Cercetatorii au decis: te simti bine la lucru, traiesti mai mult!

Un studiu efectuat la Universitatea din Tel Aviv (Israel) a dus la concluzia ca persoanele aflate in bune relatii cu colegii de serviciu isi reduc simtitor riscurile unui deces intr-o perioada de 20 de ani daca, in tot acest timp, la locul de munca a domnit armonia, bazata pe simpatia reciproca.

Studiul, publicat in numarul din mai al revistei Health Psychology, si citat de femina.cha fost efectuat prin testarea unui numar de 820 persoane adulte din Israel, din diferite sectoare de activitate: financiar, asigurari, industria de confectii.

Cei mai multi lucreaza, in medie, 8.8 ore pe zi, iar studiul, pentru a putea ajunge la rezultate concludente, a fost efectuat de-a lungul unei lungi perioade de testare, cuprinsa intre anii 1988 si 2008. Autorii studiului au stabilit ca cea mai buna corelare in ceea ce priveste relatiile dintre colegi si impactul favorabil al acestora asupra sanatatii se intalneste la persoane cu varste cuprinse intre 38 si 43 de ani.

Este varsta maturitatii biologice, dar si intelectuale, cand suportul social si gradul de integrare se manifesta cu maximum de intensitate, devenind indicatori reprezentativi, care pot jalona riscurile mortalitatii.

Nu te uzeaza sefii cat te uzeaza colegii

Studiul nu exclude nici conotatiile ierarhice si atrage atentia asupra faptului ca impactul relatiilor cu patronul ori seful sunt mai putin importante asupra sanatatii decat impactul relatiilor permanente cu colegii.

Asemenea studii s-au mai intreprins si cu alte ocazii, autorii constatand de fiecare data ca relatiile cu patronul, chiar daca ajung la o intensitate greu de suportat, sunt de scurta durata si, prin urmare, afecteaza sanatatea mai putin decat relatiile cu colegii, permanente si resimtite in fiecare clipa.

Pe de alta parte, un alt studiu, publicat in luna aprilie, duce la concluzia certa ca zilele prelungite de lucru (orele suplimentare) cresc simtitor riscul afectiunilor cardiace.

S-a constatat prin studiu ca persoanele care au o munca obositoare si slab remunerata sunt mai expuse afectiunilor cerebrale decat somerii, de exemplu.

Pentru a nu ramane numai la consideratii teoretice, autorii studiului ofera cateva sfaturi simple, menite sa creeze acea buna ambianta de care are nevoie sanatatea noastra, pentru ca sa ne simtim bine la serviciu:

Cateva trucuri pentru buna dispozitie

– Cand intri dimineata la birou, saluta vesela pe toata lumea. Este uimitor cum acest mic gest de curtoazie poate dezgheta rapid o atmosfera glaciala.

– Invata sa-ti intrebi colegii despre preocuparile lor. Nu-ti inchipui cat de incantator este pentru colega ta sa auda ca te intereseaza cum a fost aniversarea ei, ce rochie a avut sau cum o ajuta ceaiul de menta in caz de indispozitie.

– Fii interesata de preocuparile colegelor. Daca asculti muzica preferata de ele, daca privesti acelasi serial TV, daca faci acelasi fel de budinca, vor fi incantate ca aveti ceva in comun.

– Accepta sa gusti o gluma, chiar daca nu-ti place. Nu-ti inchipui cat il incanta pe altul ca i-ai gustat gluma si l-ai considerat spiritual, ceea ce poate nici nu i se intampla prea des.

– Cere parerea colegilor tai, chiar daca n-ai nevoie. Este de neimaginat ce incantati se simt unii crezand ca parerea lor ar interesa pe cineva.

– Fereste-te sa asculti barfe. E suficient sa auzi una ca sa se afle toata lumea ca ai ascultat-o. Decat sa le asculti, mai bine schimba repede vorba sau adu-ti aminte ca ai de dat un telefon.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.