Noutati :

TESZT Forte: in lumea exilatilor si a marginalilor

18 mai, 2016 - 12:26 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Spectaculoasa Trupa Forte din Budapesta, una dintre vedetele fiecarei editii a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, revine la Timisoara cu un nou spectacol al regizorului Horváth Csaba: ” Imparatia ta”. O piesa coplesitoare, despre exilatii istoriei: cei umiliti, schiloditi, oameni mici alungati catre marginea hartii, inspre periferiile societatii, cei care n-au primit niciodata vreo sansa.

Coproductie a Companiei Forte cu Trafó Casa Artelor Contemporane Budapesta, spectacolul ”Imparatia ta” va fi jucat in cadrul Festivalului de Teatru TESZT in 23 mai 2016, la ora 20, in Sala Mare a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timisoara. Reprezentatia se desfasoara in limba maghiara, cu supratitrare in romana si engleza.
„stie inca sa faca liniste intr-o carciuma”, a scris Bodor Ádám despre Tar Sándor, autor maghiar cu o soarta tragica, dar si cu o voce incredibil de autentica in ceea ce priveste adancurile vietii maghiare. Eroii sai sunt muncitori dispretuiti, care, toata viata lor, au contribuit la construirea asa-numitului socialism si care, pana la urma, raman totusi singuri, iar schimbarea de regim ii paralizeaza si ii ucide complet.

Kovago_Nagy_Imre_INK0987

 

Piesa lui Keresztury Tibor, un alt cunoscator al limbii invinsilor, prezinta cu mare empatie si mult umor aceasta istorie inconsolabila, o povestire dramatica si absurda. intamplari brutale se dizolva intr-o viziune poetica in spectacolul Trupei Forte, iar spectatorul este introdus in lumea marginalizatilor cu o forta imensa tipica acestei companii: energia lor creativa si mijloacele lor teatrale radicale ne fac sa devenim captivi in toate sensurile cuvantului.

Regizorul si coregraful Horváth Csaba şi-a infiintat propria companie, Forte, in 2005 la Budapesta. Perfomantele tinerilor actori si dansatori care alcatuiesc trupa Forte i-au adus acesteia o impresionanta recunoastere nationala şi internationala. Compania experimenteaza un limbaj teatral inovativ, care imbina teatrul de proza si cel de miscare/dans contemporan, avand la baza atat texte noi, cat si piese clasice, reinterpretate. Aceasta concept artistic este recunoscuta indeobste sub numele de teatru fizic.

A noua editie a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT, eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, se desfasoara in perioada 22-29 mai 2016 si aduce in Timisoara spectacole din zece tari: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Italia, Portugalia, Bosnia si Hertegovina, Belgia si Macedonia. Detalii despre toate spectacolele festivalului pot fi aflate pe www.teszt.ro.
Pentru spectacolele invitate, jucate in Sala Mare sau in sala de spectacole a Cercului Militar (Piata Libertatii), biletele au pretul de 30 de lei, respectiv 15 lei, cu reducere, si pot fi cumparate la Agentia Teatrului Maghiar (strada Alba Iulia).

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor