Noutati :

Tufe de trandafiri

27 ianuarie, 2011 - 11:02 AM
Autor: Dan Negru      
Categorie: OPINII
0

Exista un oras care era maturat dimineata doar cu tufe de trandafiri… Oras romanesc, candva… Ma mandresc ca Popa’s mi-e prieten, e onorant pentru mine sa-l cunosc de atatia ani… Invitatiile lui la Casa Alba, schimbul de scrisori cu Bush sau invitatia pe care i-a facut-o Papa Ioan Paul la Vatican, miile de evenimente culturale din lume in care a fost in prim-plan, au trecut mereu neobservate… Popa’s are si un mare defect: sta in banca lui si deseneaza, de cele mai multe ori, in strainatate. Nu se cearta cu nimeni, nu se bate, nu se maimutareste… Nimic din ce cautam noi, romanii, azi…
Cernauti e un oras din Nordul Bucovinei prin care trece Prutul, cu vreo 200.000 de locuitori printre care iNCa multi romani… Cernautiul e azi un oras ucrainian in care exista destule ziare ostile romanilor, din motive usor de inteles. Pe Popas’s l-au chemat la Cernauti ca sa-i includa cateva opere in Muzeul de Arta si ziarele ostile romanilor au omagiat, prima data, dupa multi ani, un roman…
Pentru romanii din Cernauti insa asta conteaza mult… in 1918, cand Imperiul Austro Ungar s-a dezmembrat, Cernauti a devenit oras romanesc. in 1940 Armata Rosie a ocupat Nordul Bucovinei si apoi, la dezmembrarea celuilalt imperiu, sovietic, a devenit oras ucrainian… inca exista romani acolo… multi romani… Cand ati auzit ultima data vorbindu-se la televizor despre Cernauti?
I-as face o propunere Biancai Dragusanu, si nu glumesc acum, ca in timpul unei sesiuni foto sa poarte un tricou pe care sa scrie CERNaUtI. Atat doar… Numele orasului. Ar fi o sansa ca mii de romani apoi sa incerce macar sa “googaleasca” orasul candva romanesc.
Romanii din Romania vor afla despre Cernauti de la Hollywood, de la Dustin Hoffman, care a inceput productia in care va juca rolul lui Traian Popovici, primarul orasului intre 1941-1942. Avocatul Popovici a salvat de la moarte peste 20.000 de oameni… Cati romani stiu asta?
Cernauti, orasul care, candva, pe vremea Imperiului Habsburgic, era maturat de maturatorii publici cu tufe de trandafiri si care avea, potrivit statisticilor, mai multe librarii decat brutarii…Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...