‘In 6 luni incep sapaturile la primul tunel pentru ursi’. Anuntul uluitor al ministrului demisionar al Transporturilor pentru cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, aflata pe traseul Lugoj – Deva

Ministrul demisionar al Transporturilor Lucian Sova face un anunt uimitor in legatura cu portiunea de autostrada ramasa in aer pe traseul Lugoj – Deva. Este vorba de cei aproximativ 15 km intre Margina si Holdea.

CITESTE SI: S-a turnat asfaltul pe aproape toata lungimea Lotului 3 de pe Autostrada Lugoj – Deva. Care sunt punctele intarziate? Ultimele imagini din aer. Foto si video

Opiniatimisoarei.ro va anunta in urma cu un an si jumatate, in exclusivitate, ca aceasta bucata din soseaua de mare viteza de pe lotul 2 Lugoj – Deva va fi cea mai scumpa facuta vreodata in Romania. Aceasta intrucat constructorii s-au trezit ca ar mai avea de facut niste tuneluri pentru ursi si niste viaducte ce nu fusesera prinse in contractul initial, iar asta insemna ca tronsonul total sa ajunga la aproximativ 300 de milioane de euro. In acest moment, pe Lotul 2 se circula de la Traian Vuia pana la Margina, pe aproximativ 10 km. Spre Holdea, soseaua de mare viteza mai are 2 km de asfalt finalizati, care se opresc in camp.

Constructorul a cerut CNAIR scoaterea segmentului cu tuneluri din contract si relicitarea portiunii de cca 15 km.

Cum s-a ajuns la asta? Acordul de Mediu revizuit in anul 2013 pentru Autostrada Lugoj – Deva, dupa ce statul semnase deja contractul cu constructorul italian Salini Impregilo, a impus pe sectiunea E a lotului 2 (intre Margina si Holdea) executia de lucrari suplimentare fata de contractul aflat deja in derulare: doua tuneluri in locul unor sapaturi, prelungirea unui viaduct si includerea unui viaduct nou.

Valoarea lucrarilor suplimentare, inclusiv a faimoaselor ecoducte -„tuneluri pentru ursi”, se ridica la 798 milioane de lei (circa 170 de milioane de euro). Lucrarile suplimentare ar fi crescut valoarea totala a lucrarilor de pe lotul 2 la 1,36 miliarde de lei. Adica in jur de 300 de milioane de euro.

Pentru ca aveau o valoare peste limitele legale acceptate, CNAIR a trebuit sa scoata lucrarile pentru tuneluri din contractul cu Salini-Impregilo si sa le liciteze separat.

Ministrul demisionar al Transporturilor Lucian Sova a afirmat intr-o emisiune TV aseara ca organizarea licitatiei pentru acest tronson e iminenta.

Compania mi-a dat asigurari ca au pregatit toate documentatiile sa relanseze licitatia pentru constructia de tunele. Trebuie sa recunosc ca a existat un delay de vreo 6 luni din pacate in discutii pe care le-am avut si in evaluari cu unul din cei mai importanti reprezentanti, consilieri la Guvern, apropo de identificarea unei solutii de a schimba acordul de mediu. Dupa 6 luni, nu mai stau sa astept ca sa imi pice din cer vreo schimbare de solutie la acordul de mediu„, a spus ministrul Sova.

Ministrul Transporturilor sustine ca a primit asigurari ca procedurile vor fi facute cu cea mai mare viteza.

Deci contractele vor fi repede facute pentru ca unul dintre ele este racit ca sa zic asa si il dezgheata Compania in decembrie – inceputul lui ianuarie si va incepe constructia unuia din tunele am inteles. Imi propun si sper sa isi propuna si succesorii sa construim macar un tunel pentru ca pe cele doua sensuri in proiect sunt doua tuneluri nu un tunel pentru ambele sensuri si macar aceste strapungeri, este vorba de 10-12 km, pe acel segment intr-un interval de 2 ani de zile sa putem deschide traficul macar in regim de circulatie dublu sens si apoi sa se construiasca cel de-al doilea. Sunt lucruri pe care le-am discutat si astazi (n.r. joi) cu directorul Companiei„, a completat Sova.

Ministrul s-a aratat foarte optimist in legatura cu momentul in care ar putea porni santierul pe segmentul E al Lotului 2 de pe Autostrada Lugoj – Deva.

Peste 6 luni de zile vor incepe sa sape. Dureaza cel putin un an de zile. As minti sa spun lucrul acesta. Pe de alta parte spun ca am atras atentia regionalei Timis si au pus la punct si se vor stradui sa mentina intr-o stare cat se poate de buna de circulatie drumul national astfel incat acel by-pass care va fi de 15 km sa poata fi traversat mai repede desi din pacate este o zona sinuoasa, tirurile nu pot merge cu 80 km/h chiar daca nu e localitate„, a mai precizat ministrul Lucian Sova.

Asadar, acest segment de pe Lotul 2 va ramane nefacut pentru o buna bucata de vreme, chiar si dupa ce vor fi deschise circulatiei loturile 3 si 4, ale caror inaugurari sunt prevazute pentru cel tarziu iulie anul viitor.

Cu alte cuvinte, din 2019, soferii care vor dori sa ajunga de la Timisoara la Deva si mai departe la Sibiu vor avea un traseu frant pe autostrada. Acestia vor veni pe soseaua de mare viteza dinspre Timisoara, vor cobori la Margina, se vor urca pe drumul national DN68A, vor merge in coloana pret de 15 km pana cand se vor putea urca din nou pe autostrada catre Deva, la Holdea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Domnu expert jurnalist: tunelurile, mămăliga lor … NU SUNT PENTRU URSI