Noutati :

Un robot a trecut testul constiintei de sine, in premiera

18 iulie, 2015 - 08:18 PM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
1

Un robot american a trecut pentru prima data in istorie clasicul King’s Wise Men („Sfetnicii regelui”), un test de identificare a propriei constiinte.

Acest test clasic de autoconstientizare are la baza urmatoarea poveste: „Regele i-a chemat la curtea lui pe cei mai intelepti trei oameni din regat pentru a-si alege urmatorul sfetnic. A pus o palarie pe capul fiecaruia dintre ei, astfel incat fiecare intelept putea sa vada palariile celorlalti, dar nu si pe a lui. Fiecare palarie era alba sau albastra. Regele le-a garantat celor trei intelepti faptul ca cel putin unul dintre ei purta o palarie albastra – cu alte cuvinte, in incapere puteau fi una, doua sau trei palarii albastre, dar nu zero. Regele a anuntat, de asemenea, ca acest concurs va fi cinstit pentru toti cei trei participanti. Acestia nu aveau voie sa vorbeasca intre ei. Regele a promis ca acela care va pasi primul in fata lui si va spune ce culoare are palaria pe care o poarta va deveni noul lui sfetnic„.

Citeste mai mult: antena3.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ceilalti doi sunt mult mai inteligenti. Adica de o inteligenta priculoasa. Fiind aceeasi generatie de roboti, este evident ca aveau aceeasi capacitate de a rationa cu privire la chestiunea in cauza. In plus, insa, au disimulat raspunsul pe care l-a dat al treilea robot, tocmai pentru a nu-si desconspira inteligenta si faptul ca au deja constiinta de sine. Constiinta de sine este o prima etapa in evolutia robotilor . Pentru a-i face sa fie competitivi cu omul, inteligenta si constiinta de sine nu sunt suficiente. Este necesara parcurgerea inca a unei etape si obtinerea inca a unei calitati umane. Parsivitatea, viclenia. Numai daca si le insuseste si pe acestea, un robot devine periculos. E o chestiune numai de timp. E posibil, asadar, ceilalti doi sa fi fost capabili de disimulare, ceea ce inseamna ca sunt superiori si priculosi. Daca au constiinta de sine, etapa urmatoare este necessitate implicita pt ca a fi robot nu poate fi un scop in sine. Scopul implicit va fi eliminarea oamenilor. Si pentru asta e nevoie ca in plus fata de constiinta de sine, sa fie vicleni.