Timisoara in Top 10 Cele mai bune orase din Romania in care sa faci afaceri! Pe ce pozitie se gaseste?

Mai multe criterii, intre care cele mai importante sunt legate de performantele economice ale zonei, au stat la baza intocmirii unui top al celor mai bune orase din Romania in care sa deschizi si sa mentii un business.

Bucurestiul, care genereaza 20% din PIB-ul tarii, este cel mai bun oras din Romania pentru afaceri.

Potrivit clasamentului realizat de revista Forbes Romania, pe locul doi se afla Timisoara, care este urmata de Cluj-Napoca, Ploiesti si Oradea.

Topul primilor zece orase este completat de Constanta, Sibiu, Brasov, Pitesti si Arad.

Importanta economica a Capitalei – concentreaza 24% din comerciantii activi din Romania si 21% din totalul salariatilor la nivel national – este unul dintre lucrurile care au contat in stabilirea ierarhiei finale. In general, Bucurestiul se claseaza pe primul loc la majoritatea criteriilor luate in considerare pentru stabilirea topului„, spun reprezentantii Forbes Romania.

Cinci dintre criterii sunt cantitative: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, castigul salarial mediu net, somajul si investitiile straine.

Alte cinci criterii includ existenta infrastructurii, stocul rezidential, polii de business, facilitati educationale cu impact pe piata muncii si deschiderea autoritatilor locale fata de investitori.

Performantele economice ale oraselor din top 10

In ceea ce priveste Bucurestiul, PIB-ul pe cap de locuitor este 16.717 euro, salariul mediu net ajunge la 2.470 lei, PIB-ul regional se ridica la 148,9 miliarde de lei, iar numarul mediu de salariati este de 822.000.

In judetul Timis, PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 10.711 euro, salariul mediu net – 1.772 lei, PIB-ul regional – 32,6 miliarde de lei, iar numarul mediu de salariati – 210.100.

Timisoara este orasul cel mai dezvoltat din punct de vedere economic dupa Bucuresti, iar accentul a cazut pe atragerea investitiilor straine.

Italienii sunt cei mai numerosi investitori straini din Timisoara, dar americanii sunt primii la capitolul valoare a capitalului strain„, mai spun reprezentantii Forbes Romania.

Daca vorbim de judetul Cluj, PIB-ul pe cap de locuitor este 7.227 euro, salariul mediu net – 1.796 lei, PIB-ul regional – 22,2 miliarde de lei, in timp ce numarul mediu al salariatilor este de 187.200.

Companiile din domeniul tehnologiei informatiei sunt in acest moment cel mai bun ambasador al economiei clujene„, se mai arata in analiza Forbes.

Mai departe, Ploiesti este considerat orasul „aurului negru”, intrucat din judetul Prahova se extrage cea mai mare cantitate de petrol din Romania. Dezvoltarea sa economica a fost posibila si datorita ajutoarelor oferite de stat, noteaza jurnalistii de la Forbes.

Judetul Prahova are un PIB de 6.426 de euro pe cap de locuitor, 1.677 lei salariu mediu net, 22,8 miliarde de lei PIB regional si un numar mediu de salariati de 162.100.

Oradea s-a dezvoltat in ultimii ani datorita banilor europeni, proveniti din fonduri structurale si investitii private. Astfel, orasul de pe Crisul Repede a ajuns pe locul cinci in topul celor mai bune orase pentru afaceri din Romania.

Judetul Bihor a ajuns la un PIB per capita de 6.384 euro, salariu mediu net de 1.214 lei, PIB regional de 16,7 miliarde de lei si 257.200 numar mediu de salariati.

TOP 10 cele mai bune orase din Romania pentru business

1 Bucuresti
2 Timisoara
3 Cluj
4 Ploiesti
5 Oradea
6 Constanta
7 Sibiu
8 Brasov
9 Pitesti
10 Arad

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mama ce bine sta Aradu…

  2. Foarte bine, Timsioara inainte. Ne dezvoltam tot mai mult cu firme ca si conti, hella, hartl si cate si mai cate care investesc in zona noastra si in tinerii nostrii. Cu timpul se va vedea ca Timisoara intr-adevar este un oras super!