Ziua Nationala a Contabilului Roman: Contabilitatea criminalistica, un ‘must’ in ‘era’ smart accounting

Ziua Nationala a Contabilului Roman marcheaza recunoasterea valorii si importantei semnificative a profesiei contabile in dezvoltarea economica a Romaniei. In urma cu 102 ani, la 13 iulie 1921, prin Decret regal a fost reglementata, in Romania, profesia contabila si a fost infiintat organismul profesional cu atributii in gestionarea acesteia. Oamenii de stat ai acelor vremuri au inteles importanta aparitiei unui corp de profesionisti in ale cifrelor si legilor, care sa contribuie la asigurarea ordinii si sigurantei in lumea afacerilor, a securitatii in economia nationala.

Profesia contabila, pe plan global, s-a dovedit a fi o profesie esentiala, fundamentala in orice economie. Liber-profesionistii contabili – expertii contabili si contabilii autorizati – sunt gardienii integritatii financiare, asigurand ca informatiile financiar-contabile sunt precise, transparente si in conformitate cu reglementarile legale si normele internationale. Activitatea acestora este, de asemenea, esentiala in asigurarea unei bune gestionari financiare, furnizand informatii precise si relevante pentru luarea deciziilor, care sa asigure cresterea sustenabila a afacerilor si securitatea economica nationala.

Ziua Nationala a Contabilului Roman este, totodata, o oportunitate de a reflecta asupra evolutiei profesiei si a provocarilor cu care ne confruntam. Intr-o lume aflata in continua schimbare, este esential sa ramanem mereu actualizati si sa ne adaptam continuu. Transformarea digitala, modificarea paradigmei de creare a valorii, sustenabilitatea, distrugerea creativa, consolidarea globalizarii sunt dimensiuni pe care liber-profesionistii contabili trebuie sa le aiba in vedere in managementul schimbarii. Smart accounting for smart economy defineste procesul schimbarii pentru profesia noastra. Noua generatie a liber-profesionistilor contabili, pregatiti pentru pentru „era” smart accounting, are ca principal obiectiv asigurarea crearii de valoare adaugata si cresterea sustenabila a organizatiilor si, implicit, a economiei nationale. Iar un loc important in aceasta „era” il ocupa contabilitatea criminalistica, specializare careia ii dedicam tema evenimentului de astazi: Contabilitatea criminalistica: adevarul din spatele cifrelor. Discutiile se vor axa pe rolul esential al contabilitatii criminalistice, de a ajuta organizatiile sa navigheze in siguranta in mediul financiar-economic complex, incert si volatil de astazi, contribuind, astfel, la asigurarea securitatii afacerilor, a economiei„, transmit reprezentantii CECCAR.

Prin intermediul organismului profesional CECCAR, expertii contabili si contabilii autorizati sunt parte a unei comunitati profesionale de elita. CECCAR ofera cadrul institutional in care acestia sa continue sa se dezvolte si sa isi mentina competentele si etica profesionala la cel mai inalt nivel.

Ziua Nationala a Contabilului Roman este, totodata, despre antreprenori – principalii beneficiari ai serviciilor liber-profesionistilor contabili – si despre institutiile si autoritatile partenere. Dorim sa subliniem importanta colaborarii si schimbului de experienta cu mediul de afaceri, cu partenerii nostri institutionali, aceasta colaborare reprezentand o componenta vitala pentru succesul economic – cresterea economica sustenabila si incluziva. Colaborarea cu mediul de afaceri si cu partenerii institutionali faciliteaza o mai buna intelegere reciproca, cresterea profesionalismului si furnizeaza cadrul necesar pentru solutionarea problemelor comune si abordarea provocarilor din domeniul afacerilor, contabilitatii si finantelor. Ne exprimam convingerea ca aceasta colaborare se va extinde in viitor, in interes public, in scopul de a asigura un mediu de afaceri sanatos si durabil„, mai transmit reprezentantii CECCAR.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.