Apa, intre sanatate si necesitate. Afla ce tip de apa este cel mai sanatos pentru organismul nostru si cum se bea apa!

Se stie deja ca apa este fundamentul vietii, dar si un izvor de sanatate si frumusete. Putini cunoastem insa adevaratele beneficii ale apei, atat pentru organism, cat si pentru aspectul nostru.

Apa elimina toxinele, ajuta la procesul de digestie si absorbtie a hranei, precum si la transportul nutrientilor in fiecare tesut si celula a organismului, dar si la racirea acestuia. In plus, ne hidrateaza organismul si il pastreaza sanatos.

Tocmai de aceea medicii ne recomanda sa bem trei-patru litri de apa pe zi sau, ca o regula simpla, pentru fiecare 18 kilograme din greutatea fiecaruia, un litru de apa. 75 la suta din greutatea corpului nostru contine apa si 70 la suta din muschi sunt formati din apa. Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca o reducere cu 5 la suta a cantitatii de fluide ne poate scadea energia cu pana la 30 la suta. Putini stim ca daca fluidele din organism scad sub 15 la suta, poate aparea moartea.

Beneficiile consumului apei

Dar cu ce ne ajuta de fapt daca consumam cate sapte sau opt pahare de apa in fiecare zi? in primul rand, eliminam toxinele din organism. Apoi putem spune ca ne imbunatatim considerabil metabolismul si chiar putem reduce greutatea, pentru ca de indata ce organismul e hidratat, scade si pofta de mancare. Daca avem probleme cu inima, trebuie sa stim din start ca daca bem apa ne diminuam riscul atacului de cord. Consumul apei mai diminueaza si riscul de cancer la colon, dar si pe cel de cancer la san.

Apa proaspata si de buna calitate ne ofera energie din abundenta si ne scapa de deshidratare, care in cele mai multe cazuri ne da dureri de cap, ne oboseste mintea si organismul si chiar ne poate duce la depresie. Pielea poate fi mentinuta sanatoasa cu ajutorul apei. Problemele de piele – acneea, uscarea pielii sau eczima – tind sa dispara pe masura ce corpul este hidratat. Toxinele din organism ne imbatranesc, insa apa alcalina este bogata in antioxidanti care pot incetini imbatranirea.

PH si alcalinitate

Se cunosc putine despre apa in sine. Multi credem ca PH-ul este cel mai important, mai ales atunci cand vine vorba despre apa alcalina. PH-ul indica, de fapt, cat este de acida apa, deoarece exprima concentratia de ioni de hidrogen din lichid. Pe de alta parte, alcalinitatea se refera la capacitatea de a rezista unei schimbari neasteptate a PH-ului. I se mai spune si capacitate de tamponare.

Alcalinitatea masoara concentratiile de bicarbonat, carbonat si hidroxid. Alcalinitatea medie descurajeaza dezvoltarea bacteriilor, in timp ce mediul acid favorizeaza aparitia acestora. in consecinta, pentru a ne mentine sanatosi trebuie sa consumam apa alcalina, nu o apa cu multi acizi. Exista o sumedenie de site-uri de specialitate, realizate chiar de medici si reprezentanti ai clinicilor medicale, care ne incurajeaza sa bem apa, nu sucuri acidulate, pentru ca bauturile racoritoare sunt foarte acide si, prin urmare, foarte nocive.

Cum se bea apa!

Exista si cateva trucuri pentru consumul apei intr-un mod cat mai sanatos. Florentina Opris, ambasador BIO, promoveaza stilul de viata sanatos de cand se stie. De sapte ani are si o emisiune TV. Florentina Opris ne recomanda sa bem un pahar de apa pe stomacul gol. Daca este baut imediat ce ne trezim, ne ajuta sa eliminam toxinele acumulate peste noapte.

”Mai putem bea un pahar cu o jumatate de ora inainte de a manca pentru a favoriza digestia. Un pahar de apa inainte de a merge la dus ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la eliminarea de substante daunatoare prin porii pielii. In plus, un pahar de apa baut intre mese reduce senzatia de foame si hidrateaza corpul”, explica Florentina.

Trucurile oferite de aceasta nu se opresc aici. Potrivit banatencei, un pahar de apa consumat inaintea unei intalniri importante relaxeaza si calmeaza psihicul. Un alt pahar de apa consumat intre micul dejun si pranz are efect anti-imbatranire si de prevenire a imbolnavirii, iar un pahar de apa baut inainte de culcare ajuta la evitarea unui atac de cord sau a unui atac cerebral.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.