Cauti un job de vara? S-a dat startul la slujbele sezoniere in strainatate! Ce ar trebui sa faci pentru 1.500 de euro pe luna?

Nu esti foarte hotarat sa pleci de tot din Romania, dar vrei sa-ti incerci norocul cu un job in strainatate? Poti incerca mai intai sa-ti gasesti un loc de munca sezonier. Oferta angajatorilor straini este cat se poate de bogata, pentru contracte de cateva luni, in principal in turism, in agricultura sau pe vase de croaziera.

Portalul de joburi Tjobs sustine ca, la inceputul lunii martie, firmele de recrutare ofereau celor interesati peste 23.000 de joburi in strainatate, in 36 de tari, majoritatea in Europa.
Din cele 29 de domenii de activitate disponibile, cele mai ofertante sunt cele pentru joburi sezoniere, respectiv turism, hoteluri si restaurante sau munci agricole.

Prima pozitie este ocupata de hoteluri si turism, domeniu in care sunt disponibile peste 8.000 de locuri de munca, urmat de restaurante, cu 1.234 pozitii libere, agricultura si silvicultura, cu 1.200 de posture vacante si vase de croaziera, unde sunt disponibile pentru romani 1.000 de joburi.

Desi de cele mai multe ori, salariile nu ating valorile incasate pentru un contract de munca pe perioada nedeterminata, in cazul vaselor de croaziera si a joburilor in hoteluri, castigurile pot fi mai avantajoase, in conditiile in care angajatii primesc cazarea si masa gratuit si li se platesc transportul si asigurarile sociale. In functie de meserie, salariile variaza intre 600 si peste 1.500 de euro.

De exemplu, o companie cauta 40 de bucatari care sa lucreze pe mai multe vase de croaziera, care sa aiba intre 18 si 35 de ani si care sa stie limbile engleza si germana la nivel conversational.

Salariile se incadreaza intre 750 de euro, pentru bucatari incepatori, si 1.100 de euro, pentru sefi, venituri la care se adauga 100 de euro lunar, bani de vacanta. De asemenea, din bacsisuri se castiga pana la 700 de euro lunar.

Chelnerii pot castiga intre 700 si 1.000 de euro, dar veniturile lunare se pot dubla, de asemenea, din bacsisuri. Pentru aceste posturi este necesara o experienta de doi ani pe un post similar si recomandari din partea angajatorilor anteriori.

Contractele se incheie pe o perioada de 3 – 9 luni, cu posibilitate de prelungire.

Angajarile se fac pe vasele de croaziera de pe fluviile din Europa, respectiv MS Avalon Affinity, MS Avalon Creativity, MS Avalon Scenery, MS Alemannia, Ms Britannia, MS Sound of Music, MS Fidelio, MS River Navigator, MS Olympia, MS Rembrant, MS Johannes Brahms.

Grecia este principala tara care ofera locuri de munca in domeniul turismului pentru romani, pe perioada verii.

De exemplu, te poti angaja ca barman sau ospatar in hoteluri si restaurante, pentru un salariu cuprins intre 800 si 1.000 de euro pe luna, la care se adauga cazarea si asigurarea medicala.

Candidatii trebuie sa aiba intre 18 si 35 de ani si sa cunoasca limba engleza (cunoasterea limbii grecesti constituie un avantaj).

Alte 200 de posturi sunt diponibile pentru personal in hotelurile din Grecia, cu salarii care se incadreaza intre 400 si 600 de euro. Posturile disponibile sunt pentru ospatar si ajutor de ospatar, bucatar si ajutor de bucatar.

Cei care vor sa se angajeze in agricultura sau in industria alimentara au la dispozitie 400 de oferte in Germania, cu salarii cuprinse intre 1.000 si 1.200 de euro. Locurile de munca presupun ambalarea si sortarea de legume si frunte in ferme sau procesarea carnii de pui in fabricile de profil.

Perioada contractelor de munca este cuprinsa intre 6 luni si un an, iar programul de lucru de 8 ore pe zi, dar se pot depasi si 10 ore in agricultura.

Angajatorul acorda doar asigurarea medicala, transportul, cazarea si masa fiind suportate de angajati. Se pot inscrie pentru un job atat femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 49 de ani, cat si barbati pana la 54 de ani.

De altfel, Germania este una dintre tarile europene care a scos la concurs in aceatsa perioada sute de mii de joburi, in conditiile in care se confrunta cu cea mai mare lipsa de personal din ultimii sase ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ideea de a oferi joburi pentru tineri in strainatate e foarte buna, beneficiaza de un schimb de experienta, pot afla mai multe despre traditiile acelor locuri. Ar fi bine insa ca si angajatorii romani sa ofere locuri le munca in tara.