S.O.S. Biserica romano – catolica in ruina de la Ofsenita. Ambulanta pentru Monumente intervine de urgenta in Timis si asteapta voluntari

TIMISOARA. Ambulanta pentru Monumente intervine de urgenta pentru salvarea Bisericii romano – catolice din satul Ofsenita care apartine de Banloc. Biserica, acum o ruina, a intrat in posesia Asociatiei Semper Agape care functioneaza pe langa Manastirea de la Partos – sat apartinator tot de comuna Banloc.

CITESTE SI: Jumatate de an de santier pe Centura de Sud la Timisoara. Executia lucrarii se apropie de 15%. Foto si video 

Practic, voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente intervin pentru punerea in siguranta a edificiului.

Dupa ce Asociatia Semper Agape a intrat in posesia imobilului din Ofsenita in urma acelui frumos gest al donarii sale, primii pasi au fost facuti impreuna cu primarul comunei Banloc, Lucian Trifonescu, si cu voluntari din Ofsenita si Banloc. A fost curatat spatiul imprejmuitor al edificiului si a fost degajat interiorul acestuia. S-au facut de asemenea in acea perioada de catre specialisti si evaluari ale situatiei concrete, propuneri pentru un viitor proiect. (…) Zilele trecute a inceput prima interventie serioasa asupra acestuia. „AMBULANTA pentru MONUMENTE”, parte din minunata lucrare a Asociatiei Monumentum condusa de arhitectul EUGEN VAIDA, a ajuns in Ofsenita. El insusi a venit aici si s-a implicat in demararea acestor primi pasi. Activitatea „Ambulantei” pentru zona Banat este coordonata de catre arh. dr. DIANA BELCI, un om cu suflet mare dedicat profesiei sale, iubitor al monumentelor si al oamenilor, in special tineri, pe care ii coordoneaza cu atâta daruire in multele proiecte in care este implicata. Diana este si cadru didactic la Facultatea de Arhitectura din Timisoara. Se imparte in aceasta perioada intre santierul din Ofsenita si Centrul „Dar din dar” din Partos unde adesea isi sustine cursurile cu studentii on line. Ii multumim din suflet pentru tot„, este mesajul postat de Parintele Varlaam de la Manastirea Partos, pe Facebook.

Voluntarii fac acum lucrari de punere in siguranta a ruinelor bisericii, urmand sa se treaca, apoi, la lucrari de restaurare.

Lucrarile care sunt executate in aceasta perioada sunt lucrari de punere in siguranta a edificiului. Ex: montarea unor invelitori provizorii, pe structura de lemn, care sa protejeze turnul, balconul pronaosului si absida altarului, respectiv o invelitoare de protectie din tabla pentru zidurile longitudinale. Apoi se va trece intr-o alta etapa la lucrarea propriu zisa de restaurare, in acest moment existând preocuparea de a gasi fondurile necesare. Suntem convinsi ca intr-un timp nu foarte lung (foarte putini anisori) acest spatiu eclezial din Ofsenita va prinde din nou viata si isi va gasi noul mod de a sluji binele oamenilor. Dar si pana in acel moment, vor fi organizate evenimente aici„, se mai arata in acelasi mesaj.

Se doreste ca pe viitor, in acest loc magic sa aiba loc concerte, in special, dar si conferinte pe diverse teme.

Ambulanta pentru monumente cauta voluntari care sa ia parte la interventia de la Ofesnita, iar inscrierile se pot face la adresa [email protected] sau pe pagina de Facebook dedicata lucrarilor.

Biserica romano – catolica de la Ofsenita a functionat pana in anul 1991, cand comuna Banloc a fost zguduita de un puternic cutremur. Atunci edificiul a fost grav avariat si nimeni nu l-a mai reparat, mai ales ca nemtii care traiau in acest sat au ales sa se mute. De altfel, ultima casatorie a avut loc in aceasta biserica, in primavara anului 1991, iar de atunci se mai pastreaza o fotografie. Mirii sunt o romanca si un etnic german.

Biserica romano-catolica din Ofsenita – comuna Banloc (Timis) a fost construita in anul 1878, din donatiile baronului Karátsonyi Jenő. Astazi au mai ramas doar zidurile din lacasul de cult.

Satul Ofsenita, aflat la 50 de kilometri de Timisoara, a fost colonizat cu svabi in perioada 1800-1804, initial fiind locuit de sarbi.

Ambulanta pentru Monumente Banat, proiect coordonat de Asociatia pentru Patrimoniu, s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o serie intreaga de interventii de urgenta la monumente din Banat pe care se incapataneaza sa nu le lase sa piara. Inimosii voluntari au fost si onorati pentru stradaniile lor nepretuite.

CITESTE SI: Importanta distinctie europeana obtinuta de Ambulanta pentru Monumente care a salvat de la distrugere peste 30 de cladiri de patrimoniu din Banat

CITESTE SI: S.O.S. Cula de la Banloc. Intervine Ambulanta pentru Monumente din Banat, la 50 de kilometri de Timisoara

CITESTE SIAmbulanta pentru Monumente intervine de urgenta la biserica de lemn de la Jupanesti, din Timis. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

CITESTE SIAmbulanta pentru Monumente intervine de urgenta la Moara Indaratnica de la perete, din Banat. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

„Ambulanta pentru monumente” a facut interventii asupra a 32 de monument istorice, 10.500 de membri ai comunitatilor locale au fost constientizati asupra valorii propriului patrimoniu. De asemenea a organizat 22 de expozitii, 5 camionete dotate cu unelte si echipamente, 233 de voluntari au fost implicati in aceste actiuni si 73 de parteneri si sponsori.

Ambulanta pentru Monumente Banat s-a nascut in 2018, fiind un proiect finantat din Timbrul de Arhitectura de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Ambulanta pentru monumente Banat este un lastar al proiectului cu acelasi nume, care face interventii de urgenta, salvand de cativa ani buni, monumente in Transilvania si care-si propune sa se extinda gradual la nivelul intregii tari. Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Patrimoniu Activ- PACT in parteneriat cu Asociatia Monumentum, cea care a dat nastere acestui proiect in Transilvania, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin.

Printre monumentele asupra carora au intervenit ”medicii” de la ”Ambunalta”, in Timis, se numara Biserica de la Dragomiresti, Biserica de la Jupanesti sau Cula de la Banloc. De asemenea, in judetul Caras – Severin, au intervnit asupra unei mori de apa, Moara Indaratnica de la Rudaria.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mai este una care sta sa cada in satul Ersig din Caras.

  2. Va rog faceti ceva si pentru biserica romano-catolica din Nevrincea, si ea e in paragina, parasita, acoperisul distrus.

  3. Dar Biserica Catolica in calitate de proprietar de ce nu le salveaza? de ce nu e amendata ca nu isi ingrijeste proprietatile?

    Ca la revendicari e printre primele.