Ar fi trebuit sa fie deja gata, dar primaria a reziliat contractul cu constructorul. Mai avem de asteptat pana cand sa admiram Timisoara de sus ori sa bem o cafea in Turnul de Apa din Iosefin

TIMISOARA. In urma cu aproximativ doi ani porneau lucrarile pentru transformarea Turnului de Apa din Iosefin intr-un spatiu cultural neconventional, iar lucrarile ar fi trebuit sa fie complet finalizate inca de la inceputul acestui an. Nu s-a ajuns insa nici macar la jumatate din tot trebuia realizat.

CITESTE SI: Se cauta firme care sa amenajeze doua toalete inteligente cu peste 90.000 de euro bucata in zona centrala la Timisoara. Primaria a lansat licitatia

Toate acestea, spun reprezentantii primariei, pentru ca asocierea de firme care a castigat contractul de aproape 1,6 milioane de euro, avand ca lider ALCA EUROPEAN FOUNDSS SRL si RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L, nu si-a facut treaba.

Despre constructorul ales de primarie in 2021, opiniatimisoarei.ro a dezvaluit inca de la inceput ca isi are sediul intr-un sat din Ialomita, avand in asociere o companie suspectata de legaturi cu mafia italiana.

CITESTE SI: O singura oferta pentru reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin, la Timisoara: O firma dintr-un sat din Ialomita, in asociere cu o companie ce a fost suspectata de legaturi cu mafia italiana

La Turnul de Apa contractul a fost reziliat. Antreprenorul nu si-a dus…de fapt, contractul a ajuns la termen nefiind finalizat, ca sa fiu mai precis. Antreprenorul nu si-a respectat obligatiile contractuale, noi am avut, de la lungul timpului, multe intalniri cu el, in care am incercat sa il aducem pe un fagas in care sa execute lucrarile, sa isi finalizeze treaba. In fiecare punct, antreprenorul s-a impiedicat cu stangul in dreptul, gasind diverse vine, imaginare sau mai putin imaginare, pentru care el nu poate sa lucreze. La un moment dat nu era buna tigla, dup-aia nu era buna schela, dup-aia buna solutia pentru scara de siguranta pentru incendiu, dupa care n-a fost buna solutia pentru lift si, efectiv, motive. Motive pentru care nu a vrut sa lucreze.

Noi am spus foarte clar ca, daca nu isi va indeplini obligatiile contractuale, va fi penalizat. Si in acest moment suntem in aceasta situatie in care il vom penaliza si vom ajunge cu siguranta in instanta, sa ne judecam cu el in aceasta speta„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.

Reprezentantii primariei spun ca au contractat deja o firma care sa faca o expertiza tehnica a santierului, la finalul careia sa afle exact cat din proiect a fost realizat. Abia apoi urmeaza ca lucrarile sa fie scoase din nou la licitatie, pentru a gasi o firma care sa duca la bun sfarsit santierul.

Primaria deja a contractat o expertiza tehnica, prin care sa constatam exact stadiul lucrarilor puse in opera. Am primit si de la constructor stadiul lucrarilor pe care el le-a pus in opera, vom avea, probabil la mijlocul lunii septembrie un status actualizat cu ce a fost pus in opera si o expertiza finalizata, iar dupa acel moment vom relicita practic actualizarea lucrarilor si executia.

Eu ma astept la sfarsitul lui septembrie sa avem aceasta relicitare pe SEAP„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau.

Va reamintim, conform contractului atribuit in 2021, reamenajarea turnului urma sa se faca atat la exterior, cat si la interior, iar in urma lucrarilor, edificiul simbol al orasului avea sa fie transformat intr-un obiectiv turistic.

Lucrarile ce aveau sa fie realizate, conform proiectului, sunt urmatoarele:

– Interventii pentru obtinerea de spatii expozitionale si pentru evenimente culturale.
– Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constutuie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina. – Spatiile create in turn vor fi: la cota ±0,00m zona de intrare – cafenea conectata cu spatiul exterior, la cota 24,75 m – sala de expozitii, la cota +28,50 m – spatiu foaier, la cota +34,50 m – sala pentru activitati culturale, la cota +45,50 m – belvedere.
– Restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2 dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.
– Alte interventii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea bransamentelor necesare, realizarea /reabilitarea retelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna functionare cu pozare subterana pentru turn si pentru anexa, un iluminat architectural atat pentru cladire, cat si pentru spatiul exterior amenajat, instalatie de protectie impotriva trasnetului si realizarea prizei de pamant aferenta intregii instalatii electrice propuse, realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala si panouri radiante.

Revitalizarea monumentului istoric urma sa fie realizata printr-o serie de activitati cu scop educativ si de informare, organizate de Asociatia Prin Banat.

Printre aceste se numara tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Rezultatele cercetarilor s-ar fi concretizat intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, dar si in expozitii temporare si chiar realizarea unui model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.

De asemenea, proiectul isi propunea promovarea si sustinerea comunitatii locale de artisti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzica, simpozioane, expozitii sau ateliere.

In turn trebuia sa fie amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Proiectul este finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si este realizat de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat, finantarea fiind obtinuta inca din 2019 de fost administratie.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric, puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Na drace, ca a trebuit si primaria sa rezilieze contract cu o firma care nu-si face treaba. pe ala de la consiliul judetean atata l-or futut useristii ca nu termina la timp drumu ala de dumbravita tot pt ca a trebuit sa rupa contractu cu niste neseriosi si s-o ia de la capat… acu cum sta treaba???

  2. O mare prostie, de la cap la coadă (coada fiind situația prezentă). Obiectivul este cam înafara traseelor turistice ale Timișoarei. Sunt sigur că s-a încheiat un contract prost. Altfel cum să fie posibil ca un constructor să abandoneze lucrările într-o fază intermediară, fără să plătească penalități uriașe? Cred că au fost decontate sume parțiale mari. De ce să duci la bun sfârșit o lucrare când poți să încasezi o parte din bani fără să ai dureri de cap cu recepțiile finale și garanțiile? Eroii sunt, acum, cei responsabili din partea Primăriei cu contractul. Au controlat, au reziliat, au amenințat, și-au făcut pe deplin datoria. Cu glorie o luăm de la capăt. Un alt avorton.

  3. Bem cafea din turn, doar daca urcam cu termosul pe un bloc cu 10 etaje.

  4. O aberatie de investitie. Meritocratia USR asa arata ?

  5. #revolutiabuneiguvernari

  6. Stimabile Latcau, VINA VA APARTINE IN TOTALITATE !!! Trebuia sa reziliati contractul la primul sau la al doilea cartonas galben/intarziere, nu acum, la final !!! Sunteti de o incompetenta rara !!! Noroc ca vin alegerile si veti zbura din functii !!!

  7. Si cum ati penalizat firma penalilor?
    La ce legi cacate avem va da in judecata si castiga

  8. Fritz e un esec pentru Timisoara! Asta in afara de parade de bulangii nu a facut nimic in 3 ani

  9. Se pare că ești orb daca spui că nu a făcut nimic
    Este singurul primar care a făcut lucruri pe care nu le-a făcut toți primarii pe care i-am avut
    Dar orbii nu vad asta
    Din ce partid faci parte

  10. Suferi de o boala grava. Ai orbul găinilor!

  11. XDDDDD