Presedintele CJ Timis critica dur decizia Guvernului de a suspenda banii de la bugetul national pentru autoritatile locale prin Anghel Saligny: Aceste economii sunt facute haotic, birocratic, in spatele unui birou. Se vor pierde si fonduri europene

TIMIȘOARA. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a criticat decizia Guvernului de a suspenda fondurile din Programul Național ”Anghel Saligny” pentru autoritățile locale și județene și a arătat că una din consecințe este pierderea de bani europeni. Mai mult, Simonis spune că oprirea unor proiecte deja începute înseamnă costuri mai ridicate atunci când acestea vor fi reluate, astfel că decizia premierului Ilie Bolojan este una haotică, luată în spatele unui birou.

CITESTE SI: Dan Alexa, noul antrenor al Poli Timisoara. Alfred Simonis: Contractul va fi semnat in urmatoarele zile. Obiectivul: Promovarea in Liga 2 de fotbal

Consiliul Județean Timiș are cinci proiecte cu finanțare prin Programul Național ”Anghel Saligny”, toate pentru construirea sau repararea unor drumuri, însă niciunul nu esre în stadiul de realizare de 80 la sută, pentru a putea continua, conform noilor prevederi.

Vreau să vă spun că în ceea ce privește proiectele pe Anghel Saligny sunt cinci în acest moment în diferite stadii de derulare. Niciunul nu este peste 80% astfel încât să poată continua. Niciunul. Așa le-am moștenit, am mișcat cât de repede am putut, dar n-am ajuns cu niciunul la 80%. Prin urmare, toate aceste cinci proiecte ar trebui suspendate pe baza acestei hotărâri a Guvernului României”, a anunțat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

Simonis spune că înțelege nevoia de eficientizare a cheltuielilor, însă aceste economii anunțate de premierul Ilie Bolojan sunt haotice, făcute din birou, fără o evaluare reală, în teren.

Vreau să vă spun că înțeleg nevoia de a eficientiza cheltuielile, de a restructura cheltuieli, de a colecta mai bine banii la stat, de a prioritiza aceste investiții și mai ales de a elimina sinecurile și pensiile speciale nesimțite. Dar aceste economii, să știți că sunt făcute haotic, birocratic, în spatele unui birou, fără să te uiți în teren la fiecare situație în parte, luată o decizie otova, așa, se aplică pe tot unitar. Să știții că nu așa se face economie. Ba dimpotrivă. Dacă în ceea ce privește clădirile, care sunt deja acoperite, acestea pot fi suspendate un an de zile pentru că nu se întâmplă nimic. Dacă în cea ce privește lucrările care n-au început, pot fi suspendate, mă rog, poate fi amânată începerea acestora cu 12 luni, pentru că nu se întâmplă nimic. Dar acolo unde ai făcut șansuri pentru canalizare, pentru apă, pentru rețele de gaze, unde ai pus piatra pentru a turna următorul, primul strat de asfalt, suspendarea cu 12 luni a acestor programe înseamnă că practic o iei de la zero după 12 luni.

Aproape toate investițiile făcute în acești ani de zile sunt aruncate la gunoi, dacă nu sunt conservate într-un fel. Țeava băgată într-un canal, șanțul neacoperit, nefiind racordată la un sistem de canalizare, nu face decât să nu mai găsești nimic acolo peste un an de zile. Nu mai spun faptul că societățile care au contracte cu primăriile, cu consiliile județene, pentru a executa aceste lucrări, vor da în judecată autoritățile și vor câștiga și finanțarea proiectului și penalități anii viitori”, spune Simonis.

Președintele CJ Timiș a arătat că întârzierea lucrărilor de infrastructură înseamnă și o adâncire între rulal și urban. Mai mult, Simonis a mai spus că odată cu creșterea taxelor, România a încetinit motorul economiei.

Nu facem decât să adâncim decalaje între rural și urban prin această decizie, nu facem decât să cheltuim mai mulți bani anii viitori pentru a continua aceste investiții. Vom aduce subdezvoltare, după ce am crescut taxele. Dupå ce Guvernul României a crescut taxele în România a încetinit motorul economiei. Oprirea investițiilor, haotic, nu face decât să oprească și al doilea motor, dacă doriți, al economiei românești. Atât de necesar acest motor să funcționeze pentru a putea ieși cu România din această situație. Repet, înțelegem nevoia și constrângerile bugetare. Cred că pot fi anumite investiții suspendate, unele amânate. Cred că trebuie să umblăm mai mult la sinecuri, , la pensii nesimțite, la indemnizații absurde, la companii de stat care au pierderi și mai puțin la investiții, așa cum vă spuneam. Noi am făcut disponibilizări și am fărut reformă la județul Timiș, la Consiliul Județean, dar nu am făut reformă în timp ce am oprit investițiile”, a spus Simonis.

