Noutati :

Sfaturi de la SRI pentru o navigare sigura pe Internet

14 septembrie, 2013 - 07:09 PM
Autor: Anonim      
Categorie: IT
0

Serviciul Roman de Informatii face, pe pagina oficiala, recomandari cu privire la riscurile la care te expui pe internet, mai ales atunci cand folosesti o retea publica de wireless. Vezi recomandarile!

– Foloseste programe cu licenta si evita-le pe cele tip sharing.

– Asigura-te ca ai actualizat sistemul de operare.

– Foloseste pentru navigare un browser ce beneficiaza de actualizari si asigura-te ca acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.

– Daca browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigura-te ca acestea sunt de incredere.

– Foloseste o solutie antivirus actualizata zilnic. Multi producatori de programe anti-virus ofera versiuni gratuite ale acestora. Efectueaza scanari periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fisiere cu potential malitios.

– Seteaza sistemul de operare astfel incat acesta sa afiseze extensiile fisierelor, pentru a observa adevarata lor extensie. Distribuitorii de aplicatii malitioase modifica adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii sa ruleze fisiere executabile.

– Acceseaza site-uri de incredere. Exista o serie de plugin-uri ale browserelor care acorda un calificativ de incredere site-urilor vizitate.

– Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicita actualizarea informatiilor personale. Entitatile legitime nu iti vor cere niciodata sa furnizezi sau sa verifici informatii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

– Nu deschide atasamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuti.

– Link-urile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevarata resursa URL ce se ascunde in spatele unui link, tine pointerul mouse-ului deasupra link-ului si vei observa, de obicei in partea stanga-jos a ferestrei, link-ul real.

– Nu rula programe a caror origine nu poate fi verificata.

– Fii intotdeauna sceptic cand primesti o oferta ce suna foarte tentant. Multe tehnici de phishing incearca sa te pacaleasca in a oferi date personale.

– Prima regula a navigatului pe Internet este sa ramai cat mai anonim posibil. Aceasta inseamna sa nu faci publice informatiile personale (numele complet, adresa, numarul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de carti de credit). Majoritatea oamenilor si companiilor credibile nu iti vor cere sa le comunici astfel de date pe Internet.

– Gandeste-te cu atentie inainte de a-ti crea o adresa de e-mail sau un nume de utilizator. Expertii web recomanda folosirea unei combinatii de litere si cifre si sa nu incluzi detalii care sa permita identificarea sexului.

– Atunci cand te alaturi comunitatilor online, precum Facebook, Twitter etc., fii cat se poate de discret. Datele personale si pozele postate in mediul virtual s-ar putea sa fie folosite impotriva ta. Oricine iti poate vizualiza profilul de pe retelele de socializare online, pentru a culege informatii pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ti provoca diverse neplaceri.

– Asigura-te ca aplicatiile Facebook acceptate sunt de incredere.

– Evita pe cat posibil cautarile riscante, deoarece rezultatele cautarilor voastre ar putea contine link-uri catre site-uri ce gazduiesc continut malitios. Aceste site-uri pot instala aplicatii malitioase de tip spyware, virusi etc. Daca folosesti aplicatii de partajare a fisierelor, este foarte probabil sa descarci un virus in loc de fisierul audio sau video pe care doresti sa il preiei.

– Urmareste indiciile unor masuri de securitate. Site-urile securizate folosesc „https://” in cadrul adreselor web, litera „s” semnificand faptul ca datele trimise si primite catre/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodata sa nu furnizezi informatii personale pe un site web ce are adresa web prefixata cu „http://”.

– Evita utilizarea retelelor wi-fi publice pentru operatiuni bancare, comert on-line sau afaceri personale.

– Dezactiveaza optiunea Bluetooth atunci cand nu o folosesti .Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...