Alfred Simonis are solutia pentru construirea noului stadion de la Timisoara, chiar daca guvernul vrea sa-l amane: Orice alt scenariu cu exceptia astuia nu inseamna decat rea vointa

TIMIȘOARA. O cofinanțare de 20 la sută din partea Consiliului Județean Timiș este soluția pentru că proiectul noului Stadion Dan Păltinișanu să meargă mai departe, în ciuda Guvernului care vrea să-l pună pe pauză.

CITESTE SI: Dan Alexa, noul antrenor al Poli Timisoara. Alfred Simonis: Contractul va fi semnat in urmatoarele zile. Obiectivul: Promovarea in Liga 2 de fotbal

Președintele CJT Alfred Simonis îi propune lui Ilie Bolojan noi criterii de analiză în privința opririi investițiilor majore.

Am ascultat multe declarații ale premierului, vicepremierilor și miniștrilor implicați în acest proiecte de infrastructură, am avut discuții și cu primul ministru Ilie Bolojan, și cu ministrul Dezvoltării și cu alți miniștri din cabinetul Bolojan pe acest subiect. Suntem la curent nevoia acestui Guvern de a restructura cheltuielile. Vreau să spun că am ascultat și criteriile pe care premierul Bolojan le-a cerut pentru a fi construite stadioane, iar unul dintre acestea este acela de a avea o echipă de fotbal. I-am spusa premierului că o echipă nu poate exista în prima ligă fără o bază sportivă, fără un stadion și că Poli Timișoara esteun brand pe cale să renască, un brand la care ne-am implicat atât noi, cât și Primăria, și care în scurt timp va avea o echipă în prima ligă fotbalistică și e cu atât mai important să avem un stadion construit

Un al doilea criteriu la care a făcut referire premierul Bolojan era cofinanțarea pe care autoritățile locale o pot pune pentru un asemenea proiect. I-am sugerat premierului 2 noi criterii, poate mai importante, și anume sumele cu care fiecare localitate, judet, contribuie în fiecare an la bugetul statului, în ultimii 35 de ani, pentru că este foarte important ca atunci când contribui cu foarte mulți bani, iar Timișul e județul care contribuie cu cei mai mulți bani, raportat la 35 de ani în România, cu excepția capitalei, evident, și a regiunii București-Ilfov, următorul județ care a contribuit cu cele mai mari sume în ultimii 35 de ani este Timișul. Evident că ar trebui să conteze si acest criteriu.

Și am mai sugerat un criteriu, nivelul de investiții guvernamentale în fiecare județ dintre cele care încă au nevoie de această infrastructură. Adică, dacă există județe în care s-au făcut stadioane, săli polivalente, centuri suspendate, autostrăzi peste autostrăzi, și eu știu câte bazine olimpice, și altele în care nu s-a făcut niciunul dintre ele, cum este cazul Timișului, care nu a beneficiat de nicio investiție guvernamentală în ultimii 35 de ani, niciuna. Niciun parc, niciun bazin de înot, nicio sală polivalentă mică sau mare, nu mai vorbesc despre stadion, nicio investiție guvenramentală nu a fost finanțată în județul Timiș, și atunci când trebuie să prioritizezi, să dai la o parte județele care au beneficiat în ultimii 35 de ani de foarte mulți bani.
I-am spus premierului ca in ultimii 35 de ani Timișoara și Timișul au contribuit pentru sălile polivalente și stadioanele de la Oradea, Cluj, Constanța, Craiova și de la alte localități din România, cu banii cu care am contribuit în fiecare an și care nu s-au întors niciodată în Timiș. Și acesta este un criteriu extrem de important la care țin extrem de mult„, a precizat Alfred Simonis, presedintele Consiliului Judetean Timis.

In sedinta de Consiliu Judetean de miercuri a fost asumata cofinanțarea de 20% din investiția noului stadion al Timișoarei.

