Arta de a ingriji un bonsai. Felul in care este modelat urmareste recrearea unui peisaj minimalist

Bonsaiul provine din China, aparut pentru prima data cu mii de ani in urma. Exista doua tipuri de bonsai: tropicali si de climat temperat. Ficusul, serissa sau bougainvillea, sunt bonsaii care fac parte din tipul celor tropicali. Ei nu sunt capabili sa se adapteze la temperaturi scazute.

In acest caz este obligatorie protejarea lor impotriva frigului. Artarul, ienuparul sunt bonsaii de climat temperat, sunt rezistenti la temperaturi mai scazute. Totusi din cauza radacinilor ce se afla la suprafata pamantului au nevoie de o protectie pe perioada lunilor geroase.

Specialistii recomanda ca bonsaii sa fie amplasati in incaperi cat mai luminoase, aproape de o fereastra pentru a avea lumina naturala aproape. Este indicat, pentru ca ei sa creasca cat mai frumosi si sanatosi, sa stea cam cinci ore pe zi in bataia luminii soarelui.

In perioada lunilor de vara este recomandat ca planta saa stea afara, insa departe de razele solare atunci cand sunt zile caniculare.

O udare corecta – cheia succesului in arta cresterii bonsailor

Udarea excesiva, dar si lipsa ei, pot duce la uscarea plantei. In procesul de udare trebuie sa se tina cont de specie, de varsta si de anotimp. Cantitatea difera foarte mult de marimea copacului si de cea a ghiveciului. Bonsaiul poate avea nevoie de una sau chiar doua udari usoare pe zi, in functie de temperatura la care este supus.

Cand temperaturile depasesc 32 de grade, solul bonsaiului nu trebuie sa fie niciodata uscat. Atunci cand bonsaiul are nevoie de apa, are nevoie de o cantitate suficienta pentru a umezi tot solul. Exista si crescatori de bonsai care uda copacul prin scufundare. Mai exact, acestia tin ghiveciul cu bonsai scufundat in apa pentru o anumita perioada de timp. Acesta modalitate de udare nu este recomandata persoanelor care nu au experienta in ingrijirea bonsailor.

Tunderea bonsailor

Tunderea bonsailor se face in patru situatii: pentru a elimina o ramura nedorita, pentru a intretine o forma deja realizata, pentru a crea o forma sau pentru a favoriza aparitia de noi muguri.

In primul caz trebuie taiate ramurile cat mai aproape de trunchi posibil. Aceasta operatiune se executa primavara, cand vegetatia este activa si cicatrizarea poate sa inceapa imediat. Directia taieturii trebuie sa fie paralela cu cea a trunchiului.

In cel de-al doilea caz, tunderea de intretinere, se va realiza in intervalul de timp cuprins intre sfarsitul primaverii si mijlocul verii.

In cel de-al treilea caz, daca se intampla ca o zona din copacel sa fie lipsita de frunze, iar acest lucru strica armonia generala a lui, fie se va lega o ramura in pozitia respectiva, ca apoi sa fie tunsa si ramificata, fie se va porni divizarea de la o ramura deja existenta. Operatiunea poate avea loc de-a lungul sezonului de crestere.

In ultimul caz, pentru a favoriza aparitia de noi muguri, cel mai bun moment pentru acest procedeu este vara, atunci cand arborele este in plina crestere.

In cateva saptamani de la eliminarea partii din ramura, zona se va umple de noi muguri ce se vor dezvolta in crengute.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.