Se vede luminita de la capatul tunelului in Castelul Huniade din Timisoara. Ce primeste in acest an de la Institutul National de Patrimoniu

TIMISOARA. Castelul Huniade, cea mai veche cladire din Timisoara, isi asteapta, rabdatoare, ca un batran intelept, zilele in care va reveni la viata, zilele in care isi va redeschide portile pentru a primi vizitatorii curiosi de istoria orasului, istoria Banatului si nu numai.

CITESTE SI: De rasul curcilor. Reabilitam Castelul Huniade din Timisoara de 13 ani si nu e gata. Lui Carol Robert de Anjou i-au trebuit doar 7 sa-l ridice. Consiliul Judetean are acum o noua strategie pentru renovare

Anii au trecut si Consiliul Judetean Timis, cel care are acest obiectiv sub ”aripa” sa, se tot chinuie sa gaseasca o sursa de finantare pentru a ‘reinvia’ acest castel din inima orasului. In acest mandat au fost, in sfarsit, identificati banii necesari, la Institutul National al Patrimoniului. Pana la accesarea lor, mai e de lucru la documente.

Proiectul este obligatia Institutului National de Patrimoniu. Ei au avansat licitatia pentru realizarea proiectului. Este in evaluare oferta depusa si speram cat mai repede sa avem proiectant pentru documentatie. Apoi Institutul National de Patrimoniu va inainta documentaria catre CJT. Am observat o posibilitate interesanta pe urmat, un ciclu de finantare. Ei ne-au dat posibilitatea sa obtinem fonduri europene ce depasesc 5 milionae de euro pentru reabilitarea cladirilor de patrimoniu, ceea ce ne da incerdere ca vom gasi finantare. Cand se va deschide axa de finantare pe patrimoniu cultural vom depune cererea de finantare pentru executia ramasa pentru restul de castel si pentru deschiderea lui spre public”, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis. in prima sa audienta online pe Facebook, sustinuta joi seara

Practic, anul acesta ar urma sa avem documentatia si conceptul restaurarii, respectiv al redarii in functiune a Castelului Huniade, pus la dispozitie de Institutul National de Patrimoniu.

Lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Banii pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati de zid.

Pentru aceasta a fost necesara refacerea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele intr-un depozit, la Giroc.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Zis și facut primul pas, iar INP a demarat licitatia pentru documentatia necesara, licitatie care inca nu s-a finalizat.

Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii celei mai vechi cladiri din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara, inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. citez: Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Oare mai e nevoie de comentarii la atata dispret pentru propriul oras?! Asa s-a intamplat cu Gara de Nord, cu reabilitarea CDLoga, cu salile de sport, cu vaporasele….doar orgolii , incompetenta si studii facute si refacute cu rezultat nul

  2. 0 e un compliment pentru toti cei ce si-au pus semnatura pe mizeria asta de reabilitare.
    BHA RUSINE, MORONILOR, RUSINE !!! reabilitarea dureaza mai mult decat constructia castelului in 1200 toamna. in buricul targului aveti o bijuterie de patrimoniu si va cacati pe ea. incompententa celor implicati in cretinitatea asta e nemarginita. ce kkt va trebuie sa il teminati 100% ( nu o aripa sau alte vrajeli ) ? bani ? aveti da-va drq. munitori care stiu ce fac? i-ati alungat pe toti. noaptea mintii ce s-a intamplat cu orasul asta dupa 89. auzi la ei asteapta dupa bani europeni…

  3. Îl mai crede cineva pe Dobra? Dar pe Robu?

  4. O rusine ce se intampla cu acest monument, o rusine pentru CJT si cine mai e responsabil.Vrem un primar al Timisoarei care gandeste si face, ne vrem orasul inapoi asa cum a fost.Cultura din acest oras a fost omorata de incapabili, tigani, manele si exilul oltenilor.

  5. Problema este ca, regele Carol Robert a ridicat un Castel ceva mai mic, accesand fonduri externe (Europene) si la constructie au lucrat muncitori din strainatate! Asa ca nu va pripiti cu parerile si concluziile. Ne mai vorbind ca si d.na A.G. s-a interesat de problema! (mai demult)