Liderul CJT a mai subliniat că odată cu oprirea finanțării din partea Guvernului României se vor pierde și fonduri europene. Iar sumele nu sunt deloc mici.

Am făcut reformă tocmai pentru a avea bani de investiții, tocmai pentru a duce noi investiții și a implementa noi investiții în județ. Vă spun de asemenea că există în Timiș, probabil în toată țara, proiecte din fonduri europene interconectate, conectate cu finanțări pe programul Anghel Saligny.

Consiliul județean Timiș are un drum, se numește drumul județean 684, de la Luncani până la Caraș-Severin, are lotul 1 și lotul 2 finanțate prin fonduri europene, pe ADR Vest, 50 de milioane de euro. Acest drum este conectat cu un alt drum, în valoare de 29 de milioane, continuarea acestui drum este un program pe Anghel Saligny, finanțare de 29 de millioane de lei, în faza de licitație, urma să-l publicăm la licitația. Nefinalizarea tronsonului pe Saligny atrage după sine și pierderea finanțării de 50 de milioane de euro pentru celălalt proiect european. Sunt localități în Timiș care au rețele de apă și de canalizare pe PNRR, deci fonduri europene, care sunt și ele conectate cu rețelele de apă și canal pe Anghel Saligny.

Pierderea finanțării, suspendarea finanțării pe Anghel Salingy aduce după sine pierderea finanțării pe PNRR. (…) Să ne reamintim faptul că avem un guvern de coaliție, că partidul primului ministru are 15% în Parlament, în jur de 15% în Parlament și când ai un astfel de guvern e foarte bine să te consulți cu partenerii de coalițiie și decizie să fie luate, dacă nu în consez, măcar într-o majoritate”, a mai completat Simonis.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. A3 & ko mai dau signal pi sat ? A trecut timpu

  2. OH NU, nu se poate sa mai furam din fondurile alea!
    Pai ba baiatule, da’ fondurile alea europene, de nu se pot fura, alea ce-au de nu le folosim!? A?

    • Mah kkt bolnav afla ca se poate fura de ori unde ..dar deocamdata statul va va executa pe voi Slugile

    • @mumulenka, tu ai si citit ce zice baiatul asta? Ca sa vezi cata drepate are? Intelegi tu ceva din articolul asta si din explicatii?? Iara isi dau cu parerea toti habarnistii analfabeti functional

  3. Are dreptate.

  4. Apropo, Simonis e intr-un partid aflat la guvernare, nu?🤡🤡

  5. Simonis este si a fost intr-un partid aflat la guvernare? A fost chiar al 3-lea om in stat ? Oare de ce s-au pierdut 6, 5 miliarde de euro din PNRR? Se zice ca cu acesti bani se puteau face 1100 km de autostrada. Oare ce zice Grindeanu de asta? Nimic! Ba chiar minte! Zice ca nu s-au pierdut.Un ONG a facut un spital în București, cu bani din donații, in valoare de 53 milioane de euro. Alexandru Rafila, fiul unui securist ce fugarea țăranii din județul Arad pentru ca nu intrau in colectiv- unii zic ca i-a impuscat pe cativa, cate spitale a facut? Niciunul! S-au pierdut banii. Mai bine se vor imprumuta, dacă nu depășesc procentul de deficit impus, cu dobanzi de peste 7,5- 8%.

  6. Simonis, e ceva de capul tau, dar schimba partidul daca vrei sa te ia lumea si in serios macar uneori.

  7. Domnul asta, ca mulți alti politicieni, „ascund” bani în canalizari, apa, gaze și drumuri in tot felul de localitatati. E normal ca astea fiind răsfirate se pot ” ascunde” multe miliarde de lei. Domnul asta si altii nu se gândesc decat la ce pot „ascunde” , nu si la eficienta/justețea alocării acestor bani. Pai ei habar n-au ca in decuts de cel.mult 30 de ani multe localități dispar, asa cum au dispărut deja multe. Apoi sub 2000 de locuitori aceste sate nu sunt eligibile. Nu se justifica investiția, cel puțin dpv al UE. Degeaba ii duci apa pana în curte ca baie nu are. Degeaba faci canalul ca wc e tot în curte. Pentru ca sunt oameni batrani- cate unul in fiecare casa- si nu-si piermit investiția. Exemplu comuna Traian Vuia, care culmea nici nu-si are sediul în Traian Vuia, ci in Susani, contine 6 sate. Niciunul nu are peste 500 locuitori. Toate sase abia depășesc 2000 locuitori.

    • Resedinta comunei Traian Vuia este in satul Sudrias.

      • Multzam. Referitor la ce articol?

  8. Se laudă Simonis ca are 20% din bani pentru stadion și vrea să înceapă lucrările pe banii respectivi. Dacă e așa, atunci poate opta să continue unele proiecte ca să nu se piardă progresul actual, dar probabil că nu se vrea.