10 mistere pe care stiinta nu le poate explica

Stiinta are inca multe mistere imposibil de rezolvat, unele dintre acestea fiind deseori aduse in atentia publicului si a expertilor, in speranta ca se va gasi in cele din urma o explicatie.

De multe ori, savantii nu reusesc sa afle raspunsurile la intrebarile pe care si le pun, dar acest lucru nu reprezinta o problema, dimpotriva, tocmai asta este esenta cercetarii. Iata 10 intrebari la care oamenii de stiinta nu au reusit sa dea un raspuns:

1. De ce exista mai multa materie decat antimaterie?
Antimateria este opusul materiei, cand cele doua se intalnesc ar trebui sa se anihileze reciproc fara a lasa nimic in urma, iar acest fenomen ar fi trebuit sa se produca la scurt timp dupa aparitia Universului, cand s-au format materia si antimateria.

Dar, daca acest lucru s-ar fi intamplat conform calculelor oamenilor de stiinta, atunci nu ar mai fi existat destula materie care sa formeze galaxiile, stelele si planetele.

Astfel, fizicienii incearca sa afle de ce ramas asa de multa materie in Univers. Una din explicatii invoca existenta mesonilor, particule subatomice instabile, care exista foarte putin timp (cateva microsecunde) si care sunt compuse dintr-un quark si un antiquark.

2. Unde a disparut litiul-7?
La scurt timp dupa aparitia Universului, cand temperatura era extrem de ridicata, s-au sintetizat in cantitati uriase izotopi de hidrogen, heliu si litiu-7. in timp ce hidrogenul si heliul sunt si acum prezente din abundenta, izotopul litiu-7 pare sa fi disparut in mare parte, in prezent fiind identificata doar o treime din procentul estimat de cercetatori.

Fenomenul a fost observat prima data acum 30 de ani, de Monique si Francois Spite de la Observatorul din Paris. De atunci, savantii cauta sa afle de ce acest element chimic pare sa nu respecte modelul formarii Universului, fiind detectat intr-o cantitate mai mica decat ar fi trebuit, conform calculelor.

Exista mai multe teorii care incearca sa explice unde se afla litiul-7 disparut. Astfel, izotopul s-ar putea afla in miezul stelelor, iar instrumentele noastre actuale nu il pot detecta.

3. De ce dormim?
Cercetatorii au aflat de mult ca oamenii au un ritm circadian, care le regleaza perioadele de somn si de veghe si le impune un anumit program de odihna, dar nu stiu de ce se intampla asta.

Exista unele organisme care nu au deloc nevoie de somn, dar oamenii nu pot trai altfel. In timpul somnului tesuturile se regenereaza mai repede, iar oamenii isi petrec o treime din viata dormind.

Tot in timpul somnului organismul nostru elibereaza hormonul de crestere, care este esential mai ales pentru dezvoltarea normala a copiilor.

Si psihicul se regenereaza in acest interval de odihna, iar creierul este extrem de activ chiar si atunci cand visam. Si visele sunt inca un mare mister, dar cercetatorii cred ca ele sunt un mecanism prin care creierul reorganizeaza informatia asimilata in timpul zilei si sterge detaliile inutile.

Lipsa somnului duce la scaderea energiei si afecteaza grav starea de spirit si performantele. Cand nu dorm suficient, oamenii devin iritabili, intoleranti, nu se pot concentra la munca si nu pot lucra eficient.

Orele de somn care sunt necesare unui adult variaza de la o persona la alta, dar medicii considera ca in medie oamenii au nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe noapte.

Daca omul are nevoie de 8 ore de somn intr-o zi, necesitatile altor specii difera foarte mult. Astfel, o pisica are nevoie de 12 ore de odihna, un piton de 18 ore, o oaie de numai 3,8 ore, iar o girafa de cel mult 2 ore.

4. Cum functioneaza gravitatia?
Dupa ce Newton a formulat teoria sa celebra privind gravitatia, savantii au inceput sa analizeze cu mare interes aceasta misterioasa forta, fara de care viata pe Terra nu ar exista. Gravitatia planetei noastre ne impiedica sa disparem in spatiu, forta de gravitatie a Lunii determina mareele, iar cea a Soarelui mentine stabila orbita planetei noastre.

Tot gravitatia determina orice obiect sa fie atras de un alt obiect, iar cu cat acesta este mai masiv, cu atat atractia va fi mai puternica.

Si totusi, cercetatorii mai au multe aspecte de lamurit in privinta gravitatiei. De ce atomii sunt in mare parte spatiu gol? Ce forta tine legati atomii, astfel ca ei sa poata forma materia?

In plus, daca forta de gravitatie ar fi mai puternica, Universul nu ar fi putut sa existe. Iata doar cateva intrebari la care fizicienii se straduiesc de ani de zile sa raspunda.

Citeste mai mult pe descopera.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.