Fructul minune al toamnei! Cere sunt cele sapte beneficii ale gutuilor?

Aceste fructe parfumate ale toamnei au calitati dovedite in lupta cu racelile, dar si in batalia cu cistita, colita sau depresia. Legenda spune ca Afrodita a venit in Elada adusa de spuma marii, avand un cos plin cu gutui.

De acolo traditia vechilor greci de a oferi in dar la nunta gutui, unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe ale toamnei.

1. Intaresc sistemul imunitar si trateaza anemia, gratie complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu si fosfor.

2. Revigoreaza si redau pofta de mancare. Din acest punct de vedere, consumul unei jumatati de fruct proaspat pe zi, de preferat in asociere cu miere de albine, reprezinta un adjuvant excelent pentru perioada convelescentei.

3. Combat afectiunile hepato-biliare. in acest scop, se spala bine 2-3 gutui (pentru indepartarea pufului de pe coaja), se taie marunt si se mananca in 2-3 doze. Cand boala e insotita de varsaturi, se administeaza piureul de la 2 gutui fierte, curatate, in prealabil, de coaja si seminte.

4. Calmeaza colita. De data aceasta, semintele sunt cele care aduc alinarea. Colecteaza 20 g si fierbe-le, la foc mic, in 200 ml de apa, pana ce lichidul scade la jumatate. Dupa ce se raceste, decoctul se strecoara printr-un tifon si se bea in doua doze.

5. Au efect expectorant si sunt remediu de prim rang in bronsita si chiar si in inciputul de tuberculoza. Se fierb 100 g de seminte de gutuie in 300 ml de apa, pana cand lichidul scade la jumatate, apoi se strecoara si se iau, de 3-4 ori pe zi, cate 2 linguri de decoct. De asemenea, in cazul tusei si al anginei, se da o gutuie pe razatoare, se acopera cu 200 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat. Dupa o ora, se bea infuzia sau se face gargara cu ea.

6. Amelioreaza cistita. in aceasta situatie, este indicat sucul de gutuie (50-100 ml/zi), datorita proprietatilor sale diuretice si dezinfectante.

7. Sunt antidepresive. Pentru imbunatatirea starii de spirit, se ia dupa fiecare masa cate o lingura de dulceata de gutui. De asemenea, se pun, in dormitor, pe noptiera, 1-2 fructe coapte. Substantele eterice din gutuie au proprietati linistitoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.