Flori comestibile! Ce specii pot fi consumate si care sunt cele mai gustoase moduri in care pot fi preparate

Florile nu au numai rolul de a ne incanta privirea si mirosul. Mai putin cunoscut este faptul ca unele dintre ele pot fi mancate, fie uscate in ceaiuri, fie in salate, omlete, sosuri sau gemuri, cu numeroase beneficii pentru organism.

Unele flori au multiple vitamine, minerale si enzime motiv, pentru care pot reprezenta o veritabila delicatesa pentru momentele in care ai chef sa gatesti ceva iesit din tipare.

Atentie, insa, nu toate florile sunt comestibile. Pentru a nu ne expune riscului unei indigestii sau altor efecte secundare neplacute, trebuie sa cunoastem indeajuns de bine soiurile care pot fi consumate.

Florile de dovlecel
Aceste flori sunt dulci si sunt traditionale in bucataria mediteraneana. Pot fi gatite cu mozzarella si anchoa, umplute cu risotto si ierburi aromatice, cu pesmet sau ricotta. De regula se soteaza si se prajesc in ulei.

Flori de liliac
Au un gust usor de citrice si pot fi putin amarui, insa mierea taie aceasta amaraciune. Mierea cu flori de liliac poate fi savurata pe paine prajita sau biscuiti sau poate fi folosita la briose.

Petale de trandafir
Trandafirii pot fi mai mult decat o declaratie de dragoste. Petalele se pot transforma in sirop, ceai sau chiar dulceata.

Galbenele
Galbenelele nu sunt folosite doar pentru ceai sau pentru creme, dar si pentru a inlocui sofranul din mancaruri, pentru a da gust minunat salatelor, supelor sau omletelor. Daca vrei sa faci paella, soateaza ceapa in ulei de masline, adauga orez, carne de care iti pofteste inima, bineinteles galbenelele tocate si apa fierbinte si gata!

Mana Maicii Domnului
Aceasta floare, caruia i se mai spune Caprifoi, cu un miros deosebit, poate fi consumata. Ceaiul de Mana Maicii Domnului are proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii si are efecte calmante si expectorante, laxative, diuretice si antimicrobiene.

Levantica
Levantica da un gust deosebit mierii de albine, prajiturilor, budincilor, biscuitilor de casa si ceaiurilor, dar poate fi inclusa si in felurile principale.

Printre florile ce NU se pot consuma se numara: brebenelul, lacramioara, narcisa, stanjenelul, petunia, leandrul, florile de ardei, de cartof, de rosii, de vinete sau de sparanghel.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.