Spitalul din Timisoara cu zero infectii cu Clostridium Difficile, bacteria care poate duce la deces

TIMISOARA. Un spital din Timisoara e campion in lupta cu infectiile intraspitalicesti. A reusit sa tina sub control infectia cu Clostridium Difficile, care se numara printre cauzele majore asociate asistentei medicale.

Boala reprezinta o afectiune a tractului digestiv, produsa de catre un bacil anaerob. Este o patologie unica a colonului, asociata cel mai adesea terapiei antibiotice care perturba flora normala, distrugand bacteriile „bune” din intestin. Cu cat durata de internare este mai lunga intr-o unitate sanitara, cu atat riscurile de contractare a microbului sunt mai mari. Un alt factor important, care poate contribui la dezvoltarea unei infectii, il reprezinta igiena din spital. Varsta inaintata, dar si mai multe boli cronice pot duce la infectia cu aceasta bacterie. Printre factorii declansatori se numara, insa, si interventiile chirurgicale.

Spitalul CFR Timisoara n-a inregistrat nici macar un caz de infectie cu Clostridium Difficile in acest an, iar de multa vreme cel mult unul pe an.

Infectia cu Clostridium Difficile este o problema de sanatate publica, din pacate, in crestere in ultima perioada la nivel mondial. Noi am reusit in ultimii trei ani sa o tinem sub control. Am inregistrat anul trecut un singur caz, in restul anilor, inclusive in cele 6 luni care s-au scurs pana acum, nu am avut pacienti cu asemenea afectiuni. Respectam cu strictete procedurile de dezinfectie. Mai mult, am inceput sa reamenajam, acolo unde este posibil, saloanele, astfel incat fiecare unitate sa aiba propria baie, si asta nu doar pentru a creste confortul hotelier, ci si pentru a reduce riscul de dezvoltare a unor infectii. Am facut chiar si un experiment cu ajutorul unui coleg epidemiolog, care a verificat, cu un aparat, gradul de dezinfectare a mainilor, cu alte cuvinte, daca colegii si colegele noastre si-au insusit tehnicile de igiena a mainilor. Rezultatele au fost foarte bune”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic CF Timisoara.

Diagnosticarea infectiei cu Clostridium Difficile (ICD) se face cel mai adesea printr-un examen de coprocultura.

Sporii de Clostridoides Difficile supravietuiesc in mediul acid gastric, germineaza in intestinul subtire si colonizeaza tractul digestiv inferior la nivelul caruia produce doua toxine principale ce initiaza o „cascada” de evenimente care distrug integritatea barierei epiteliale intestinale, producand diaree si formarea de colite pseudo membranoase. De altfel, diareea este cea mai frecventa manifestare a infectiei cu Clostridium. Scaunele nu sunt aproape niciodata franc hemoragice, iar consistenta acestora variaza de la scaune moi si neformate, la scaune apoase sau mucoase cu miros caracteristic. Pacientii pot prezenta pana la 20 de scaune pe zi, la care se asociaza febra si starea generala de rau”, spune dr. Alla Aboud – Moldovan – medic specialist boli infectioase Spitalul Clinic CF Timisoara.

Infectia se transmite pe cale digestiva, iar bacteria este prezenta in materiile fecale ale pacientilor. Transmiterea se poate face in mod direct, de la un pacient la alt pacient, sau de la un purtator asimptomatic, care poate fi un apartinator sau chiar un cadru medical, prin contact cu maini murdare. O alta modalitate de transmitere este prin contact direct cu obiecte contaminate, inclusiv telefoane mobile, aparatura medicala folosita in comun sau suprafete pe care este prezenta bacteria.

Tratamentul ICD este standardizat in functie de cate episoade de infectie de acest fel a prezentat anterior pacientul sau daca acesta se afla la primul episod. Terapia ICD consta in administrarea de antibiotic in mono terapie, pentru episodul initial, sau terapie duala, care consta in administrarea de 2 antibiotice. in acelasi timp, se va reface flora intestinala prin administrarea de probiotice. Durata tratamentului variaza de la 10 zile pana la 28 de zile, in functie de severitatea episodului de infectie cu Clostridium Difficile, numarul anterior de episoade de ICD si prezenta complicatiilor caracteristice bolii. Complicatiile relativ frecvente ale ICD sunt reprezentate de deshidratare si megacolon toxic, acesta din urma fiind o conditie amenintatoare de viata”, spune dr. Alla Aboud – Moldovan – medic specialist boli infectioase Spitalul Clinic CF Timisoara.

Rata de mortalitate atribuita ICD creste pe masura inaintarii in varsta a pacientului. Majoritatea bolnavilor se recupereaza in urma infectiei, insa recurentele sunt frecvente.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cati pacienti ajung la CRF? Cand nu muncesti nu ai infectii! Marea parte a pacientilor gravi cu patologii complexe asociate cu risc de a dezvolta CD ajung la Municipal sau Judetean ne mai vorbind de Babes. Povesti frumoase cu zmei. Titlu similar ar fi: Nici un cancer de prostata in clinica de ginecologie.

  2. Am fost internat săptămânile trecute acolo… acolo se face curățenie, dezinfectare ca in filme, este liniște, totul e organizat, personalul este de nota 10, nu am dat șpagă, mâncarea este slăbuță, dar spitalul nu e restaurant, este a doua oară în doi ani cand ajung acolo și, încă o dată, aceeași impresie, este curat, mobilierul si echipamentul este nou, deși cladirea e veche, mâna de aur a managerului se simte Restul sunt povești si răutăți gratuite!

  3. o fi reclama ceva, ca urmeaza sa se mute din subordinea cfr in subordinea primariei sau prefecturi, anul trecut n-am vazut niciun articol si au avut cica doar o infectie, ceea ce chiar este foarte bine!