O singura oferta pentru reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin, la Timisoara: O firma dintr-un sat din Ialomita, in asociere cu o companie ce a fost suspectata de legaturi cu mafia italiana

TIMISOARA. Se fac noi pasi pentru transformarea Turnului de Apa din Iosefin intr-un spatiu cultural neconventional. Dupa ce la inceputul lunii iulie, Primaria Timisoara a lansat licitatia pentru gasirea unei firme care sa revitalizeze obiectivul, ce urmeaza sa fie complet modificat si repus in circuitul cultural al orasului, la termenul limita de marti s-a inscris doar o singura oferta.

Este vorba de o asociere de firme avand ca lider ALCA EUROPEAN FOUNDSS SRL, o societate cu 7 angajati, deschisa in 2017 in comuna Dridu din judetul Ialomita. In asociere se mai afla italienii de la RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L., din Napoli, avand filiala in Bucuresti, despre care presa a mai scris in trecut ca ar avea legaturi cu mafia din Calabria ‘Ndrangheta, dar si cu fosti lideri ai PSD, dupa cum arata corriere.it, dar si libertatea.ro , gazetadecluj.ro si criticarad.ro care au urmarit mai multe contracte castigate de italieni in Romania. Celor doua firme, in asocierea care vizeaza reamenajarea Turnului de Apa din Timisoara li se adauga NIBACO si ECHIPAMENT ELECTRIC.

Oferta a intrat acum in evaluare tehnica la Primaria Timisoara.

Reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin se va face atat la exterior, cat si la interior si va transforma edificiul simbol al orasului intr-un obiectiv turistic. Valoarea contractului a fost estimata la 6.591.751 lei fara TVA, adica 1.600.000 de euro cu TVA, iar banii, in marea lor majoritate, au fost deja asigurati din fonduri norvegiene, inca din 2019.

Proiectul propune realizarea unor interventii in cadrul unei constructii industriale clasate ca si momument istoric in vederea obtinerii unor spatii expozitionale, de evenimente culturale prin valorificarea caracterului existent al acestei constructii. Se urmareaste punerea acestei constructii in valoare prin completarea ei si integrarea unei noi functiuni, care sa cuprinda esenta primara industriala a obiectivului convertita intr-o functiune publica socio-culturala.

Lucrarile ce urmeaza a fi realizate:
– Interventii pentru obtinerea de spatii expozitionale si pentru evenimente culturale.
– Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constutuie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina. – Spatiile create in turn vor fi: la cota ±0,00m zona de intrare – cafenea conectata cu spatiul exterior, la cota 24,75 m – sala de expozitii, la cota +28,50 m – spatiu foaier, la cota +34,50 m – sala pentru activitati culturale, la cota +45,50 m – belvedere.
– Restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2 dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.
– Alte interventii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea bransamentelor necesare, realizarea /reabilitarea retelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna functionare cu pozare subterana pentru turn si pentru anexa, un iluminat architectural atat pentru cladire, cat si pentru spatiul exterior amenajat, instalatie de protectie impotriva trasnetului si realizarea prizei de pamant aferenta intregii instalatii electrice propuse, realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala si panouri radiante„, se arata in documentatia postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Revitalizarea monumentului istoric va fi realizata printr-o serie de activitati cu scop educativ si de informare, organizate de Asociatia Prin Banat.

Printre aceste se numara tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Va fi realizat si un eveniment de proiectii 3D pe monumentul istoric. Rezultatele cercetarilor se vor concretiza intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, dar si in expozitii temporare si se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.

De asemenea, se doreste promovarea si sustinerea comunitatii locale de artisti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzica, simpozioane, expozitii sau ateliere. In turn la fi amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Proiectul este finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si este realizat de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat.

Termenul de finalizare al proiectului este februarie 2023.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Usor, usor 🙂 se face SURE !
  NO MISTAKE

 2. Pai Dridu nu este langa La’s Fierbinti?…

 3. dar oare de ce firmele locale nu se „avanta” la asa o lucrare cu tenta „cafeo+lecturista”…daca puneti si o Narghilea la intrare – eu va montez broasca de la usa din fata

 4. Să-l vedem pe Fritz Witz Figur împreună cu Biberon ce serial LasFerbinti va turna la Timișoara !
  Dacă acum când este atât de mult lucru cineva își imaginează ca o firmă serioasă își face de lucru cu Lascău, ăla ori are și creieri pensati ori este tâmpit !!

 5. Nimeni nu vrea sa lucreze cu Primaria Timisoara. Modul de conducere si ce se intampla in primarie e haluciant. Acum ies la iveala adevaratele interese. E ca perversa de pe Targu Ocna : de-abia acum o sa isi dea seama omenii pe cine au votat, doar dupa ce la licitatii se prezinta firme dubioase, celelalte nu au loc.