Competitie de idei inovatoare la Timisoara in domeniul “clean tehnology”. Cine sunt castigatorii?

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara este singurul partener oficial din Romania al Programului CLIMATE KIC, principala initiativa de inovare climatica a Uniunii Europene, cel mai mare parteneriat public privat pentru inovare din Europa, axat pe atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice.

cciat climate concurs (2)

Printre sub-programle CLIMATE KIC se numara Climate LaunchPad, cea mai mare competitie de idei in domeniul “Clean tehnology”. CCIAT este organizatorul competitiei si a gazduit finala nationala a concursului.

Din cele 52 de echipe inscrise in Romania, 7 au ajuns in finala si 3 au fost alese sa reprezinte România la Amsterdam, in finala europeana.

cciat climate concurs (3)

“ Am ales top 3 idei nationale care vor reprezenta Romania in luna septembrie la finala europeana a acestei competitii de idei. Vor fi 28 de tari participante si speram ca Romania sa ajunga cel putin pe unul dintre cele trei locuri fruntase. Vor fi premii in bani, respectiv 10 000 de euro, 5000 de euro si 2500 de euro, dar speram ca expunerea mediatica si expunerea ideilor sa-iajute mult mai mult decat atat, poate investitori, poate o alta abordare a ideii lor” a declarat Cristina Badilescu, reprezentantul CCIAT.

Marius Dima, reprezentantul echipei care s-a clasat pe locul III cu proiectul “Dascity – smart city dashboard” isi explica ideea: “Salveaza resursele importante dintr-un oras, aplicabil in zone urbane, in orase medii si mici, acesta fiind targetul momentan. Ii ajuta pe cei care iau decizii in oras sa le ia mai repede si sa raspunda le nevoile cetatenilor aproape in timp real, prin strangerea de date si vizualizarea acestora”.

Pe locul II s-a situat echipa realizatoare a proiectului WHITEPAD , o tablita care reduce considerabil consumul de hartie dintr-o firma.

“ Salvam 10 topuri de hartie, salvam un copac. Asta in conditiile in care un copac produce oxigen pentru patru oameni, ceea ce inseamna un mare castig pentru toata lumea. Proiectul se aplica deja, avem chiar o banca ce lucreaza cu produsul nostru.” a spus arhitectul Florin Enache, repreyentantul echipei.

Locul I a fost ocupat de realizatoriiproiectului EfdeN, o echipa interdisciplinara formata din peste 20 de studenti , partenera cu 2 universtiati si mai multe companii.

“Am dezvoltat o locuinta sigura si confortabila, sustenabila, 100% electrica, care produce mai mult decat consuma. Exista deja un prototip care urmeaza sa fie multiplicat si care va deveni disponibil in ansambluri rezidentiale din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Constanta, urmand sa dezvoltam proiectul si pentru persoane individuale. Un astfel de priect poate fi asamblat in minim 12 zile, in Franta am reusit acest lucuru” a declarat Mihai Toader Pasti.

cciat climate concurs (1)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.