Ce putem refolosi in casa? Alimentele si obiectele aduc beneficii si economii. Zatul de la cafea are cel putin zece intrebuintari, de la produse cosmetice, la compost

Foarte multe dintre obiectele si alimentele pe care le consumam pot fi refolosite. Sub diverse forme le reciclam si le dam o noua intrebuintare. Printre acestea se numara sticla, hartia, aluminiul, asfaltul, fierul, textilele si plasticul. Ani de zile sunt desfasurate campanii de reciclare a obiectelor in in tari de pe tot cuprinsul lumii si nici Romania nu face exceptie.

Iata exemple de ce putem refolosi. Zatul de la cafea. Sunt cel putin zece intrebuintari ale acestuia odata cafeaua bauta si zatul lasat pe fundul ibricului. Unele persoane considera gramajoara de boabe de cafea pisate ca fiind un lucru nefolositor. Dar daca ar stii ele ce alternative ne ofera zatul de cafea, cu siguranta s-ar gandi de doua ori inainte sa-l arunce.

Cafeaua macinata si implicit zatul de cafea are mai multe utilizari decat aceea de a produce cafea lichida. in primul rand este materie pentru compost: zatul de cafea corespunde standardelor gradinarilor pentru material de compost. Zatul, amestecat in pamant, elibereaza nutrient, care imbogateste solul si il face mai acid. Atentie, zatul nu trebuie sa contina zahar, deci indulciti cafeaua dupa separarea de zat!

O a doua varianta a folosirii acestuia o reprezinta producerea unei solutii pentru ingrijirea animalelor de companie: amestecati zat de cafea cu apa si obtineti o solutie pentru ingrijirea animalelor de companie. Dupa cateva spalari, solutia va inmuia blana animalului, oferindu-i o stralucire frumoasa. Deodorant pentru frigider – depozitarea diferitelor tipuri de alimente in frigider poate produce un amestec neplacut de mirosuri. indepartati aceste mirosuri folosind un bol cu zat de cafea. Puneti recipientul in frigider, iar deodorantul pe baza de cafea va absorbi gradual aromele nedorite.

Cine are acasa o pisica, puteti sa o impiedicati sa urineze in gradina prin imprastierea unui amestec de zat de cafea si coji de portocale in zonele pe care doriti sa le protejati. Doamnele care tin la tenul lor, pot folosi zatul de cafea drept un bun exfoliant pentru piele: masarea pielii cu zat de cafea pare o gluma, dar in realitate este o idee foarte buna.

Extractul de cafea indeparteaza celulele moarte ale pielii, rezultatul fiind o piele mai frumoasa. O alta intrebuintare practica: deodorant pentru incaltaminte. incalcati regulile si puneti zat de cafea in pantofi. Nu va indeparta complet mirosul picioarelor, dar il va atenua pe cel al pantofilor. Daca doriti sa indepartati complet mirosul picioarelor, spalati-va pe picioare cu apa calduta si extract de cafea. Nu putea lipsi din crearea unei lotiuni pentru stralucirea parului. Banii cheltuiti la salonul de infrumusetare pot fi economisiti: spalati parul cu ce va ramane de la cafea si clatiti bine. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Zatul este si o buna solutie impotriva furnicilor – puteti evita micile insecte prin frecarea podelei sifonierului cu zat de cafea. intretinerea semineului este o alta metoda de folosire a zatului. Aruncati niste zat ud in semineu, iar acesta va tine praful la locul lui, reducand cantitatea ce se ridica la curatarea acestuia. O ultima intrebuintare este cea de colorant: daca veti combina extract de cafea cu apa fierbinte veti obtine o vopsea maro pentru textile, lucrari de arta sau alte intrebuintari.

Hartia poate fi folosita pentru crearea diverselor obiecte in casa, cum ar fi un toc pentru pixuri si creioane. in loc sa fie aruncata, poate fi dusa la centre de colectare, care o refolosesc.

Plasticul este un alt element ce nu trebuie aruncat. Pe langa o descompunere lunga in timp, sticlele sau obiectele din plastic pot fi transformate in obiecte decorative in locuinta, dar pot fi colectate si reciclate in centrele speciale. In cazul alimentelor, uleiul nu trebuie aruncat. El poate fi folosit. De la cosmetica la producerea de ulei de motor, uleiul poate avea mai multe intrebuintari. Fructele stricate pot fi folosite pentru compost, in gradina. Acelasi lucru se intampla si cu legumele carora le-a trecut vremea.

Iata si cateva solutii pe care le propun specialistii in reciclarea obiectelor si alimentelor din locuinta. Ei ne sfatuiesc sa avem trei cosuri de gunoi in casa: pentru plastic, pentru hartie si pentru gunoiul menajer; sa iesim mai des cu bicicleta; sa pastram cateva sacose cu care sa mergem la cumparaturi si nu sa cumparam pungi ori de cate ori iesim; reciclarea electrocasnicelor vechi, in loc de aruncarea lor; cumpararea ciocolatei si a dulciurilor vrac, intr-o pungulita de hartie care se poate recicla si nu in ambalaj s.a.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.