Lucrările de proiectare și de execuție care se vor derula pe parcursul anului 2026, să fie finanțate exclusiv din acești 20%, care sunt cu siguranță peste 100 de milioane de lei, să fie finanțate exclusiv din acest buget, astfel încât respectăm și această dorință a Guvernului de a suspenda cheltuielile pe anul 2026.
Ba, mai mult, vreau sa fac un calendar. După ce se va termina litigiul între societățile care concurează pentru construirea nouluio stadion, estimăm undeva septembrie-octombrie, până se vor da hotărâri de Guvern și tot ce e necesar se face noiembrie. 8 luni vom avea termen de proiectare a noului stadion, deci probabil că anul viitor in iunie, iulie august vor incepe efectiv lucrarile, finanțate prima parte din banii judetului Timis. Nu doar că respectăm dorința Guvernului să înceapă investiția undeva în vara lui 2026, practic primele sume pe care Guvernul va trebuii să le investească în stadionul Timișoarei vor fi undeva în primăvara lui 2027, deci cu 6-8 luni peste termenul până la care Guvernul dorește să asume această investiție.

Prin urmare, în acest moment nu mai există niciun motiv pentru care Guvernul, atunci când va emite această ordonanță de urgență să nu prevadă o excepție pentru autoritățile locale care doresc să înceapă pe banii lor. Orice alt scenariu cu excepția ăstuia nu înseamnă decât rea voință din partea Guvernului„, a mai spus Alfred Simonis.

Liderul CJ Timiș a mai precizat că legea prevede clar că atunci când se demolează un stadion în România, în loc trebuie construit un alt stadion sau o baza sportivă.

Și nu vom accepta ca Timișoara și Timișul, e adevărat că suntem singuri în această bătălie, am mai spus-o și cu alte ocazii, mi-ar fi plăcut ca și alți decidenți locali să ia aceeași poziție în ceea ce privește investițiile importante din Timiș și nu e doar un exemplu stadionul, sunt și altele, dar nu voi accepta un tratament sfidător la adresa Timișului și al Timișoirei doar pentru că nu se dorește, pentru că argumentele nu mai există în acest moment, în măsura în care noi preluăm prima parte a investiției și transferăm responsabilitatea la Guvern de abia din primăvara lui 2027, cel mai târziu, deci cu 6-8 luni, cum vă spuneam, peste perioada în care Guvernul ar dori să înceapă această execuție. Nu vă mai spun și faptul că suntem aproape gata cu demolarea stadionului. Am cheltuit 10-15 milioane de lei cu demolarea stadiumului, având la bază aprobarea indicatorilor, licitația declanșată de Guvernul României și toate procedurile aprobate pentru a construi noul stadion.

Este ilegal să demolezi o bază sportivă dacă nu o construiești alta în loc. Prin urmare, Guvernul României, având în vedere aceste condiții, are obligația să permită Consiliului Județean, Companiei Naționale de Inveții, să înceapă această lucrare din banii autorităților locale din județul Timiș, urmând ca după aceea să preia… continuarea acestor lucrări„, a mai spus Alfred Simonis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bolo face parte din Grupul de la Cluj (axa Oradea-Cluj) si va trage sforile ca resursele sa mearga la ei, nu la concurentul lor direct, axa Timisoara-Arad. Nimic nou.

  2. „Mon chere” esti un idiot !
    Bai netotue tu te ghidezi dupa proverbul:
    ~ Apuca-te tu numai de f…t ca iti voi trimite eu femeia mai tarziu~
    Asa si cu stadionul tau draga … Nu stiai daca vei putea pune ceva in loc, cand, sau cum, insa l-ai demolat pe cel vechi si acuma stai cu ochii in soare.
    Sunteti complet incapabili sa faceti ceva de magnitudinea unui stadion. Clar.

    • Sigur că da. Adunătură de șmecheri impotenți din toate punctele de vedere. Nu sunt in stare de nimic. Nu pot nimic dar nimic. Toată ziua caută validare pe net și atît.
      Ne mai mirăm că 65% (declarativ) din populație îl regreta pe Ceaușescu ?

  3. Mai Alfred, dar cheama-l pe bossu Grindeanu ca stie el cum se lucreaza cu banii. Tomai ce GRINDEANU A PIERDUT MILIARDE DE EURO pentru finantarea autostrazii Moldovei. Face el rost de bani. Nu-i problema.