Cine castiga din „inchiderea” Facebook?

**FILE** Facebook.com's mastermind, Mark Zuckerberg smiles at his office in Palo Alto, Calif., in this Monday, Feb. 5, 2007 file photo. The owners of a rival social networking Web site are trying to shut down Facebook.com, charging in a federal lawsuit that Facebook's founder stole their ideas while they were students at Harvard. The three founders of ConnectU say Zuckerberg agreed to finish computer code for their site, but repeatedly stalled and eventually created Facebook using their ideas. (AP Photo/Paul Sakuma, FILE)

Mutarea presei scrise in online a adus cu ea o serie de avantaje incontestabile – economii considerabile de bani si resurse, posibilitatea de a publica stiri in timp real, interactivitate. A adus insa si o rescriere tacita a regulilor jurnalismului, adaptate la noul mediu digital. Cat la suta din ceea ce citim astazi este presa si cat este SEO?

“Un ziar international cunoscut mai degraba pentru publicarea de stiri eronate decat corecte”,  asa este caracterizat Weekly World News, sursa care a stat la baza uneia dintre cele mai cautate stiri din ultimele zile, inchiderea Facebook ce ar urma sa survina pe 15 martie, in cele mai multe articolele care au preluat aceasta informatie in ultimele 2 zile.

Weekly World News, un tabloid american faimos pentru articolele bizare pe care le asterne pe prima pagina a anuntat duminica ca Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume in acest moment,  cu peste 600 de milioane de utilizatori,  si beneficiara unei recente investitii in valoare de 450 de milioane de dolari din partea bancii de investitii Goldman Sachs, ar urma sa se inchida de pe 15 martie  din cauza ca.. are prea mult succes.

„Facebook a scapat de sub control iar stresul managementului acestei companii mi-a distrus viata”, ar fi declarat astfel Zuckerberg in materialul publicat Weekly World News,  preluat in presa autohtona, printre altii, si de Ziarul Financiar, Daily Business, Libertatea si Wall-Street si care au fost preluate de sute de alte surse.

Astfel, in decurs de 24 de ore de la declansarea isteriei mediatice – autohtone – a inchiderii Facebook, Google indexa nu mai putin de 10.000 de rezultate pentru termenul de cautare „Facebook se inchide”, o mare parte dintre ele credibilizate prin referirea la surse media de incredere precum Ziarul Financiar sau Wall Street. si asta in conditiile in care credibilitatea sursei initiale era nula din start. De ce?

Raspunsul e S(EO)implu.  Mutarea presei scrise in online a adus cu sine o reformulare a legilor jurnalismului conform cerintelor motoarelor de cautare. Altfel spus, sub forma sa digitala, jurnalismul incepe din ce in ce mai mult sa se ocupe nu de ceea ce e important ci de ceea ce se cauta.

„Performanta in termeni de SEO a devenit un factor-cheie astazi in determinarea articolelor care sunt scrise”, spunea Sam Whitmore, unul dintre cei mai buni analisti media americani, intr-o discutie despre efectul traficului asupra jurnalismului. „Doi reporteri de la doua publicatii diferite mi-au spus luna aceasta acelasi lucru: daca vrei sa scrii o stire despre un subiect interesant dar obscur ar fi bine sa hranesti inainte „bestia”  scriind un al doilea articol despre iPad sau Facebook sau un alt subiect care aduce suficiente vizualizari si un SEO bun.”

In acest context chiar si o stire asemenea celei pornita din paginile Weekly World News este o mina de aur in termeni de trafic pentru media online.

Daca duminica sintagma „Facebook se inchide” a fost al 10-lea cel mai cautat termen pe Google, pana marti internetul era inundat de articole care preluau presupusul citat al lui Zuckerberg urmat de mai multe sau mai putine semne de intrebare.  Astfel, la sfarsitul acestei zile Google indexa nu mai putin de 10.000 de rezultate pentru termenul de cautare „Facebook se inchide”, marea lor majoritate fiind aparute in ultimele 24 de ore, profitand de pe urma momentului mediatic.

Conform unei analize realizate de MediaIQ la sfarsitul anului trecut, Facebook a inregistrat doar 5100 de mentiuni in presa autohtona grupate in 2.779 de subiecte.  Conform raportului saptamanal de monitorizare a presei online MediaIQ  in ultima saptamana – 4 ianuarie, ora 18:30- 11 ianuarie ora 18:30  – numarul articolelor care mentioneaza Facebook a crescut cu 34% fata de perioada precedenta, acesta obinand 540 de mentiuni in cele 780 de surse media monitorizate de agentie.

Si Catalin Tenita, fondatorul TreeWorks si al ZeList Monitor, recunoaste  fenomenul si da vina pe tabloidizarea informatiei in mediul online.

„Personal mi se pare ca genul acesta de articole tin de tabloidizarea surselor de informare de tip quality, business iar aceasta tabloidizare este cumva inerenta si justificabila daca veniturile unui site se leaga in primul rand de numarul de afiari”, spune el.

„Pe de alta parte, Facebook este copilul-minune al presei la momentul actual si e evident ca jurnalistii tind sa urmareasca fenomentul in exces. Sunt convins ca daca o firma trimite un comunicat de presa de genul „Mustarul din cantina Facebook e produs de XYZ SRL din Urlati”, respectivul comunicat apare. Asadar cred ca explicatia pentru astfel de articole nu e dorinta de optimizare SEO, ci mai degraba atentia obsesiva pentru un fenomen al momentului.

Dauneaza astfel de articole brandului acestor publicatii? „Nu cred. Lumea mai are nevoie si de subiecte usurele, chiar si in ziarele de business.”

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.