primaria . Firma a fost trimisa la plimbare. Sa vina cineva comptent, nu firme peneliste de sabotaj .

    • Trompeta lu Fritz ce esti, postac USR prost ca noaptea (scuzatz pleonazmu), dar nu era treaba inspectorilor din subordinea lu Fritz sa urmareasca lucrarile, sa ii dea la gioale constructorului sa-si faca dracu treaba????? Stie capu tau mic ca a si pierdut fondurile norvegiene castigate de idiotul de dinaintea lui???? FMM de postac jegos cu tot cu Donimicu tau incompetent si arogant ca toata sleahta de sifonari din jurul lui. Pastele ma-mii voastre de useristi imputziti

    • Dezaxatule ăsta este proiectul lui Fritz cap coadă iar firma au adus-o ei din Fierbinți, poate este a lui Celentano!
      Inportant că au luat parandărătu si Lascau a avut bani să-și cumpere apartament lângă Sinaia!

  5. Suntem o tara din lumea 3-a. turnu a fost ridicat de la zero in 18luni 1913-1914. cu tehnologia de acum o suta de ani. faceau beton la lopata. usr-istilor le ia 5-6 ani sa-l repare si cateva milioane de euro

  6. Ce are Roxana de aici? Contractul e reziliat de primărie, acum se caută un alt constructor, de ce e pomenită această doamnă consilier și nu alții?

    • Te basici ca placajul, hoșcă comunistă că Iliasca vă dezvaluie toate mizeriile pe care le faceți!