Ce fac romanii pe internet? Stau pe messenger, cauta locuri de munca ori citesc presa

Internautul roman e din ce in ce mai probabil sa aiba venituri mici, sub 1.000 de lei,  e utilizator inrait de messenger si din ce in ce mai atras de retelele sociale, foloseste aproape sigur un computer de tip desktop si e inca reticent in ceea ce priveste tranzactiile bancare pe internet.

Cea mai populara activitate pe internet este corespondenta prin instant messaging. Internetul este cea mai mare sursa de acces la informatii, mai mult de jumatate dintre respondenti declarand ca se documenteaza sau cauta informatii. Ziarele si revistele online sunt citite de peste 40% dintre respondenti, in timp ce 30% dintre acestia utilizeaza retele sociale.

9.6% dintre cei chestionati declara ca realizeaza tranzactii bancare pe internet. In cazul femeilor, predomina cautarea informatiilor si documentarea pentru locul de munca/scoala, in timp ce barbatii descarca muzica si filme si cumpara/vand diferite produse.

Fata de anul trecut se constata o crestere generala a interesului fata de informatiile pe care utilizatorii doresc sa le gaseasca pe Internet. Domeniile care au inregistrat cea mai mare crestere sunt educatia (+ 7.9%), informatiile sportive (+6.5%), tehnologia (+ 6%), arta, cultura si societatea ( + 5.9%) si shoppingul (+ 4.1%).

Categoriile de informatii cu cea mai mare priza la romani sunt sanatatea (53.8%), educatia (50.8%), divertismentul (46.6%) si arta (46.6%).

Din studiul TradeAds reiese ca utilizatorii romani de internet formeaza grupuri cu preferinte relativ omogene. Astfel, femeile prefera informatiile despre arta, calatorii, divertisment, educatie, familie, sanatate, shopping, in timp ce barbatii acceseaza informatii din domeniile auto, business, divertisment pentru adulti, sport si tehnologie.

Categoriile superioare de varsta (peste 50 de ani) cauta informatii despre sanatate, calatorii, divertisment, in timp ce persoanele de varsta medie (30-50 de ani) cauta informatii despre educatie, familie, imobiliare, business, tehnologie. Tinerii (sub 30 de ani) sunt receptivi la informatiile despre shopping, sport, auto.

Romanii declara ca folosesc cu precadere calculatoarele de tip desktop pentru navigarea pe internet (63,6%), in timp ce laptopurile si notebookurile sunt utilizate de 39.3% dintre cei chestionati. Echipamentele mobile precum telefoanele mobile, smartphone-urile sau PDA-urile au o pondere de 9%, acest segment avand potential de crestere.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.